Lübnan sermayeli maden şirketini jandarma koruyor, köylü direniyor

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Bursa-Kirazlıyayla köyünde kurşun, çinko ve bakı zenginleştirme ve atık havuzu projesi için yapılan yüksek gerilim hattı çalışması hakkında köylüler suç duyurusunda bulundu…

Bursa’nın Yenişehir İlçesi’ne bağlı Kirazlıyayla Köyünde Lübnan sermayeli Meyra Madencilik şirketinin maden zenginleştirme tesisi ve atık havuzu inşaatına karşı köylüler yaklaşık iki yıldır direniyor. Jandarma tarafından korunan şirketin tesiste kullanacağı elektriği taşıyacak yüksek gerilim hattını köy içinde yer altından geçirme çalışması sırasında köyün su, kanalizasyon şebekesi darmadağın oldu. Bir haftadır sularının kesik olduğunu dile getiren Kirazlıyayla köylüleri, kanalizasyonların ise bazı yerlerde açığa aktığını belirterek elektrik hattı çalışmasının da kurallarına uygun yapılmadığını öne sürdüler. Köylülerin, Bursa Büyükşehir Belediyesi, Uludağ Elektrik Dağıtım A.Ş ve maden şirketi yetkililerinin yanı sıra güvenlik güçleri hakkında da suç duyurusunda bulunduğu öğrenildi. 

Kirazlıyayla köyünü ziyaret eden Bursa Barosu Başkanı Av. Gürkan Altun, Başkan Yardımcısı Av. Metin Öztosun, Yönetim Kurulu Üyesi Av. İlker Yılmaz ile Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu Başkanı Av. Eralp Atabek yerinde inceleme yaptılar. Yapılan işlemin durdurulması ve iptali istemiyle açılacak davaya hazırlık için vekili oldukları Kirazlıyayla Köyü Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği yöneticileri ile muhtarlık azaları ve köylülerle görüşen hukukçular, konuyla ilgili bilgi aldı.

ATIK HAVUZU İÇİN DÖŞENEN KABLO BORULARI YÜZEYE YAKIN

Çalışmanın başladığı günden bu yana hayatlarının iyice karardığını söyleyen köylüler, yüksek gerilim elektrik hattının 80 santimetre toprak altında ve belli kurallara göre yapılması gerektiğini, ancak kabloların geçeceği boruların neredeyse yüzeye yakın olan yerlerini kamerayla görüntülediklerini dile getirdi.

‘KÖYDE KİMSE DİREK İÇİN YERİNİ SATMAYACAĞI İÇİN’

Maden şirketinin yüksek gerilim enerji hattını havai hat yerine yer altından geçirmesinin maliyet hesabından kaynaklandığını öne süren köylüler, “Direk dikilecek olsa, direğin kaplayacağı alanın satın alınması gerekir. Köyde kimse yerini satmayacağı için, sıfır bedelle kamuya ait yolun altına hat döşemek elbette işlerine geliyor” görüşünü savunuyor.

KÖYLÜLER SORUMLULAR HAKKINDA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU’

Öte yandan Kirazlıyayla köylülerinden Hasan Güler ve Hasan Açar’ın avukatları aracılığıyla konuyla ilgili sorumlular hakkında suç duyurusunda bulundukları belirtildi. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile Uludağ Elektrik Dağıtım A.Ş’nin içinde olduğu kurumların yanı sıra proje sorumlu ve görevlileri, Yenişehir Kaymakamlığı, Yenişehir İlçe Jandarma Komutanı ve köyde bulunan jandarmalar, Meyra Mühendislik Proje ve Madencilik San. Tic. A.Ş yetkilileri ile kazı ve elektrik hattı çekme işlemini yapan tüm çalışan ve sorumlular hakkında Yenişehir Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulduğu kaydedildi.

SAHİPLERİ LÜBNAN ASILLI OLAN ŞİRKETE ÇED OLUMLU KARARI

Lübnan asıllı iş insanları Mehmet Habbab ve Sami Habbab’ın sahibi olduğu Delta Star madencilik şirketi, 2018 yılında Meyra Madencilik şirketinin yüzde 60’ını satın aldı. Bursa Kirazlıyayla’da köylülerin karşı çıkmasına rağmen kurşun, çinko ve bakır gibi madenler için yapılmak istenen zenginleştirme ve atık havuzu için 19 Nisan 2019 tarihinde ÇED olumlu Kararı verildi.

KADINLARIN BAŞI ÇEKTİĞİ KÖYLÜLERİN KARŞISINA JANDARMA DİKİLDİ

Meslek odaları, çevre örgütleri ve yerel halkın tepkilerine rağmen projenin uygulanmak istenmesine Kirazlıyayla köylüleri eylem yaparak direndi. Kadınların başını çektiği eylemciler seslerini tüm ülkeye duyurdu ancak yetkililer maden şirketinin çalışmalarının devamını sağlamak için köylülerin karşısına jandarmayı dikti.

KÖYÜN DİBİNDEKİ TESİSTE GÜNDE 894 TON ATIK ÇIKACAK

Kirazlıyalya köyünde inşasına başlanan cevher zenginleştirme ve atık havuzunun büyük kısmı orman arazisinde yer alıyor. Köy yerleşiminin dibinde ve tarım arazilerinin bulunduğu bölgede yer alan tesis, 345 hektarlık (3.450 dönüm) ruhsat sahasının içinde, 23,65 hektarlık (230 dönüm) alanı kapsayacak. Yılda 300 bin ton kapasiteyle çalışması planlanan tesiste, kurşun, çinko, bakır işlenecek. Projeyle ilgili ÇED raporunda, “Tesiste günlük 1000 ton cevherin zenginleştirilmesi planlanmaktadır. Bu işlem sonucunda günlük 12.92 ton kurşun konsantresi, 42.20 ton çinko konsantresi olmak üzere toplam 55.12 ton konsantre alınması beklenmektedir. Günlük 894,88 ton atık da 3.780.000 m3 hacimli atık depolama alanında depolanacaktır” bilgisine yer veriliyor.

2513150cookie-checkLübnan sermayeli maden şirketini jandarma koruyor, köylü direniyor
Önceki haberMarmara Denizi içindeki zehri kusuyor!
Sonraki haberTam kapanmada canları sıkılınca ormanda ağaç katliamı yaptılar!
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.