Macar Başkan İstanbul için geldi

Türkiye’nin özeti İstanbul’da, bazı ziyaretler ve sergi açılışında bulunmak üzere gelen Macar delegasyonu, temasları öncesinde Üsküdar’da Fahri Konsolos Osman Şahbaz’ın misafiri oldular.

Türkiye’nin özeti İstanbul’da, bazı ziyaretler ve sergi açılışında bulunmak üzere gelen Macar delegasyonu, temasları öncesinde Üsküdar’da Fahri Konsolos Osman Şahbaz’ın misafiri oldu.

Macaristan’ın Ankara Büyükelçisi Gábor Kiss, Pécs Belediye Başkanı Dr. Páva Zsolt ve beraberindeki heyet ile, Türk Macar İşadamları Derneği ( TÜMİŞAD ) Başkanı ve Macaristan’ın Kayseri Fahri Konsolosu Osman Şahbaz, Üsküdar Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek, Gebze Kaymakamı Mustafa Güler, Ak Parti Genel Merkez MKYK Üyesi, Teşkilat Başkan Danışmanı Mahmut Gürcan, Gazeteci Yazar Nevzat Çiçek, Tempo Uno Kft.’den İsmail Hakkı Şahbaz ve Av. Ömer Furkan Şahbaz Üsküdar Salacak Filizler Köfte’de, ”Beyoğlu Belediyesi, Macaristan’ın Ankara Büyükelçiliği ve Pécs Belediyesi” ortak olarak ”İki ülke bir kamere fotoğraf sergisi” nin Taksim Meydanı’nda açılışı ve muhtemel projeler konularını değerlendirdi.

İstanbul aynı zamanda çok önemli ve ciddi turizm destinasyonudur

Samimi ve sıcak bir havadaki yemekli toplantı, Türk yemek çeşitleri Rumeli köfteleri, zeytinyağlılar ve Türk tatlısı tadımıyla devam etti. Belediye Başkanı Dr. Páva Zsolt, ” Asya ve Avrupa’nın kesişim noktasındaki Boğazın ihtişamının yansıdığı İstanbul’a her gelişimde heyecanlanıyor ve kendimi evimde hissediyorum. Tarihi ve modern İstanbul’u bir arada yaşayabilmek ayrı bir zenginlik olsa gerek. İstanbul’u başarıyla yönetenleri tebrik ediyor. Buradan baktığımda harika bir İstanbul’u karşımda görüyorum. Bu güzel görüntünün yüzyıllar boyu yaşayarak kalmasını diliyorum. İstanbul aynı zamanda çok önemli ve ciddi turizm destinasyonudur. Bu konuda Pécs ile ortak çalışmalar yapmaya hazırız. Macaristan’ın güneyinde Hırvatistan sınırında Baranya bölgemizde çok ciddi miktarda termal su kaynakları ve Osmanlı eserlerine sahibiz. Bu önemli varlıkları birlikte değerlendirmeliyiz. Kültürel ilişkilerimizi ve dış ticaretimizi her geçen gün artırıyoruz. Var olan potansiyelimizi yukarılara taşımak için bizler üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Geçtiğimiz yıl Eylül ayında Beyoğlu Belediye Başkanı değerli dostum Ahmet Misbah Demircan’ın şehrimizi ziyaretinde Beyoğlu ile Pécs’in tüm güzellikleri aynı sergide buluşturduk. Yarın ise farklı güzellikleri İstanbul’un en gizemli ve güzel ilçesi Beyoğlu’nda sergileyeceğiz” dedi.

Büyükelçisi Gábor Kiss, ” Daha önce Ankara, Budapeşte ve Pécs’de açılan bu sergileri yarın Beyoğlu’da sergileyecek olmaktan büyük mutluluk yaşıyoruz. Son yıllarda dost Macar Türk ilişkileri güçlü ve yoğun olarak sürdürmemize bu tür kültürel faaliyetler ayrı bir katkı sağlamaktadır. Pécs ve Beyoğlu Belediyeleri arasındaki bu dostane kardeş ilişki yedi yıldır artarak sürmektedir” dedi.

Konsolos Osman Şahbaz, ” Pécs Belediye Başkanı değerli dostum Dr. Páva Zsolt’u 2012 yılı Eylül ayında yine istanbul Üsküdar’da misafir etmiştik. Sonraki yıllarda Macaristan’da yine bir araya gelme imkanımız olmuştu. Yeniden Boğaz’ın incisi İstanbul’da kıymetli dostlarımızla birlikte Pécs Belediye Başkanı Dr. Páva Zsolt’u ve Büyükelçisi Gábor Kiss’i misafir etmekten büyük mutluluk yaşıyoruz. Yarın iki şehrin hayatının gösterilmeye çalışıldığı çok ilginç olduğunu düşündüğüm sergiye İstanbullular ziyadesiyle ilgi duyacaklardır” dedi.

Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek, ” Üsküdar’ımızın Macar kardeş şehri Kaposvár ile düzenli ve faydalı işbirliklerinin olduğunu bilmek mutluluk verici. Kardeş şehrimiz Kaposvár Belediye Başkanı Szita Károly ve heyetini yeniden İstanbul Üsküdar’da görmeyi arzularız” dedi.
Gebze Kaymakamı Mustafa Güler, ” Macaristan’ın dinamik Büyükelçisi Gábor Kiss ve Fahri Konsolos Osman Şahbaz’ın katkılarıyla oluşturulan bu kardeş şehir işbirliği dost her iki millete de katkı sağladığını işitmek güzel. Daha önce Üsküdar heyeti olarak Macaristan’a ziyarette bulunmuş ve Macarların misafirperverliğini hissetmiştik” dedi.

Macar ve Türk Halklarının Direncini konu alan konferans düzenleyebiliriz

Gazeteci Yazar Nevzat Çiçek ise, ” Macaristan Orta Avrupa’da, Türkiye ise Avrupa’nın doğusunda, ancak birçok ortak yönleri ve kaderi paylaşıyorlar. Geçtiğimiz yıl Budapeşte’yi ziyaretimde 1956 Macar ihtilali sırasında, Macar milletinin yanında yer alıp destek olan, Kan İçinde Güneş şiirini yazan Üstad Sezai Karakoç, Macar İhtilali kitabı yazarı Üstad Kadir Mısıroğlu ve Şinasi Özdenoğlu’na 1966 yılında Macar Nemzetör Grubunu temsilcisi Şövalye Prof. İmre Toth’un Macar gümüş madalyası tevdi ettiğini Osman Şahbaz Beyden duyduğumda çok etkilenmiştim. Uygun bulursanız önümüzdeki yıl Ankara ve Macaristan’da üniversitelerde 1956 ve 2016 ihtilallerini konu alan ”İki Olay, İki Millet, İki Kahramanlık, 1956 – 2016 Macar ve Türk Halklarının Direnci” konulu birer konferans düzenleyebiliriz” dedi.

Pécs Belediye Başkanı Dr. Páva Zsolt’a günün anısına Konsolos Osman Şahbaz ve Kaymakam Murat Sefa Demiryürek karşılıklı plaket sundular. Birlikte çekilen hatıra fotoğraflardan sonra Macar heyet Salacak’tan ayrıldı.

2178760cookie-checkMacar Başkan İstanbul için geldi

4 YORUMLAR

  1. Dost Macarları seviyoruz,
    Özellikle İstanbul Feriköy Protestan mezarlığında sonsuz istiratgahlarında yatan Macar dostları hatırlatmak isterim.
    Saygı ile,
    Fatih Zileli

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.