Macaristan domuz gribine savaş açtı

Televizyonda yaptığı konuşmayla son zamanların izlenme rekorunu kıran uzmanın anlattıklarını dinliyorum.
H1N1 aşısı

Ne magazin dedikodularından, ne ekonomik zorluklardan, ne enflasyondan, ne yükselen benzin fiyatlarından ve ne de yaklaşan seçimlerden bahsediyor. Ama buna rağmen ilgi çok yüksek.

Çünkü uzmanın anlattıkları, belki de önümüzdeki aylarda sadece Macaristan’ın değil, dünyanın da birinci gündem maddesi haline gelecek.

Halk arasında “domuz gribi” olarak bilinen, ama dünya tıp literatüründe H1N1 tanımlamasıyla yer bulan yeni virüs, bir zamanların “İspanyol nezlesi” gibi kitlesel ölümlere yol açan bir dünya salgınına neden olacak mı?

Aylardır dünya sağlık uzmanlarını meşgul eden bu soru, son zamanlarda biraz kanıksanmış olsa da, işi ciddiye alanlar, öldürücü bir salgına karşı alttan alta hazırlıklar yapmakla meşguller.

Macarlar da, işte grubun içinde.

Geçtiğimiz ay yeni virüsle ilk can kaybının da yaşandığı Macaristan’da, kamuoyu artık virüsü ciddiye alıyor ve hazırlıklar da tam gaz devam ediyor.

Bir dünya salgınına hazırlık nasıl olacak?

Macarlar, kendilerini biraz şanslı hissediyor. Çünkü Macaristan, yeni ölümcül hastalığı yayan virüse karşı aşı hazırlıklarının artık sona yaklaştığı dünyanın birkaç ülkesinden biri.

Macarlar, bundan birkaç yıl önce kuş gribine karşı da, koruyucu aşıyı zamanında keşfettiklerini duyurmuş ve söz konusu Macar şirketi dünyanın pek çok yöresinden hemen sipariş almıştı.

İşte şimdi domuz gribine karşı aşı üreten kuruluş da, aynı Macar şirketi.

Her ne kadar bu iş büyük bir sır perdesi ardında gerçekleşiyor olsa da, aşının üretilmesinde artık son aşamalara ulaşıldığını haber veren gelişme, geçenlerde bir hükümet açıklamasıyla geldi:

Sağlık bakanı, “domuz gribine” karşı bir önlem olarak Ekim ayında Macaristan’da yaygın aşılanmalara başlanacağını bildirdi. Açıklamaya göre hükümet 4 milyon adet aşı siparişi vermişti ve bu aşılardan 2 milyonu hemen ekim ayı başlarında yapılacaktı.

Aşı kimlere yapılacak?
Aşı çalışmaları

Macaristan’ın nüfusunun on milyon olduğu düşünülürse, sipariş verilen 4 milyon aşının kime yapılacağı ve ilk 2 milyonun kim olacağı soruları, tahmin edileceği gibi herkesi meşgul etmeye başladı.

Sağlık bakanı, aşı kampanyasının Dünya Sağlık Örgütünün “Dünya Salgını” planına ve Macarların “Salgın Faciasıyla Mücadele” eylem planına göre yapılacağını açıkladı.

Bu planlara göre, bir dünya salgını halinde, salgın olan bölgede ilk etapta halkın yüzde 40’ının aşılanması, dünya sağlık uzmanlarına göre yeterli görünüyor.

İşte on milyon nüfusa sahip Macaristan’da 4 milyon kişinin, yani halkın yüzde 40’ının aşılanmasının gerisinde de bu var.

Bu planlara uygun olarak Macaristan’da aşı kampanyası başladığında, öncelikle kamu görevlileri, sağlık kurumları mensupları, ulusal güvenlik kurumları personeli, gümrük çalışanları, ulaşım, posta ve telekomünikasyon hizmetleri veren kurumların personelleri aşılanacak.

Ardından da yaşlılar ve çocuklar gibi, bağışıklık sistemleri yeteri kadar güçlü olmayan toplumsal kesimlere sıra gelecek.

Macaristan’ın önlemleri

Macarların “Salgın Faciasıyla Mücadele” planına göre, olası bir dünya salgınına karşı adım adım ve aşama aşama mücadele edilecek. Örneğin bu plana göre öğretmenler hemen aşılanmayacak, çünkü bir salgın durumunda, okullar da zaten hemen tatil edilecek.

Salgın faciasıyla mücadele planına göre, domuz gribi salgını, şu an itibarıyla Macaristan’da çok yaygın olan büyük yaz etkinliklerinin iptalini gerektirmiyor. Ama bu festivallerin izlenmesi, uzman ekiplerin etkinlikler mahallinde sürekli görev yapması zorunlu.

Hastalığın ortaya çıkması halinde ise, o bölgede artık aşı kullanılamayacak. Çünkü aşı, sadece hastalık öncesi korunma işlevi görüyor. Hastalık artık yaygınlaşmaya başlamışsa bu durumda söz konusu bölgede aşı yerine, depolarda hazır bekletilen virüsle mücadele ilaçları devreye sokulacak.

Hastalığın baş gösterdiği bölgeler kapatılacak, üç ayrı karantina uygulamasına geçilecek. Gerekirse, uzun süreliğine hastalığın görüldüğü bölgenin diğer bölgelerle ilişkisine son verilecek.

İşte artık dünyada 190 ülkeden 160’ında kendini gösteren domuz gribi virüsüne karşı Macarların hazırlıkları bunlar.

Açıklamalar sonrası izlenimler de, verilen mesajların halk arasında anlaşıldığını ortaya koyuyor.

Çünkü olası bir salgının, bir faciaya dönüşmemesi için aslında en önemli önlem ne aşı, ne de virüslerle mücadelede kullanılacak ilaçlar.

En güçlü önlem, virüsün yaygınlaşmasına karşı halkın da aktif olarak dâhil edildiği, planlı ve bilinçli mücadele, bu yolda bir programa sahip olmak ve bunu da adım adım uygulamak.

MACARİSTAN İLE İLGİLİ HABERLER İÇİN: http://www.turkinfo.hu

1583810cookie-checkMacaristan domuz gribine savaş açtı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.