Macaristan’ın “göçmen” referandumu geçersiz

Macaristan’da bin 294 mültecinin ülkeye kabul edilmesiyle ilgili referandum yapıldı. Başbakan Orban, referandumla AB’nin mülteci kotasını bloke etmeyi hedefliyordu ancak yetersiz katılım nedeniyle referandum geçersiz kaldı. Bu sonuçla AB rahat nefes alırken Orban köşeye sıkıştı.

AB üye atalım macaristan orban130916.jpg “Macaristan’ı AB’den atalım” çağrısı
160308-orban.jpgMacaristan’dan sığınmacı referandumu kararı
AB’nin mülteci kotasını bloke etmeyi hedefleyen, Avrupa Birliği ve Macaristan’da sert tartışmalara neden olan “sığınmacı” referandumu dün yapıldı.

Macaristan’da kayıtlı 8.3 milyon seçmenin sadece yüzde 39.9’u sandık başına gittiği için referandum sonucu geçersiz sayıldı. Referanduma kayıtlı seçmenin en az yüzde 50’sinin katılması gerekiyordu.

Macaristan’da Başbakan Victor Orban, AB mülteci kota kararı uyarınca payına düşen bin 294 sığınmacıyı ülkeye kabul etmemek için referanduma gitmişti.

Referandumun sonucunu değerlendiren Macaristan Başbakanı Victor Orban, ”Halk oylamasının sonucu olağanüstü. Çünkü Avrupa Birliği üyeliği referandumundaki sonucu aştık. AB üyeliği referandumuna 3 milyon 56 bin ‘Evet’, bugün ise 3 milyon 204 bin kişi ‘Hayır’ dedi” şeklinde konuştu.

Son AB seçimlerine oranla seçime katılımda yüzde 15’lik bir artışın söz konusu olduğunu savunan Orban, “Brüksel’de de silahımız yeterince güçlü olacak” ifadelerini kullandı.
Müslüman sığınmacı istemeyen bazı Macar seçmenler sandık başına geleneksel kıyafetleriyle gitti.
Müslüman sığınmacı istemeyen bazı Macar seçmenler sandık başına geleneksel kıyafetleriyle gitti.

Referandum sonucunun önemli olduğunu ve anayasada düzenleme yapılması gerektiğini savunan Başbakan Orban, “Bugün insanların beyan ettikleri düşüncelerini açıklamamız ve anayasamıza da kaydetmemiz gerekli” dedi.

Macaristan Ulusal Seçim Kurulu referanduma katılım oranının yüzde 39.9’da kaldığını ve kayıtlı seçmen sayısının yüzde 50’sinden az olduğu için referandumun geçersiz sayıldığını açıklamıştı.

AB’DEN İLK TEPKİ

Macaristan’daki sığınmacı referandumuyla ilgili ilk tepki Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn’dan geldi.

Asselborn, “Bu Sayın Orban için kötü ancak Macaristan ve AB için pek kötü olmayan bir gün” yorumunu yaptı. Asselborn Macar halkının oylama sonucuyla, hükümetinden daha Avrupalı bir çizgide olduğunu ortaya koyduğunu da söyledi.

2013830cookie-checkMacaristan’ın “göçmen” referandumu geçersiz

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.