MACARİSTAN’DAN… Ya bizim de bir ‘Obama’mız olursa

Geride kalan hafta Macaristan medyasını en çok meşgul eden konulardan biri Macaristan ve kuzeydeki komşusu Slovakya arasında yaşanan gerginliklerdi.

Nepszava gazetesi Slovakya’da bir futbol maçında Slovakya polisinin milliyetçi sloganlar atan Macar taraftarlara statta saldırması ve buna karşılık da Macaristan’da gündeme gelen Slovakya karşıtı gösterileri özetledikten sonra, iki ülke başbakanları arasında Cumartesi günü yapılacak olan zirveyi ele alıyor.

Gazete şöyle diyor: “Cumartesi günü Macar ve Slovak başbakanları iki ülke arasında tırmanan gerginliğe çözümler bulmak için bir araya geliyor. Macaristan başbakanı Ferenc Gyurcsány ve Slovakya başbakanı Robert Fico arasındaki ikili görüşmenin ardından zirveye dışişleri bakanları da katılacak…”

Nepszava gazetesi, başbakanların görüşmeler yapacağı haberi üzerine, diyalog sürecine iki ülkenin en yüksek diğer makamlarının temsilcilerinin de katıldığını, Macaristan Cumhurbaşkanı ve meclis başkanlarının da Slovak partnerleriyle görüşmek için girişimlerde bulunduklarını belirtiyor.

Konuyla ilgili haberinde, Magyar Nemzet gazetesi ise, Slovakya’daki Macar etnik azınlığın lideriyle yaptığı bir röportajı aktarmış. Habere göre, Slovakya’da yaşayan Macar azınlığın partisi olan Slovakya Macarları Koalisyonu partisi lideri Miklos Duray pek iyimser değil. Slovakya Macarlarının temsilcisine göre, sorunlar Slovakya hükümetinden kaynaklanıyor. Magyar Nemzet gazetesinin haberine göre, Slovakya’da yaşayan Macarlar Slovakya’da iktidarda bulunan koalisyonun küçük ortağı aşırı milliyetçi Milli Slovak Partisinden son derece rahatsızlar. Macarlara karşı küfürlü ve saldırgan konuşmalarıyla tanınan partinin lideri Jan Slota hükümette kaldığı sürece sorunların çözülmeyeceğini düşünüyorlar.

Basın özetlerimizin son makalesi de HVG dergisinden. Roman Hakları Vakfı başkanı Aladár Horváth’ın “tanrının lütfu Obama” başlığıyla yayınlanan köşe yasızından bölümler aktarıyoruz: “televizyonlarda haberleri izlerken, yüreğim beni Amerika’ya götürdü, bir zamanlar Jassie Jacksonn’la birlikte ağladığım kente. Obama ağlamıyordu. Vakur ve cesurdu. Onun adı, Afrika dilinde Tanrının Lütfu anlamına geliyor. Gandhi’nin, Lincoln’un, Martin Luther King’in izinde yürüyor….”

Roman Hakları Vakfı başkanı Aladár Horváth makalesinde daha sonra sözü Orta Avrupa’ya getiriyor: “Şimdi soru şu, dünyanın bu köşesinde de acaba azınlıklar aralarından ülkelerinde en yüksek mevkiye gelen birini çıkarabilecekler mi? Mesela bizim ülkemizde, bir roman asıllı başbakan olabilecek mi? Ya da Romanya’da bir Macar asıllı, devletin en tepesine tımanabilecek mi? Bu mümkün mü? Bilmiyorum. “benim ömrüm bunu görmeye yetmeyecek” demek de gereksiz, çünkü dünyada en akla gelmez işler bile gerçekleşebiliyor. Ama şurası kesin ki, Obama’nın inanılmaz başarısı herkes açısından bir ümit ışığı oldu. Şimdi bizim ülkemizde de bir sürü yoksul Çingene çocuğa şöyle diyor: “Yes we can.”

____________________

* Macaristan ile ilgili ayrıntılı haberler için: www.turkinfo.hu

1583680cookie-checkMACARİSTAN’DAN… Ya bizim de bir ‘Obama’mız olursa

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.