Maden işçileri: Sözler tutulmazsa ekmek kavgası devam eder

Maden işçilerinin Zonguldak’ta yapmış oldukları ocakları terk etmeme eylemi sonuç verdi. Yapılan görüşme sonrası ‘TTK hariç’ ibaresi eklenecek.

Zonguldak maden işçilerinin, torba yasanın TTK ve TKİ’nin parçalanarak özelleştirilmesinin önünü açan 58. maddesine karşı, önceki gün gerçekleştirdiği ocakları terk etmeme eylemi sonuç verdi. Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay ve GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci’nin hükümet yetkilileri ile yaptığı görüşme sonucunda, söz konusu maddeye “TTK hariç” ibaresinin ekleneceği sözü alındı. Bunun üzerine 21 saat sürdürdükleri eylemi bitiren işçiler, “Verilen sözlerin tutulmaması durumunda ekmek kavgasını sürdüreceklerini” belirtti.

HATIRLATMAK GEREKİYOR DEMEK Kİ

GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci, Evrensel’e yaptığı açıklamada, “Bu eylemler olmadan bir şeyler olsaydı keşke ama bazen hatırlatmak gerekiyor kendilerine” diye konuştu. Çalışma ve Enerji Bakanlığı bürokratları ve AKP Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş ile yaptıkları görüşmeler sonucunda ‘TTK’nin çalıştığı yerlere dokunulmadan diğer yerler ihaleye verilecek’ sözü aldıklarını belirten Demirci, şunları söyledi: “Bizim asıl isteğimiz yasanın torbadan çıkarılmasıydı. Ama biz bu saatten sonra üretip kazanmak istiyoruz. Herkese çok teşekkür ediyoruz. Tüm Zonguldak halkımıza, yerel basınımıza ve özellikle de size çok teşekkür ederiz. Ülke bazında ağzımız ve dilimiz oldunuz.”

Ahmet Demirci
GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci

Demirci, verilen sözün tutulmaması durumunda ne yapacakları sorumuzu ise “Türk-İş Genel Başkanımız işçilere seslenirken ‘Öyle bir şey olsa ben kendimi madene kilitlerdim, kimse beni çıkaramazdı’ diye güzel bir şey söyledi” şeklinde yanıtladı.

İŞÇİ DİK DURUŞUNA DEVAM EDECEK

Konuştuğumuz maden işçileri karardan memnun ama yine de temkinli. Üzülmez İşletmesinde çalışan bir maden işçisi, “Kararın uygulanmaması durumunda işçi aynı dik duruşuna devam eder, ekmek kavgasına devam eder. Madenlerin bitmesi Zonguldak’ın bitmesi anlamına gelir” uyarısında bulundu. Özelleştirmenin ölümleri artıracağı ve işçi sayısını daha da azaltacağını belirterek, “Soma, Ermenek gibi olaylar yaşamak istemiyoruz. Öte yandan şu an zaten mevcut sayımız az, bu hükümetin politikaları nedeniyle. İşçi alımı yok, emeklilerin de gitmesi nedeniyle sürekli güç kaybediyor. Her işçi gereğinden fazla çalışıyor” dedi.

Sermaye medyası Zonguldaklı madencileri değil Bakan’ı gördü

Verilen sözden memnun olduğunu söyleyen bir başka Üzülmez işçisi de “İçimiz daha rahatladı, huzurlu bir şekilde çalışacağız. Ama kesinlikle ve kesinlikle işçi alınması lazım. TTK’de işler işçinin özverisi ile yürüyor. Elimizden geldiği kadarıyla yürütmeye de devam edeceğiz. Ama en yakın zamanda işçi alınması lazım” diye konuştu. Sözlerin tutulmaması durumunda ise maden işçilerinin gereken yanıtı vereceklerinden emin: “Biz ekmeğimizi aşımızı seviyoruz. Bizim her gün yer altında verdiğimiz mücadele belli zaten. Her gün helalleşerek çıkıyoruz, eşimizle çocuklarımızla. Bundan dolayı ekmeğimize sahip çıkıyoruz. Ekmeğimize göz koyanlara her türlü cevabı da veririz.”

SEKA’DAN DENEYİMLİ

Daha önce SEKA kağıt fabrikasında çalıştığını ve özelleştirmenin sonuçlarını acı bir şekilde yaşadığını belirten bir maden işçisi de şunları söyledi: “Maden çok daha farklı bir sektör. İşçi sağlığı ve iş güvenliği açısından da devlet eliyle yapılması daha iyi. Daha önce Soma ve diğer özel ocaklarda yaşadıklarımız belli. Çevremizde görüyoruz özel ocaklarda yaşananları. İş cinayetleri oluyor; hastane önlerine, yol kenarlarına bırakılıyor…”

Zonguldak, özelleştirmeye karşı ayağa kalktı

Karadon İşletmesinden bir işçi de özelleştirmeye karşı çıkmasının gerekçelerini şöyle sıraladı: “Özel sektör genelde sıkıntılı oluyor. Devlet gibi teftiş olmuyor. Öte yandan özel sektörde parasını alamayan arkadaşları gördük. Sıkıntı içinde olan arkadaşlarımız var. Ödemeleri biriken arkadaşlarımız var. Özel sektörde patronun eline kalmış oluyorsun. Üç dört ay maaş alamadıkları oluyor arkadaşlarımızın. Biz de benzer duruma düşmemek için her zaman özel sektöre karşı çıkıyoruz.”

SARI ÖKÜZÜ KAPTIRDIK

Elde edilen kazanımın önemli olduğuna değinen bir başka Karadon işçisi de “TTK’nin bunun dışında bırakılması önemli. Ancak rödovanslı sahalar için bu sorun devam ediyor. Bugün kazanmış olabiliriz ama elimizdeki sarı öküzün birini vermiş olduk” dedi. Vedat YALVAÇ / EVRENSEL Zonguldak

2136110cookie-checkMaden işçileri: Sözler tutulmazsa ekmek kavgası devam eder

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.