Mahkeme, Cengiz Holding’in Kazdağları’ndaki projesine ‘dur’ dedi

‘Beşli çete’ olarak bilinen Cengiz Holding’in Kazdağları’ndaki ‘Halilağa Bakır Ocağı Kapasite Artışı, Cevher Zenginleştirme Tesisi ve Atık Depolama Tesisi’ projesine karşı açılan davada mahkeme projenin iptaline karar verdi.

Çanakkale’ye bağlı Hacıbekirler ve Muratlar köyleri yakınlarında, Cengiz Holding tarafından açılmak istenen Halilağa bakır-altın madenine verilen, “Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Olumlu” kararının iptali için dava açılmıştı. Mahkeme, daha önce projeyle ilgili yürütmeyi durdurma kararı vermişti.

“PROJE, ÇEVREYE ETKİLERİ DİKKATE ALINMADAN HESAPLANDI”

Gazete Duvar‘dan Seçkin Sağlam’ın haberine göre mahkemenin iptal kararının gerekçesinde, “Arkeoloji biliminin bağlayıcılığı açısından; sürdürülebilir çevrenin korunması ile bakır cevheri ihtiyacı karşılaştırıldığında, üstün kamu yararının sürdürülebilir soyut ve somut kültürel miras, yaşam ve çevre hakkı olduğu” ifadeleri yer aldı.

Projenin, çevreye etkileri dikkate alınmadan hesaplandığına vurgu yapılan kararda, ÇED raporunda küresel ısınmanın göz önüne alınmadığı da vurgulandı. Kararda, “ÇED olumlu kararının, madenin çevresel etkilerinin bütüncül bir yaklaşımla hazırlanmış olmaması nedeniyle uygun olmadığı” belirtildi.

Maden ocağı işletmesi sırasında kullanılacak su ihtiyacı da bölge halkı tarafından tepkiyle karşılanmıştı. Su sıkıntısı çeken Bayramiç ve Çan ilçesi köylüleri, tarımsal sulamada kullandıkları sularını, Cengiz Holding ile paylaşmayacaklarına dair eylem yapmışlardı. Mahkeme, bu konuya da dikkat çekerek, projenin, “bölge tarımına zarar vereceği” tespitinde bulundu.

2654050cookie-checkMahkeme, Cengiz Holding’in Kazdağları’ndaki projesine ‘dur’ dedi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.