19.3 C
Istanbul
Thursday, March 28, 2024
Ana Sayfa TÜRKİYE Mahkeme, din dersinden ‘muafiyet şartı’nı hukuka aykırı buldu

Mahkeme, din dersinden ‘muafiyet şartı’nı hukuka aykırı buldu

Zorunlu din dersinden muaf olmak için çocukların Hıristiyanlık ya da Musevilik dinlerinden birine mensubiyetinin belgelendirilmesi zorunluluğu hukuka aykırı bulundu.

İstanbul’da yaşayan Selnur Aysever, zorunlu “din kültürü ve ahlak bilgisi” dersinin laik ve bilimsel eğitime aykırı olduğu gerekçesiyle, kızının ilkokul dördüncü sınıftan itibaren bu dersi almaması için ilçe milli eğitim müdürlüğüne dilekçe verdi.

Talep, Eğitim Öğretim Yüksek Kurulu Başkanlığı’nın kararı ile “Hıristiyan ve Musevi öğrencilere bu dinlerden birine mensup olduklarını belgelendirmeleri kaydıyla” din dersinden muafiyet hakkı tanınabileceği gerekçe gösterilerek reddedildi.

Milliyet gazetesinden Görkem Evci’nin habrine göre, Aysever, kararın din ve vicdan hürriyetine aykırı olduğu gerekçlesiyle dava açtı. Bir yıldan uzun süren dava sonucunca İstanbul 4. İdari Mahkemesi, Aysever’i haklı buldu ve talebin reddedilmesinin hukuka aykırı olduğuna karar verdi.

Mahkemenin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) kararlarına ilişkin değerlendirmelerinin yer aldığı haberde, istinaf yolu açık olmak kaydıyla verilen karara, yasal süre içinde itiraz edilmeyince, kararın kesinleşmesi için başvuru yapıldığı ve kararın kesinleştiği belirtildi.

2256040cookie-checkMahkeme, din dersinden ‘muafiyet şartı’nı hukuka aykırı buldu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.