Mahkeme, Validebağ Korusu’na millet bahçesi projesini iptal etti

Özer AKDEMİR / EVRENSEL – İstanbul 6. İdare Mahkemesi, Validebağ Korusu’nda millet bahçesinin, korunun doğal kurgusunu yok edeceği ve açık bir biçimde tahribata neden olacağını belirterek imar planı değişikliğini iptal etti.

İstanbul Validebağ Korusu’nda millet bahçesi yapılması için gerçekleştirilen imar planı değişikliği mahkeme tarafından iptal edildi. İstanbul 6. İdare Mahkemesi millet bahçesi projesinin yaşama geçirilmesi durumunda Validebağ Korusu’nun doğal kurgusunu yok edeceği ve açık bir biçimde tahribata uğrayacağını belirterek imar planlarının iptaline karar verdi.

DOĞAL KORU MİLLET BAHÇESİ YAPILACAKTI
Bir grup yurttaş tarafından Validebağ Korusu’na ilişkin 2021 Mart ayında Çevre, Şehircilik Ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından onaylanan imar planının iptali için dava açılmıştı. Davada alanın birinci derece doğal ve tarihi sit alanı ilan edildiği, bölgede doğal koru statüsündeki son kalan yeşil alan olduğu, plan ile hukuka aykırı şekilde sit alanın statüsüne aykırı yapılaşma olacağı ileri sürülüyordu. Çevre, Bakanlığının yanı sıra, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Üsküdar Belediyesine karşı açılan davayı ele alan İstanbul 6. İdare Mahkemesi 23.11.2021 tarihinde yapılan keşif ve bilirkişi incelemesi raporundaki değerlendirmeleri esas aldı.

BİLİRKİŞİ RAPORU “MİLLET BAHÇESİ OLMAZ” DEDİ
Raporda millet bahçesi peyzaj projesinin uygulanması durumunda Validebağ Korusu “orman”, “doğal nitelikli yeşil alan” ve “koruma alanı” vasıflarını, “ekolojik zenginliği değerini kaybederek” bir park kategorisine indirgeneceğinin altı çiziliyordu. Bilirkişi raporu “Koruma amaçlı uygulama imar planının şehircilik ilkelerine, planlama esasları ve tekniklerine uygun olmadığı” sonucunu mahkemeye iletti.

MAHKEME: KAMU YARARI VE HUKUKA AYKIRI
Raporu hükme esas alınabilecek nitelikte gören mahkeme, oybirliği ile aldığı kararında şu görüşlere yer verdi; “Validebağ Korusu Millet Bahçesi Projesinin uygulanması halinde, korunun ışıklandırılması, futbol sahası yanına amfi tiyatro yapılması, fitness alanları oluşturulması, gözlem kulesi yapılması, bisiklet parkuru yapılması, çocuk oyun alanlarının düzenlenmesi ve yeni oyuncaklar eklenmesi, otopark zeminlerinin yenilenerek çim taşı yapılması, binaların kenarlarında bulunan zemin kaplamalarının değiştirilmesinin neticesinde, Validebağ Korusu’nun doğal kurgusunu kaybedeceği, parçalanmış ekosistemlere sahip olacağı ve açık bir biçimde korunması gereken alanın tahribatına neden olacağı anlaşılmakla, dava konusu planlarda şehircilik ilkelerine, planlama esasları ve tekniklerine, kamu yararına ve hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır”.

2658570cookie-checkMahkeme, Validebağ Korusu’na millet bahçesi projesini iptal etti

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.