Malatya çocuklarla ilgili yasayı hızlandırdı

Erdoğan, Malatya Çocuk Yurdu’ndaki olayın sorumlularıyla ilgili her ne gerekiyorsa yapıldığını, idari ve hukuki yönden de gerekli süreçlerin ciddiyetle işletildiğini belirtti.


Erdoğan, ”Ulusa Sesleniş” konuşmasında, Malatya’da çocuk yurdunda yaşanan insanlık dışı muamele görüntülerini, içi acıyarak, tarifi imkansız duygular içinde, irkilerek izlediklerini belirterek, ”Bu üzücü olayın sorumlularıyla ilgili her ne gerekiyorsa yapılmaktadır” dedi.


Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu’ndan sorumlu Devlet Bakanı Nimet Çubukçu’ya güvendiğini ve inandığını ifade eden Erdoğan, olayın meydana geldiği dönemde İngiltere’de bulunan Çubukçu’nun, bu ülkede turistik seyahatte bulunmadığını söyledi. Erdoğan, Çubukçu’nun İngiltere’de, SHÇEK’i rehabilite etmek için çalışmalarda bulunduğunu söyledi.


Erdoğan, kamuoyunun olaya haklı bir duyarlılık gösterdiğini ancak, bu görüntülerin yargı kararına rağmen karartılmadan, montajlanmadan yayınlandığını ifade etti. Erdoğan, görüntülerin toplum üzerinde yaratacağı psikolojik etkinin dikkate alınmadığını belirterek, ”Bu görüntüler süzgeçten geçirilmeli, ekranlara öyle taşınmalıydı” diye konuştu.


AB ile ilgili değerlendirmede de bulunan Erdoğan, Türkiye’nin AB ile ilişkisinin, iki tarafın da yararına olacağını umdukları bir menfaatler ve değerler buluşması olduğunu kaydederek, ”Burada hiçbir siyasi parti polemik içerisine girmek suretiyle hükümeti yıpratma gayreti içerisinde olmamalıdır. Çünkü bu olay, bu adım, bu yürüyüş partiler üstü bir olaydır” dedi.


Erdoğan, bugün geçmişle asla kıyaslanamayacak, güçlü, sağlam, şoklara karşı dayanıklı, istikrarlı ve güvenli bir ekonomik yapının söz konusu olduğunu belirterek, ”Gönül kırgınlıklarını, gelir adaletsizliklerini, fırsat eşitsizliklerini mutlaka ama mutlaka ortadan kaldıracağız” değerlendirmesinde bulundu.


ÇUBUKÇU’DAN DUYGUSAL DEMEÇ
 
Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, ”Bir tek çocuğun gözyaşına bütün makamları feda ederim” dedi.  Bakan Çubukçu, Malatya Çocuk Yuvası’nı ziyaret ettikten sonra Valilikte düzenlediği basın toplantısında, gazetecilerin sorularını yanıtladı.


Çubukçu, bir gazetecinin ”Olay ortaya çıktıktan sonra istifa etmeyi düşündünüz mü” sorusuna şu yanıtı verdi:


”Siyasi sorumluluk olarak bulunduğum makamın sorumluluğuna uygun davrandığımı düşünüyorum. Vaka yansıdığı andan itibaren demokratik, çağdaş bir hukuk devletinde en hızlı şekilde sorumlular hakkında işlem yaptığımızı düşünüyorum. Dolayısıyla beni bu göreve getiren Sayın Başbakan, burada eğer kendi sorumluluğuma ilişkin endişe taşıyan birisi olsaydı bunu değerlendirirdi. Ben insan olarak, yapı olarak bir tek çocuğun gözyaşına bütün makamları feda ederim. Ama bunun bir siyasi linç kampanyasına dönüşmüş olmasını, hele hele böyle bir konuda, hepimizin el birliği ile hareket etmemiz gereken bir konuda, linç hareketine dönüşmesini siyasi tavır olarak görüyorum.”


Yuva ve yurtlarla ilgili çalışmaların yeni başlamadığını kaydeden Bakan Çubukçu, ”Yasa hazırlığı, çalışmalar tamamen en hızlı şekilde ilerliyordu ve bizim tasarımız zaten hazırdı. Bu hizmetlerin nasıl götürülmesi konusunda ortaya koyduğumuz şeyler var” dedi.


Bakan Çubukçu, Malatya Çocuk Yuvası ile ilgili ilk izlenimini ise ”fiziki şartları iyi olmayan bir kurum” olarak açıkladı.


Çubukçu, 4.5 ay içerisinde yaklaşık 150 kurumu habersiz gezdiğini söyledi.


Yaşanan insanlık dışı olayları ilk duyduğu andan itibaren ne kadar büyük bir üzüntü içinde olduğunu dile getirmeyi bile gereksiz bulduğunu söyleyen Çubukçu şöyle konuştu:


”Toplumdaki her vicdan sahibi insan gibi, her anne ve baba gibi ben de üzüntü, kızgınlık ve öfke duydum. Bu çok üzücü olayın ne yazık ki telafisi çok zor. Sorumluların hak ettikleri şekilde cezalandırılmaları toplum olarak vicdanımızı rahatlatmayacağı gibi öfkemizi de soğutmayacak. En azından ben böyle olmasını umut ediyorum. Duyduğumuz bu öfkeyi ve hoşnutsuzluğu çocuklarımız için daha fazla gayret gösterme yolunda kullanırsak elbette çocuklar adına çok şey değiştirmiş olacağız. Ben bu öfke kıvılcımının yıkıcı değil yapıcı bir hoşnutsuzluğa dönüşmesini ve hoşnutsuzluğu ortadan kaldıracak girişimlere vesile olmasını umuyorum.’

1025970cookie-checkMalatya çocuklarla ilgili yasayı hızlandırdı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.