Malatya Zirvesi zırvaya dönüştü…

Avrupa´daki iş dünyasından ve Türkiye bağlantılarından söz ettiğim yazılarım yoğun iş programından ve havada gördüğüm leylekler nedeniyle bazen gecikiyor. Öncelilke yazılarımı merak edip beni arayan değerli okurlarıma teşekkür ederim…

Bu cumartesi günü Türk-İngiliz Ticaret ve Sanayi Odası´nın (TBBCI) 27´nci kuruluş geleneksel balosunu düzenleyeceğiz. Devlet Bakanı Mehmet Şimşek´in de yer alacağı geceye 300´e yakın işadamı¸ İngiliz milletvekili¸ yerel yöneticiler¸ siyasiler ve sivil toplum kuruluşu (STK) temsilcileri katılacak…

TBBCI´ın kuruluşunda emeği geçen bir işadamı olarak olgunluk dönemine tanık olmaktan çok mutlu olduğumu aktarmalıyım. TBCCI¸ çok badire atlattı ama sonunda Türkiye ve İngiltere arasında sağlam bir köprü olmayı başardı…

***

24-25 Mayıs arasında Almanya Köhln´de Türk İşadamları Dernekleri Avrupa Federasyonu´nun (TİDAF) toplantısına katıldım. Türk işadamlarının geleceğe yönelik stratejileri ele alındı ve 2009´un ilk yarısında genel kurula gidilmesi kararlaştırıldı.

TİDAF¸ daha önce Stutgart´da¸ Türk işadamlarına yönelik ˝Gıda sektörünün sorunları ve sektörün dünü bugünü yarını˝ başlıklı bir konferans düzenlemişti. Son toplantıda bu konferansın değerlendirmesini de yaptık ve Haziran ayı ortasında Franfurt´da Avrupa´daki Türk basınına yönelik¸ ˝Yerel ve ulusal basının sorunları ve Türk toplumuna katkısı˝ başlıklı bir konferans düzenlemeye karar verdik.

Bir sonraki konferans da ulaşım sektörü üzerine olacak. Türk kökenli şirketlerin Türkiye´den şöför getirmeleri Alman şirketlerinin ˝haksız rekabet˝ şikayetlerine neden oluyor. Türk ulaşımcıları Türkiye ile yapılan anlaşmalara sığınsalar da pratikte vize engeliyle karşılaşıyor… Bu sorunu elbirliği ile çözmenin zamanı çoktan geldi geçti diye düşünüyoruz…

Söz açılmışken gıda konferansından çıkan sonuçları sizlerle paylaşmak istiyorum. Avrupa´da büyük çapta üretim ve dağıtım yapan Türk kökenli gıda şirketi temsilcilerinin ortak şikayeti; Avrupa´daki küçük bakkalların birbirleriyle haksız rekabet etmesi ve işyerlerinde başta hijyen olmak üzere standart kurallara uymayı becerememesiydi. Avrupalı dev süpermarketlerin Türk etnik yiyeceklerine raf ayırması ve ˝Türk günleri˝ düzenleyerek kampanyalar yapması Türk bakkaların kendilerine çeki düzen vermesini gerektiriyor. TİDAF yine elini taşın altına sokarak bakkallara teknik yardım için proje geliştirmeyi üslendi…

Stutgart´daki son gecemizde TİDAF YÖnetim kurulu Üyesi Cahit Öner dostumuzun kardeşinin düğününe de katılma şansımız oldu. Savaş ve Özlem´e bir kez daha bir yastıkta kocamalarını buradan iletiyorum…

***

4-5 Mayıs arasında da İstanbul´da yapılan Dünya Türk İşadamları Ekonomi Zirvesi´ndeydim… TOBB Başkanlığında ve 20´nci yaşını kutlayan DEİK´in organizesinde Taksim İntercontinental´da yapılan bu zirve´de dünya Türk işgücü¸ küresel ekonomi ve Türkiye ile ilişkileri masaya yatırıldı.

Dışişleri Bakanı Ali Babacan´ın da katıldığı Zirve´de yurtdışından da 300´e yakın Türk işadamı geldi. Türk işadamları olarak istediğimiz biçimde konsept değişikliğine gidildi. Artık bu tür Zirve´lerde politikacıların ilgili ilgisiz konuşmalarını saatlerce dinlemeyeceğiz ve dünyanın dört bir yanından gelen işadamları sorunlarını aktarabilecek¸ birikimlerini paylaşacak ve gördükleri küresel fırsatlardan herkesi haberdar edebilecek. Bundan sonra iki yerine her yıl ˝Dünya Türk İşadamları Konseyi˝ adıyla ˝Dünya Türk İş Ekonomi Zirvesi˝ başlığında toplanılacak…

İstanbul´da olduğum günlerde HaberTürk´e konuk olarak ˝İngiltere´den bakınca Türkiye´nin görünümü˝nü dilim döndüğünce anlatmaya çalıştım.

***

Gelelim Malayya Zirvesi´ne… Malatya´nın öncülüğünde düzenlenen ExpoAnatolia´nın üçüncüsü bu yıl 6-7 Haziran´da İstanbul´da düzenleyeceğimizi bir önceki yazımda aktarmıştım. Amaç dünyanın dört bir yanından gelecek kayısı alıcısı şirket temsilcilerinin satıcılarla direk temasa geçebilmesi ve kendi prosedür ve standartlarını aktarma şansının yaratılmasıydı.

Bu organizasyon´da TİDAF¸ Malatya Valiliği¸ belediyesi¸ kayısı ihracatcıları¸ başta üniversiteler olmak üzere sivil toplum kuruluşları¸ işdünyası ve farklı sektörlerdeki başarılı Malatyalı işadamları yer almıştı.

ExpoAnatolia için kolları sıvadık. Organizasyon şirketi AHIBBA posterlerden Holiday Inn´deki rezervasyonlara bütün hazırlıkları tamamladı. 20 ülkeden kayısı alıcısı işadamları İstanbul´a geleceklerini bildirdi. Özellikle Latin Amerika´daki süpermarket zincirlerinin ilgi duyması bizi sevindirdi…

Sonra Valilik son hazırlıklar için bütün katılımcıları toplantıya çağırmış… Almanya´daki koşturmacadan katılamadığım bu toplantıya büyük kayısı ihracatcıları katılmamış… Toplantıda protokala imza atan diğer katılımcılar ise başa dönerek toplantı yeri ve finansmanı konusunda yeniden tartışma açınca Zirve´nin yaıplamayacağı ortaya çıkmış…

Henüz Malatya´ya gidip yetkililerle görüşmedim ama 1 milyon dolara yapılamayacak bir Zirve´yi özveriyle 60-70 bin YTL´ye yapmaya çalışırken böylesi bir fırsatı kaçırmak akıl alacak gibi değil… TİDAF bütün Avrupa´daki şubelerini ExpoAnatolia için seferber etmişti… Malalatya Valiliği´ndeki toplantıya katılmayan büyük kayısı ihracatçılarının bu Türkiye´nin çıkarına olan Zirve´yi sebote ettiklerini öğrenirsen çok üzülürüm. Umarım altındaki Çapanoğlu bizim sıradan beceriksizliğimiz çıkar…

_______________

* London Capital Markets Yönetim Kurulu Başkanı ve Türk İngiliz Sanayi ve Ticaret Odası´nın Avrupa – Türkiye İlişkilerinden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi olan Akşahin¸ aynı zamanda Türk İşadamları Dernekleri Avrupa Federasyonu 3´ncü Başkanı ve İngiltere¸ Türkiye ve Türki Cumhuriyetler Sorumlusu. Aynı zamanda da Açık Gazete Danışma Kurulu üyesi…

1600450cookie-checkMalatya Zirvesi zırvaya dönüştü…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.