Maliki kızdı İngiltere ciddiye aldı

Maliki, özellikle kendisinin Şii ölüm timleriyle bağlantıları olduğuna ilişkin savlar nedeniyle internet sitesini yeni hükümet kurma çabalarını baltalamaya çalışmakla suçladı.

Irak’ta Başbakanlık tarafından yapılan sert açıklamada, Şii Başbakan Nuri el Maliki’nin kontrolündeki güçlerin ölüm timleri gibi hareket ettikleri iddiası reddedildi.

2006 ve 2007’de Irak’taki mezhep çatışmalarını alevlendiren ölüm timlerine ilişkin iddialar Wikileaks belgelerini inceleyen El Cezire tarafından gündeme getirldi.

Başbakanlık, Irak güvenlik güçlerinin yasalara saygılı davrandıklarını ve mezhep kaygılarıyla hareket etmediklerini öne sürdü. Açıklamada Wikileaks’te yer alan belgeler ”medya oyunları ve bilinen siyasi hedeflerle gündeme getirilen balonlar” olarak nitelendi.

İlgili KonularIrak İnsan Hakları Wikileaks ise belgelerin açıklanmasının savaşın gerçeklerini ortaya koymayı hedeflediğini açıkladı.

İNGİLTERE CİDDİYE ALDI

İngiltere basını Wikileaks adlı internet sitesinin Irak savaşıyla ilgili yayınladığı belgelere geniş yer ayırdı.

Guardian da konuyu manşetine taşımış ve ‘Amerikan güçleri mahkumları Iraklı işkence timlerine teslim etti.’ başlığını attı. Gazete, Amerikalı bir sorgucunun bir mahkumu ‘Wolf Tugayı’nın elindeki mahkumlara çektirdiği bilinen tüm acı ve ızdıraba maruz kalabileceğini’ söyleyerek tehdit ettiğini gösteren belgeler bulunduğunu belirtti.

Gazete, Guardian Wolf, yani Kurt Tugayı’nın, Saddam Hüseyin dönemindeki Cumhuriyet Muhafızları’nın bazı üyelerini isyancılara karşı kullanmak için, ABD tarafından kurulup, desteklendiğini de yazdı.

‘İddialar incelenmeli’

Gazete, İngiltere’de Başbakan Yardımcısı Nick Clegg’in de Irak’taki cinayet, işkence ve kötü muamele iddialarının çok ciddi olduğu ve incelenmesi gerektiği yönündeki sözlerini aktardı.

Guardian, Clegg’in sözlerinin, yayınlanan belgelerin İngiliz askerlerinin hayatını tehlikeye atabileceği uyarısında bulunan Savunma Bakanlığı’nın açıklamasından farklı bir tavır olduğuna da dikkat çekti.

Financial Times da konuya bir başyazısını ayırdı. Gazete teknolojinin, hükümetlerin savaşların dehşetini saklamasını zorlaştırdığını ve bazı dersler almaları gerektiğini aktardı.

‘Her şeyi saklamak faydasız’

Dikkat çeken satırlar şöyle;

‘Hükümetler, stratejik ve taktik planlar ve silah sistemleri hakkındaki bilgiler gibi savaştaki etkinlikleri açısından hayati önemdeki sırları saklamaya yoğunlaşmalı. Kendi askerlerinin yaptığı beceriksiz ve hatta yasa dışı işler de dahil her şeyi saklamaya çalışmak faydasız ve vatandaşları sadece daha da meraklandırıyor. Savaş alanlarının daha da şeffaflaşması, kamuoyunun savaşın gerekliliği konusunda ikna edilmesi gerektiğini gösteriyor. Irak Savaşı’na desteğin düşmesi, savaşa kibirli bir şekilde girilmesinin sonuncuydu. Artan şeffaflık savaşa girilmesini zorlaştırabilir. Ama aynı zamanda kamuoyunun da, kabul ettiği savaşların talep ettiği şeylere, daha uzun süre tahammül etmeye istekli olması gerektiği anlamına gelir.’

1264390cookie-checkMaliki kızdı İngiltere ciddiye aldı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.