Manavgat’ta orman yangını 2. gününde: 3 can kaybı

Antalya Manavgat’ta çıkan orman yangını 2’nci gününde sürerken 3 kişi hayatını kaybetti. Adana’nın Aladağ, Mersin’in Aydıncık ve Bozyazı ilçelerinde orman yangınlarına müdahale sürüyor.

Manavgat’ta dün 12.00 sıralarında Yeniköy mahallesinde başlayan ve 4 farklı noktada ilerleyen yangına müdahale devam ediyor. AFAD, yangında 3 kişinin hayatını kaybettiğini açıklarken Manavgat Kaymakamı Mustafa Yiğit, Oymapınar Barajı’nda mahsur kalan 10 kişinin kurtarıldığını açıkladı.

Manavgat merkeze 30 kilometre uzaklıkta başlayan yangın nedeniyle birçok ev yanarken, bölgelerde tahliye işlemleri gerçekleştirildi. 62 kişi yangından etkilendi. İlçe merkezine 4 kilometre uzaklıktaki Ulukapı Sülek Mahallesi de boşaltıldı. Gece boyunca esen şiddetli poyraz nedeniyle alevler Ulukapı Sülek Mahallesin’e kadar geldi. Yangının ilk çıktığı noktaya 25, Manavgat merkeze ise 4 kilometre uzaklıktaki mahalle jandarma ekipleri tarafından boşaltıldı. Alevlerin ortasında kalan evlerdeki vatandaşı jandarma ekipleri siren çalarak uyarıp tahliye etti. Bazı çiftçiler küçükbaş hayvanlarını sürü halinde önüne alarak mahalleden kaçtı.

Alevlerin yerleşim yerlerine sıçraması sonucu bazı evler kullanılamaz hale geldi, ahır ve bahçelerdeki hayvanlar öldü, bazı araçlarda, iş makinelerinde ve meyve bahçelerinde hasar oluştu.

3 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli sabah saatlerinde yaptığı son açıklamada “Antalya Manavgat yangını kontrol altında ancak gece saatlerinde Akseki’de devam eden bir yangın var. Oymapınar Barajı’nda 10 kişinin mahsur kaldığı bilgisi var. Oymapınar Barajı’ndaki vatandaşlarımız için ambulansımız ve AFAD ekiplerimiz yolda. Yol açık, onları bir şekilde tahliye etmeye çalışacaklar.. Hayati tehlikeleri yok, restorancı oldukları tahmin ediliyor. Kepezbeleni boşaltırken evinde yalnız kalan 82 yaşındaki bir amcamız vefat etmiş durumda” ifadelerini kullandı.

Ancak daha sonra AFAD’dan yapılan açıklamada hayatını kaybeden sayısının 3’e yükseldiği belirtildi. Manavgat Kaymakamı Mustafa Yiğit, mahsur kalan 10 kişinin ise kurtarıldığını açıkladı.

PAKDEMİRLİ: FAZLA ODAKLA MÜCADELE İŞİMİZİ ZORLAŞTIRIYOR
Pakdemirli, önceki açıklamasında “Fazla sayıda odakla mücadele ediliyor olması işimizi zorlaştırıyor” demişti. Pakdemirli, evlerinden tahliye edilen vatandaşlara ilişkin “Vatandaşlar genelde akrabalarına dağılmış durumdalar. Yani bir yerde kümelenmiş, Kızılay’ın AFAD’ın yardımını bekleyen bir vatandaş yok” ifadelerini kullandı. Yangının etkili olduğu alanın arttığını belirten Pakdemirli, “Akşam saatlerinde 600 hektar demiştik. Bunun en az üç dört misline çıkacağını görüyoruz şimdiden” değerlendirmesinde bulundu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 62 kişinin yangından etkilendiğini duyurmuş, 3’ünün yanık, 2’sinin kırık, 57’sinin ise dumana maruz kalma sebebiyle tedavi altına alındığını belirtmişti.

ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI: HİÇ BÖYLE BİR YANGIN GÖRMEDİM
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Böcek, CNN Türk’te yangından hemen sonra katıldığı canlı yayınında, “Bugün en kötü günümüzü geçiriyoruz Antalya olarak. Hiç böyle bir yangın görmedim, 27 yıllık yöneticiyim” dedi.

MERSİN’DE 3 İLÇEDE YANGIN
Antalya’nın yanı sıra Adana ve Mersin’de de yangınlar sürüyor.

Mersin’in Aydıncık Bozyazı ve Silifke ilçelerinde çıkan orman yangınları havadan ve karadan müdahalelerle kontrol altına alınmaya çalışılıyor.

Aydıncık ile Gülnar ilçesi arasında yer alan Pembecik Mahallesi’ndeki kızılçam ormanında dün çıkan yangını söndürmek için bölgeye gönderilen ekipler, sabah saatlerine kadar alevlere karadan müdahale etti.

Şiddetli rüzgar nedeniyle yangına müdahalede güçlük çekilen bölgeye, çevre illerden de takviye ekipler yönlendirildi.

Söndürme helikopterleri de sabahın ilk ışıklarıyla bölgede çalışmaya başladı.

Bozyazı ilçesinde, dün muz seralarının da bulunduğu Kötekler Mahallesi’nde çıkan orman yangınına da havadan ve karadan müdahale ediliyor.

Silifke’nin Boğsak mevkisindeki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. İhbar üzerine bölgeye yönlendirilen ekipler, alevlere havadan ve karadan müdahale ediyor. Ekiplerin yangını kontrol altına alma çalışmaları sürüyor.

Mersin’in Aydıncık ve Bozyazı ilçelerinde dün orman yangını çıkmış, yangın nedeniyle bölgedeki bazı evler tedbiren boşaltılmıştı.

ADANA’DAKİ ORMAN YANGININDA 10 KİŞİ MAHSUR
Adana’nın Aladağ ilçesinde çıkan orman yangını kontrol altına alınmaya çalışılıyor. Boztahta Mahallesi’ndeki ormanlık alanda gece saatlerinde henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. İhbar üzerine bölgeye çok sayıda arazöz, iş makinesi ve yer ekibi sevk edildi.

Rüzgarın da etkisiyle şiddetini arttıran yangın nedeniyle bazı evler tedbir amaçlı boşaltıldı. Ekiplerin müdahale ettiği yangını kontrol altına alma çalışması sürüyor.

Boztahta Mahallesi’nde yangında mahsur kalan 10 kişinin kurtarılma çalışmalarını takip eden Adana Valisi Süleyman Elban, “Adana’mızın birçok yerinde maalesef yangın var. Allah’a şükür herhangi bir can kaybı ya da yaralanma hadisesi söz konusu değil. Ekiplerimiz yangın bölgelerinde canhıraş bir çaba içerisindeler. Temennimiz en kısa sürede yangının kontrol altına alınması. Hemşerilerimizin güvenlik, barınma, iaşe gibi konularda hiçbir sıkıntısı olmayacak, vatandaşlarımızın zarar görmemesi ve yangının bir an evvel kontrol altına alınabilmesi için her türlü tedbiri alıyoruz.” dedi.

OSMANİYE’DE ORMAN YANGINI İKİNCİ GÜNÜNDE
Osmaniye’nin Kadirli ilçesindeki orman yangını ikinci gününde devam ediyor. Gece boyu karadan devam çalışmalara, havanın aydınlanmasıyla havadan da destek verilmeye başlandı.

İlçeye bağlı Karatepe ve Bozkuyu köyleri arasındaki ormanlık alanda dün saat 13.00 sıralarında çıkan yangın, ikinci gününde poyrazın da etkisiyle devam ediyor. Dün havanın kararması nedeniyle ara verilen havadan müdahaleye günün ışımasıyla birlikte tekrar başlandı. Yerleşim yerlerine sıçrayan, evlerin ve bahçelerin yandığı, ahırlardaki havyanların da öldüğü yangın, gece karadan yapılan müdahaleye rağmen kontrol altına alınamadı. Poyrazın etkisiyle hızla büyüyen yangını söndürmek için ekiplerin karadan ve havadan müdahalesi devam ediyor. Öte yandan Osmaniye merkeze bağlı Dereobası Mahallesi’ndeki orman yangını ise gece saatlerinde kontrol altına alındığı, soğutma çalışmalarının sürdüğü öğrenildi.

Dereobası mevkisinde dün çıkan ve gece saatlerinde kontrol altına alınan yangınla ilgili İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri çalışma başlattı. Ekipler, yangınla ilgili 5 kişiyi gözaltına aldı.

2536010cookie-checkManavgat’ta orman yangını 2. gününde: 3 can kaybı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.