Mango’dan ‘Günümüzde Türkler’

Mustafa Kemal’in biyografisini içeren ‘ATATÜRK’ adlı kitabıyla büyük ses getiren gazeteci-yazar Andrew Mango, Türkiye hakkındaki beşinci kitabı olan ‘Günümüzde Türkler’ le , Türkiye’nin hızlı gelişimini, sosyo-kültürel alanlardaki ataklarını anlatarak, Türkiye’nin bir Avrupa ülkesi olduğunu kanıtlıyor.

Esas olarak, Cumhuriyet sonrası Türkiye tarihini konu alan ‘Günümüzde Türkler’ adlı kitapta, 1923- 2003 yılları arsında Türkiye’de yaşanan, ticaretten ekonomiye,  ulaşım ve iletişim sistemlerinden sanat ve kültürdeki gelişmelere, Türkiye’nin yaşadığı siyasi sancılardan, günümüz politikasına kadar bir çok konu ayrıntılı olarak işleniyor.

Türkiye’nin iyi ve karanlık yüzlerini ortaya koyan Mango,  son eserinde, İstanbul’daki gecekondu kültürü ile  elit yaşam kültürü arasındaki çelişkileri, spor-sanat ve kültürel alanda son derece gelişmiş gençlerin yanı sıra sokakta yaşamını sürdüren tinerci çocukları, Türkiye’nin Doğu’su ile Batı’sı arasındaki kültür farklılıklarını  gözler önüne sererek , okuyucunun Türkiye’yi ve Türk kültürünü daha yakından tanımasını sağlıyor. 

‘TÜRKİYE AVRUPA’DA DEV OLACAK’

Modern Türkiye’nin oluşumu üzerine kurduğu kitabında Türkiye’yi dünyaya tanıtmayı amaçladığını belirten Mango, Türk toplumunun yeterince tanınmadığını belirtiyor.  Mango, ‘ Türkler ne biçim insanlardır, yaşam şartları, koşulları nelerdir bilinmiyor. Dahası yanlış biliniyor. Türkiye’nin sosyo-ekonomik durumu, kültürel düzeyi, insan hakları sorunu sanıldığı gibi kötü değildir. Türkiye’nin bugünkü kalkınma hızı devam ederse, önümüzdeki yüzyılın ilk yarısında Türkiye, Avrupa’da bir ‘dev’ olur. Türkiye, yakın gelecekte, Avrupa’nın en kalabalık nüfuslu, aynı zamanda ekonomisi Avrupa ayarında bir devlet olacak. Ve bunun itici gücü halkın heyecanıdır. Kitabımda bu bilgileri vermeye çalıştım’ diyor.

TÜRK BAYRAĞI YANINDA

Londra’daki evinin kapılarını açan Andrew Mango, ‘son kitabım olacak’ dediği altıncı eseri ‘Türkiye’de Terör ve Dış Dünyanın Buna Bakışı’ üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. 50 yıldır Türkiye ile ilgili çalışmalara imza atan Mango’nun çalışma odasında asılı olan Türk bayrağı ise, İstanbul doğumlu yazarın Türkiye aşkını gözler önüne seriyor.

Yazarın son kitabı ‘Günümüzde Türkler’ önümüzdeki günlerde ‘Remzi Yayınevi’nin çevirisiyle Türkiye raflarında yerini alacak.

Hilal Yılmaz/ Dha /Londra

1093930cookie-checkMango’dan ‘Günümüzde Türkler’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.