Maraş Katliamı araştırılsın

Halkımıza,

Gerçek ve Adalet İçin:

“Maraş Katliamı Gerçeğini Araştırma ve Adalet Komisyonu” kurulsun!

1978 yılının 20-24 Aralık tarihleri arasında Maraş’da bir katliam yaşandığı konusunda herkes hem fikir. Mademki katliam gibi bir insanlık suçundan bahsediyorsak, kaç kişi katledildi, bilmek zorundayız. Rakamlar muhtelif: Katledilenlerin resmi olarak kabul edilen sayısı 117. Öte yandan yaşayanlar yüzlerce ölümden bahsediyor. Dönemin Maraş savcısı Dündar Saner ‘200 ölüm’ yorumunda bulunuyor. Katledilenlerin sayısını tam olarak bilememek sadece devletin değil, hepimizin ayıbı.

Maraş katliamıyla ilgili açılan davalar insanı ürküten cinsten tam bir adaletsizlik örneği.

804 kişi katliamın faili olarak yargılandı. Bunlar içinde katliamın asli faili olmakla suçlanan 68 kişi hiç yakalanmadı. 379 kişi beraat etti. 1 ile 15 yıl arasında mahkumiyet cezası ile yargılanan ve cezalarından 1/6 oranında indirim yapılan 314 kişi mahkeme sonuçlanmadan salıverildi. 29 kişi hakkında verilen idam cezası ve 7 kişi hakkında verilen müebbet hapis cezası Yargıtay tarafından bozuldu. 1991’de çıkan Terörle Mücadele Yasası’nda yapılan değişiklikle katliam sorumlularının hepsi salıverildi.

Böylece Maraş Katliamı dava dosyası sessiz sedasız kapatıldı. Bundan sonra da bu dosya hiç açılmadı. Tarihe kara bir leke olarak geçen katliam, toplum olarak hepimizin hafızasızlığına güvenilerek unutulmaya bırakıldı.

28 yıl sonra, 23 Aralık 2006 tarihinde 78’liler Girişimi, Maraş dosyasını kamuoyunun gündemine taşıdı. 28 yıl uzun bir süreydi ama olsun, gerçeği ve adaleti aramanın zamanı yoktu. Şimdi ise Maraş dosyasını Gerçek ve Adalet Komisyonu’na dönüştürmenin startını veriyoruz.

804 fail kimdir, katliamın asıl failleri kimdir bilmek istiyoruz. Darbe koşulları yaratmak için Türkiye’yi “istikrarsızlaştırma” siyaseti güden, darbeyi “kendi çocuklarına” yaptıran ABD’nin katliamda payı nedir açığa çıkarmak istiyoruz. Katliamla ilgili isimleri geçen CIA ajanı A. Peck’in, Alparslan Türkeş’in, dönemin MİT yetkililerinin, bölgedeki AP’li ve MHP’li il başkanları ve yöneticilerinin, iş adamlarının, toprak sahiplerinin, eşrafın, Abdullah Çatlı ve Haluk Kırcı başta olmak üzere Susurluk Çetesinin katliamdaki sorumluluklarını kamuoyunun gündemine getirmek istiyoruz. Katliamı kontrgerillanın, dönemin MİT görevlileri ve MHP’nin ortaklaşa düzenlediği iddialarının üzerine gitmeyen “vicdanlı” Ecevit’le ve dönemin CHP’siyle yüzleşmek istiyoruz. En “halkçı” dönemlerinde bile CHP türü devletçi/sosyal demokrat partilerin iktidarında Alevi ve sol halkın payına düşen katliam olmuştur. Bu bilinsin istiyoruz.

Maraş’ta öldürülenlerin ailelerini bulmak istiyoruz. Çocukları, eşleri, anne, babaları katliamdan nasıl etkilendi, bugün nerede ve nasıl yaşarlar, bilmek istiyoruz. Maraş’taki solcu, Alevi halkın yüzde sekseni büyük kentlere ve yurt dışına göçerek köklerinden koptular.

Bu insanların yaşadığı evsizlik ve memleketsizlik nasıl bir haldir, yarattığı kırılmalar, eziklikler, travmalar nelerdir ve nasıl yaşanır, açığa çıkarmak, yüzleşmek istiyoruz.

Maraş’ın filmini, tiyatrosunu yapamadık. Romanını yazamadık. Maraş katliamı üzerine kaç şiir yazıldı, bilemiyoruz. Maraş üzerine bir ağıtımız bile yok. Ağlamak, yasını tutmak istiyoruz Maraş acılarımızın.

Maraş’ta yaşananları, bugünkü kuşakların havsalası almaz. Bu denli unutkanlık, umarsızlık, mazisizlik nasıl bir şeydir, nasıl yaşanır? Canıyla kanıyla yaşayan bir insandan, hem-türleri tarafından işkenceyle, tecavüzle, boğularak, yakılarak öldürülen bir insanın yokluğuna nasıl geçilir? Bunlar genç kuşakların havsalasının alamayacağı şeylerdir ama gerçektir! Yüzleşmemiz gereken kötülüklerimizdir.

Değerli halkımız,

Barış, demokrasi ve özgürlük istiyoruz.

Yaşanmışlıklarla yüzleşmek ve hesaplaşmak, irine dönüşmüş toplumsal yaralarımızı sağaltarak adaletin yolu açılsın istiyoruz.

Adalet boşluklarının “gayya kuyusu” gibi hükmünü yürüttüğü bir toplumsal atmosferde barışın, demokrasinin ve özgürlüklerin Türkiye’sinin asla ve asla kurulamayacağını biliyoruz.

Bir daha aynı şeylerin yaşanmamasının, emsal olsun Madımak’la tekerrür eden bildik tarihin aşılmasının koşullarımızdaki yolu, geçmişin insan hak ve özgürlüklere aykırı kanlı olayları ile yüzleşmek ve hesaplaşmaktan geçtiğini biliyoruz.

Bunun için,

Gerçek ve Adalet İçin:

“Maraş Katliamı Gerçeğini Araştırma ve Adalet Komisyonu” kurulsun!

_____________________

78’liler Girişimi

1078590cookie-checkMaraş Katliamı araştırılsın

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.