Martin Luther King için anıt

100 milyon dolara mal olması beklenen anıt, Washington’un en önemli merkezi sayılan National Mall’da 12 dönümlük bir alana yapılıyor.

King, adına böylesi bir anı parkı hazırlanan ilk Afrika kökenli Amerikalı.

King, “Bir hayalim var” diyerek geleceğe dair eşitlikçi vizyonunu anlattığı tarihe geçen konuşmasını da 1963’te anıtın inşa edildiği noktaya bir kaç yüz metre mesafede yapmıştı.

Yağmura rağmen toplanan yaklaşık beş bin kişiye hitap eden Bush, konuşmasında bu duruma dikkat çekti.

King’in ülkeye umut mesajı yaydığını söyleyen Bush, anıtın eski ABD başkanlarından Lincoln ve Jefferson’ın anıtları arasında kalacağını da anımsatarak, alanın “ulusun temellerini atan kişiyle, iç savaş döneminde ülkenin ideallerini koruyan kişi” arasında olmasının yerinde bir karar olduğunu belirtti.

Törene, anıtın yapılması için gerekli yasal düzenlemeyi hazırlamış olan eski ABD Başkanı Bill Clinton’ın yanı sıra toplumun önde gelen Afrika kökenli simalarından şair Maya Angelou, sohbet programları yapımıcısı Oprah Winfrey ve Rahip Jesse Jackson da katıldı.

Anıtın 2008’de tamamlanması hedefleniyor.


King’in Washington’daki konuşması eşitlik mücadelesinde dönüm noktası oldu 

Aslında burada King anısına bir anıt yapılması için Kongre bundan 10 yıl evvel onay vermişti. Ancak proje gecikmelere uğradı.

İnşaatın yüklü maliyeti bireysel ve kurumsal bağışlarla karşılanıyor.

Bunlar arasında Yıldız Savaşları serisinin yapımcısı George Lucas, eski dışişleri bakanı Colin Powell ve Amerikan Sinema Derneği’nin eski başkanı Jack Valenti gibi isimler öne çıkıyor.

Bir kilisede papaz olan King, Alabama eyaletinin Montgomery kentinde otobüslerde ırk ayrımı aleyhinde yapılan boykot sırasında adını duyurdu.

Aralık 1955’teki boykot, bir yıl sonra ABD Anayasa Mahkemesi’nin otobüslerde ırk ayrımının anayasaya aykırı olduğuna karar vermesiyle sonuçlandı.

King, 1964 yılında Nobel barış ödülünü aldı. 1968 yılında Memphis’te çöp toplayıcıların grevine destek vermek üzere katıldığı bir eylem sırasında uğradığı suikast sonucu öldü. (BBC)

1140550cookie-checkMartin Luther King için anıt

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.