MB faizi sabit tuttu: Şimdi ne olacak?

Prof. Dr. Selva Demiralp / Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi – Merkez Bankası Ocak toplantısında politika faizini sabit tuttu. Geçen ay gelen faiz indiriminin ardından “bir süre bekleneceği” sinyali verilmiş olduğu için bu toplantının pas geçilmesi sürpriz yaratmadı. Ancak kararın sürpriz yaratmaması para politikasının anlaşılır ve öngörülebilir olduğu anlamına gelmiyor.

Bilakis, bir taraftan rekabetçi kuru savunurken diğer taraftan “Türk lirasını önceliklediğini” söyleyen, bir taraftan enflasyonun düşük faizle ineceği savunulurken diğer taraftan resmi politika metnine bunu koymaktan ısrarla kaçınan bir merkez bankası var karşımızda.

Hükümet tarafından uzunca bir süredir dile getirilen “enflasyonu düşürmek için faizlerin inmesi gerektiği görüşü” TCMB Başkanı Kavcıoğlu tarafından da farklı platformlarda teyit edildi.

Ancak Merkez Bankası bu görüşte samimi ise o zaman yüzde 36’ya vurmuş ve ilk çeyrekte daha da artması beklenen enflasyonla mücadele etmek için Ocak toplantısında da faiz indirmesi gerekmez miydi?

Bu görüşü savunan bir merkez bankasının faiz indirmesi için bundan daha uygun bir ortam olabilir mi? Ve nihayet geleneksel görüşten böylesine önemle ayrışan bir söylem varken TCMB bu görüşü neden politika metnine taşımıyor?

YAZIYI KAYNAĞI BBC TÜRKÇE‘DEN OKUMAK İÇİN LÜTFEN TIKLAYINIZ
https://www.bbc.com/turkce/haberler-turkiye-60079023

2579130cookie-checkMB faizi sabit tuttu: Şimdi ne olacak?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.