Mübarek lehine hile yapıldı iddiası

Mısır’da ilk kez birden çok adayın katıldığı cumhurbaşkanlığı seçimleri için oy verme işlemi sona erdi. 10 adayın katıldığı ve Hüsnü Mübarek’in rahatlıkla kazanmasının beklendiği seçimlerde, oy verme merkezlerinin kapıları yerel saatle 22.00’de (TSİ 22.00) kapandı.

32 milyon kayıtlı seçmen bulunan ülkede, seçmenler 26 bölgede 9865 seçim bürosunda oy kullandı. Seçimlerde önümüzdeki 6 yıl için seçilecek cumhurbaşkanının adının yarın açıklanması bekleniyor.

GÖZLEMCİLERE YASAK

Seçime katılım oranıyla ilgili resmi açıklama yapılmadı. Seçimi denetlemek amacıyla bağımsız gözlemci gönderen sivil toplum örgütleri, seçim merkezlerinde Mübarek lehine usulsüzlük yapıldığını ileri sürdüler.

Cumhurbaşkanlığı seçimini uluslararası gözlemcilerin ya da bağımsız grupların izlemesine de izin verilmedi. Buna rağmen görevlerini seçim merkezleri dışında yürütmeye çalışan bazı yerel gözlemciler, çok sayıda kişinin seçmen kartlarını göstermeden oy kullanmasına izin verilmesi türünden usulsüzlük şikayetleri aldıklarını, ancak bunların henüz birkaç sandıkla sınırlı kaldığını bildirdi.

RAĞBET AZDI
 
24 yıldır iktidarda olan Mübarek’in rakiplerine fazla şans tanınmıyor. İlk belirlemelere göre seçime katılım oranı düşük kalabilir. Ancak ilgisizliğin, muhalefetin boykot çağrılarının etkili olduğu söylenecek bir düzeye ulaşıp ulaşmadığı henüz belli değil. Seçimin ilk turunda hiçbir adayın oyların yüzde 50’sini alamaması halinde, en çok oy alan iki aday ikinci turda yarışacak.

Bu seçimlerde 10 aday yarışıyor, ancak bunların çoğu halkın az tanıdığı isimler.

MÜBAREK’İN SÖZÜ

Seçim kampanyası sırasında 77 yaşındaki Mübarek, siyasi reformlar yapma ve yaşam standartlarını yükseltme sözü verdi. Ancak Mübarek dönemine 1981’den beri süren olağanüstü halin damgasını vurduğu, bunun da muhalafeti baskı altına alıp, halkın çoğunu siyasetten uzaklaştırdığı yorumları yapılıyor.

SEÇİMLERİ PROTESTO

Hüsnü Mübarek’in en büyük rakipleri olan liberal lider Noman Goma ile genç politikacı Eymen Nur, kampanyalarını demokrasiyi derinleştirme ve yolsuzluğun kökünü kazıma üzerine kurdular. Seçimi boykot eden muhalefet patileriyse olağanüstü halin kalkmasını isteyerek oylamayı demokratik bulmadıklarını açıkladılar…

Seçim yasağı konan Müslüman Kardeşler de seçimleri boykot çağrısı yaptı. Bir başka muhalefet partisi olan Kifaye ise bugün başkent Kahire’nin merkezinde birkaç bin kişinin katıldığı büyük bir protesto gösterisi düzenleyerek boykot çağrılarını yineledi. Ülkede ilk kez seçim sırasında bu çapta bir gösteri yapıldığı gözlemlendi.

1113940cookie-checkMübarek lehine hile yapıldı iddiası

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.