Meclis’te dengeleri değiştirecek adım! Vekillikleri düşürülecek

Meclis’in 27. Yasama Döneminde 800’e ulaşan fezleke ve haklarında kesinleşmiş hapis cezaları bulunan milletvekilleri yeniden gündemde. HDP’li Leyla Güven ve Farisoğulları’nın vekilliği düşebilir.

Haklarında kesinleşmiş hapis cezaları bulunan milletvekillerinin milletvekilliği düşürülecek. AK Parti yöneticisi, “Anayasal düzene kast etmiş, milletvekilliğinin düşmesi gerektiği yargı kararıyla kesinleşmiş bir kişiyi Meclis’te tutmamız mümkün değil” dedi. HDP milletvekilleri Leyla Güven ve Musa Farisoğulları’na verilen hapis cezaları Yargıtay tarafından onanmıştı…

Meclis’in 27. Yasama Döneminde 800’e ulaşan fezleke ve haklarında kesinleşmiş hapis cezaları bulunan milletvekilleri yeniden gündemde.

Meclis Başkanlığına geldikten sonra Anayasa ve Adalet Komisyonu üyelerinden oluşan Karma Komisyon’a sevk edilen yasama dokunulmazlığının kaldırılması dosyalarının gündeme alınmasıyla ilgili şimdilik bir çalışma bulunmuyor. Özel bir gelişme olmadıkça bu dosyaların yasama dönemi sonuna bırakılacağı belirtiliyor. Ancak haklarında kesinleşmiş yargı kararı bulunan milletvekilleri içinse tutum aynı olmayacak.

MECLİS’TE TUTMAYIZ

Gazete Duvar’dan Nergis Demirkaya’nın haberine göre AK Partili bir yönetici, “Anayasal düzene kast etmiş, milletvekilliğinin düşmesi gerektiği yargı kararıyla kesinleşmiş bir kişiyi Meclis’te tutmamız mümkün değil. Kesinleşmiş yargı kararlarında yapılması gereken neyse bu yönde adımımızı atarız. Bu şahsi bir görüş değil, parti görüşü ve uygulaması. Daha önceki tutum ve uygulamamız neyse devam ettiririz” dedi.

9 MİLLETVEKİLLİĞİ DÜŞÜRÜLDÜ

Geçmiş dönemlerde Meclis’in genel tutumu, milletvekilleri hakkında kesinleşmiş hapis cezalarının dönem sonuna bırakılması oldu. Ancak eski Meclis Başkanı İsmail Kahraman döneminde tutum değişti, HDP Eş Başkanı Figen Yüksekdağ başta olmak üzere Ferhat Encü, Tuğba Hezer, Faysal Sarıyıldız, Osman Baydemir, Besime Konca, Nursel Aydoğan, İbrahim Ayhan ve Ahmet Yıldırım’ın milletvekillikleri, haklarındaki kesinleşmiş cezaların Meclis Genel Kurulu’nda okunmasıyla düşürüldü.

GÜVEN VE FARİSOĞULLARI’NIN CEZASI KESİNLEŞTİ

Yeni yasama döneminde KCK Ana Davası’nda yargılanan HDP milletvekilleri Leyla Güven ve Musa Farisoğulları’na verilen hapis cezaları Yargıtay tarafından onandı. Güven ve Farisoğulları hakkında kesinleşen hükmün bir örneğinin anayasada milletvekilliğinin hangi hallerde nasıl düşürüleceğini düzenleyen 84/2 maddesince Meclis Başkanlığı’na gönderilmesine karar verildi.

Kararların Meclis’e gelmesinin ardından gündeme alınıp Genel Kurul’da okunmasıyla bu milletvekillerinin milletvekilliği düşürülmüş olacak. Haklarında kesinleşmiş hapis cezası bulunan başka milletvekillerinin yanı sıra çok sayıda milletvekilinin dosyasının da İstinaf ve Yargıtay’da onay için beklediği biliniyor.

2343250cookie-checkMeclis’te dengeleri değiştirecek adım! Vekillikleri düşürülecek

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.