Medvedev pazar günü devlet başkanı

Medvedev’in seçimi kazanmasına kesin gözüyle bakılmasından dolayı, seçim heyecanı yaşanmıyor. İktidardaki Birleşik Rusya Partisi de bu rehavetin halka yansıyıp katılımın düşük olmasını engellemek için afişlerle ve GSM abonelerine kısa mesaj yoluyla sandığa gitme çağrısında bulunuyor.

Putin, Medvedev’in başkan seçilmesi halinde Rus kabinesinde başbakan olarak görev yapacağını açıkladı. Muhalefet de seçimin sonucunun önceden belli olduğunu belirterek, Kremlin’i diktatörlükle suçluyor.

Kremlin’e muhalif partiler, seçmenlerin gerçek bir tercihten mahrum bırakıldıklarını, çünkü ülkedeki büyük televizyonların sık sık Medvedev’i ekrana taşıdıklarını, kendilerine ise çok az yer verdiğini savunuyorlar.

Muhalefet, iktidarın toplantı ve gösterilerini yasaklayarak, kendilerine baskı uygulandığını savunurken, Rusya Putin iktidarı döneminde ekonomik açıdan tarihinin en iyi dönemlerinden birini yaşıyor.

Rus ekonomisi artan petrol ve doğal gaz fiyatlarıyla her geçen gün büyüyor. Rus halkının büyük bölümü de Medvedev’in seçilmesinin ülkenin ekonomik istikrarını sürdürmesine engel olmayacağını düşünüyor ve bu nedenle kendisini destekleyeceğini belirtiyor.

Medvedev de seçim konuşmalarında, Putin’in ekonomi politikalarına vurgu yaparak, ”Eğer devleti yönetme yetkisi bana verilirse Başkan Vladimir Vladimiroviç Putin’in politikalarını devam ettireceğim. Eğer sayın Putin ile birlikte olursak bu formatın ülkemizin çıkarına olduğuna inanıyorum” ifadesini kullandı.

Rus Anayasasına göre, aynı kişi üst üste sadece 2 dönem devlet başkanlığı yapabiliyor. Putin, Anayasanın kendisi için değiştirilmesine karşı olduğunu belirterek bu yoldaki girişimleri engellemiş, ancak Medvedev’in başkan olması halinde Rus hükümetinin başında yer alabileceğini açıklamıştı.

Batılı analistler, Medvedev’in başkan, Putin’in başbakan olması halinde Kremlin’de bulunan güç merkezinin Putin’in başında bulunduğu Başbakanlığa geçeceğini savunuyorlar.
 Bu arada, kent merkezinde bulunan Rus hükümetinin karargahı olan eski Devlet Başkanı Boris Yeltsin’in bombalattığı Beyaz Ev’in 5’inci katının mobilyalarının da Putin için değiştirildiği belirterek, ülkedeki en üst düzey yetkilinin seçimlerden sonra yine Putin’nin olacağını kaydediyorlar.

Uzmanlar, Medvedev ve Putin’in her fırsatta aynı politikaların süreceği mesajını verdiğini belirterek, aslında ikiliyi çok da sorunsuz bir ülkenin beklemediğine dikkat çekiyorlar.

Uzmanlar, ülkedeki enflasyonun bir türlü kontrol altına alınamadığını ve petrol fiyatlarındaki ani büyük bir değişikliğin ikili arasındaki ilişkileri olumsuz etkileyebileceğini öne sürüyorlar.
 Eski Devlet Başkanlığı danışmanlarından Georgi Satarov yaptığı açıklamada, ”Kontrol konusunda kesinlikle değişiklikler meydana gelecek ve bunu engellemeye çalışacan çok sayıda mutsuz insan olacak. Asıl tehdit bu. Bu Putin’in çevresindekilerden kaynaklanacak olan bir tehdit” diye konuştu.

Rus Çarı 2’inci Nikolay’dan sonra en genç ikinci devlet başkanı olması beklenen 42 yaşındaki Medvedev, yapılan kamuoyu yoklamalarında yüzde 70’in üzerinde oy oranına sahip görünüyor.

Medvedev, seçim dönemi boyunca yapılan televizyon tartışmalarına katılmama kararı alırken, seçim boyunca da ”İleri Rusya” sloganını kullandı.

Rusya Devlet başkanlığı seçimlerini birçok batılı gözlemci kuruluş da çeşitli zorluklar çıkarıldığı gerekçesiyle izlememe kararı almıştı.

TÜRKİYE İLE İLİŞKİLER

Medvedev’in Başkanlığı döneminde Rusya-Türkiye ilişkilerinde çok radikal bir değişiklik beklenmiyor. Mevcut adaylar içinde Türkiye’yi en yakından tanıyan isim de yine Medvedev.

Gazprom’dan sorumlu olan Medvedev, bu çerçevede Türkiye’yi yakından tanıma şansı buldu. Analistler, enerji politikasının yeni başkanın gündeminde de önemli yer tutacağını, dolayısıyla iki ülke ilişkilerinde ilerleminin ivme kazanarak devam edebileceğine dikkat çekiyorlar.

Ancak Türk-Rus Araştırmalar Merkezi Başkanı Hakan Aksay, Türkiye ile ilişkiler açısından en iyi ismin Putin olduğunu belirterek, ”Putin Türkiye için bence çok büyük şanstı. Türkiye’nin bu şansı yeterince iyi kullandığına inanmıyorum. Medvedev Gazprom üzerinden Türkiye’ye bir takım öneriler sundu. Türkiye bu önerilerin büyük çoğunluğunu reddettiği gibi Rusya’nın karşı olduğu bazı projelerde yer aldı. Bu Medvedev döneminde ilişkilere olumsuz etki bile yapabilir” demişti.

Ancak, Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan 19 şubatta Mosokva’ya yaptığı ziyaret sırasında, Türkiye’nin enerji alanında dahil olduğu projelerin Rusya ile rekabet amacı taşımadığını, aksine bunların birbirini tamamlayıcı projeler olduğunu vurgulamıştı.
 Babacan özellikle Rusya’nın karşı çıktığı Nabucco projesi konusunda, Rusya’yı da bu projeye davet ederek, Türkiye için önemli olan boru hattının güzergahının değil, bu boru hattı içindeki gazın çeşitliliği olduğunu dile getirmişti.

RUSYA’DA DEVLET BAŞKANI VE BAŞBAKANIN GÖREVLERİ

Rusya’da devletin başı olan Başkanın çalışma yeri ülkenin simgelerinden olan Kremlin Sarayı’nda bulunuyor. Başkan’ın sahip olduğu yetki ve sorumluluklar kısaca şöyle sıralanabilir:

“Silahlı Kuvvetleri’nin Başkomutanı ve Rusya’nın nükleer silahlarının kontrolünden sorumlu;

İç ve dış politikanın yönünü belirler; Anayasa’nın ve vatandaşların haklarının garantörü; Rusya’nın egemenliğinin savunucusu; Başbakan doğrudan Başkan’a rapor verir; Başbakanı, bakanları atama ve görevden alma; Tüm istihbarat servisleri doğrudan Başkan’a rapor verir; Dışişleri, İçişleri, Savunma, Acil Durumlar ve Adalet Bakanlıkları doğrudan Başkan’a rapor verir; Kremlin’deki Başkanlık Yönetimi tamamen Başkan’a bağlıdır; Rus kabinesine başkanlık etme hakkına sahip ancak genellikle bunu Başbakan’a bırakır; Merkez Bankası Başkanı’nı atar; Rusya’nın savunma ve güvenlik politikalarını denetleyen Güvenlik Konseyi’ni atar; Ulusal güvenliğe yönelik tehdit olduğuna inanması halinde olağanüstü hal veya sıkıyönetim ilan edebilir.”

BAŞBAKANIN YETKİLERİ

Rus kabinesine Başkanlık eden ve çalışma yeri Beyaz Ev olan Başbakan’ın da şu görev ve yetkileri bulunuyor:

“Rusya Anayasasına göre Başkan yetersiz ve sorumluluklarını yerine getiremez hale gelirse Başkan vekili olarak görev yapar; Eğitim ve Sağlık gibi bakanlıklar doğrudan başbakana rapor verir; İç ve dış politikanın yanı sıra Başkanlık kararnameleri, yasalar ve uluslararası anlaşmaları uygular; Ekonomik ve mali politikaları koordine eder, federal mülkleri yönetir; Gaz, elektrik ve iç ulaştırma fiyatlarını belirler; Sosyal, iş, göç ve aile politikalarını kontrol eder.”

FOTOĞRAF: Devlet Başkanı Vladimir Putin’in desteklediği Başbakan Birinci Yardımcısı Dimitriy Medvedev’in (küçük fotoda) seçilmesi bekleniyor.

1167620cookie-checkMedvedev pazar günü devlet başkanı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.