Medya iktidar ilişkisi ortaya saçılırken…

Medya patronu medya dışı ilişkisi için aracı göndermiş, kimi göndermiş dersiniz? Medya içinde çalışanı mı? Bunu başbakan açıklaması gerek. Medya dışı ilişkilerde, medyanın, medya çalışanında kullanımı ortada duruyor. Başbakan açıklarken, gizli olarak yapılan görüşmelerinde ipuçlarını üstü yarı açık olarak ortaya serdi. Başbakan, "Hilton Oteli'nde istediği plan tadilatlarını bana ve belediye başkanıma yaptıramadığı için bu adımları
atmaktadır. Bizzat bana bunu teklif etmiştir, bizzat belediye başkanıma bunu teklif etmiştir." demektedir.  Bir iş adamı bir başbakandan nasıl böyle bir talebi olabilir, nereden almaktadır bu cüretkarlığı? Olağan karşılanan bir durum mu söz konusudur? Bir medya çalışan başbakanın yanağından makas alabiliyor, demek ki o kadar iyi ilişkiler iç içe geçmiş durumdadır. Üstelik bunlar kamuoyu önünde olanlardır, peki kamuoyu önünde bugüne kadar yansımayan ilişkiler?  Medya patronlarının iktidar ile olan ilişkileri ve
medya çalışanlarına verilen astronomik paraların kaynağı açıklanmalıdır! Bir patron para kazandırmayan çalışanına neden para versin, çünkü en ufak krizde gözden çıkardığı çalışanları bugünlerde işsiz dolanırken, astronomik maaş alanları hala bünyesinde tutmaya devam ediyor.


Günümüzde ilişkiler bozulmuştur. Bu bozulma medyada, yazılı ve görsel basın ile ilgisi olmayanların medya sahibi olması ile başlar. Medya çalışanın sahip olduğu medya günümüzde yoktur. Bu yüzden medya, medya dışı ilişkilerde kullanıldığı ortaya çıkmıştır. Bunu hem başbakan hem de medya sahibi yaptıkları açıklama ile ortaya serilmiştir.


"Bugünkü konuşması bana göre Türk basın tarihinde çok tehlikeli bir dönemin başladığının en somut işaretidir. Şimdiye kadar ellerinden gelen baskıyı yapıyorlardı. Demek ki baskıları daha da ağırlaşacak."  demektedir suçlanan medya patronu.


Medya dışı ilişkiler medyaya yansımasını günler içinde göreceğiz, çünkü daha öncede yaşandığı gibi medya sahipleri devlet olanakları karşısında fazla dayanamamış ve hizaya girmişlerdir. Medya dışı ilişkiler medyanın sesini ve yönünü belirlemede önemli bir baskı aracı olarak ortada durmaktadır.


Medya ve iktidar iç içe geçmiş ve bir çıkar çatışması her şeyi olmasa da bazı ilişkilerin gün yüzüne çıkmasına sebep olmuştur. Medya ve iktidar ilişkisi tarih boyunca olmuştur, fakat günümüzde medya iktidara daha yakındır ve embedded (iliştirilmiş) basın görevini yapmaktadır. Kısaca basın taraftır ve iktidarın çıkarı hangi yöndeyse gerçeklik ya görülmez (haber ajanslara geçmez) ya da eksik bilgi verilerek gerçek farklı algılandırılabilinir. Basının özgürlüğü olabilmesi için basın sahiplerinin basın dışında başka işinin olmaması gereklidir. Aksi halde bugün yaşadığımız sorunların daha keskini ileride yaşamayacağımızı kimse garanti edemez!


http://www.cemoezkan.de
http://cemoezkan.blogcu.com


 

710370cookie-checkMedya iktidar ilişkisi ortaya saçılırken…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.