MEKSİKA’DAN… Katrinazedelere Latin yardımı

ABD tarihinin en büyük facialarından birini yaşarken ve bu trajedinin üstesinden de gelemediğini tüm dünyaya  gösterirken,  politik sebeplerle bazı ülkelerden sunulan insani yardımlara engel koyuyor.

Kasırganın başlamasından kısa bir süre sonra,  kurtarma çalışmalarına yardım etmek üzere  Küba, El Salvador ve Peru doktor göndermeyi teklif ederek ilk insani yardım önerilerini yapmışlardı.

Küba devlet başkanı Fidel Castro, ABD’ye 1600 doktor ve 34 ton yiyecek yardımı önermişti. Ancak bir türlü kabul görmeyen yardım önerisi, dün de, ABD kongresinde yapılan toplantıda gündeme getirildi. Latin kökenli 20 demokrat parlementer, Bush’dan Castro’nun önerisini kabul etmesini istedi, ancak Florida’yı temsil eden üç cumhuriyetçi parlementerin reddedilmesini önermesi üzerine ve diğer Cumhuriyetcilerin de  bunun yine Castro’nun  demogojik ayak oyunlarından biri olduğunda hem fikir olmasıyla teklif reddedildi.

Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez ise,  bir kaç gün önce PDVSA’nın  (Venezuela Devlet Petrol Ürünleri)  yaklaşık 5 milyon dolar değerindeki, bir milyon varil ham petrolü, ABD’deki kurtarma çalışmaları için bağışlayacaklarını söylemişti. Ancak bu yaptıkları yardım önerisine, ABD’den ilginç bir yanıt geldi. ABD Devlet Bakan yardımcısı Roger Noriega, Uluslararası Strateji Çalışmaları Merkezi’nde yapılan bir konferans sonrasında, Venezuela tarafından yardım teklifi olarak önerilen benzini bir bağış olarak değil, para ödeyerek alacaklarını açıkladı. Ancak ABD’ye petrol temin eden dördüncü ülke olan Venezuela’dan, Bush’un bu kararına tepki gelmedi.

Yine aynı konferansda, Eylül ortasında görev süreci bitecek olan, ABD’nin Latin Amerika ile diplomatik ilişkilerinden sorumlu başkanı Noriega, Küba ve Venezuela haricinde diğer Latin ülkelerinin gelişme sürecinde olduğunu ” Chavez ve Castro’nun bu coğrafyanın gelişmesini engellediklerini” söyledi.

“Çok iyi komşularımız var, zaten ihtiyacımız olan yardımı da onlardan aldık” diyen Noriega, Bush’un sembolik yardımları reddetmek istemediğini ama kabul etmeden önce detaylı bir çalışma yapılması taraftarı olduğunu söyledi.

Meksika’nın Katrinazedeler için salı günü yola çıkan yardım ekibinin ise, bugün San Antonio (Texas)’ya ulaşması bekleniyor. Toplam 195 asker, 162 ton yiyecek ve giyecek, bir mobil su arıtma tesisi, 6.5 tonluk bir çekici , 400 sağlık araç ve gereci  ile yaklaşık 45 araçlık bir konvoyu oluşturan yardım ekibine sınırdan itibaren ABD askerleri eşlik ediyor.

Drenaj ve temizleme  işlerini üstlenen  Amerikalı şirketlerin bünyesinde çalışan işçilerin çoğunluğunu Latin göçmenler oluşturuyor. 27 yaşındaki Meksikalı Fransisco Garcia’da bunlardan biri. Aslında 5 yıldır Houston’da bir temizlik şirketinde çalışan Fransisco’yu çalıştığı şirket New Orleans’a getirmiş. “Saatine 8 dolar ödüyorlar, aslında çok az ama, hiç olmazsa para kazanabileceğim bir işim var”diyor. Temiz suyun sadece yüz yıkamak için kullanılmasına izin verildiğini, geceleri dışarı çıkartılmadıklarını ve hastane de uyuduklarını söylüyor. Chicago’ da yaşayan Armando ise bölgeye 3 gün önce Hotel Hyatt’ı temizlemek için bir temizlik şirketinin yaptığı kontrat aracılığıyla  getirilmiş. ” Bu iş asla bitmez! Heryer berbat olmuş!”diyor.

DSI-Ülke İçi Güvenlik şubesi, Katrina kasırgasından etkilenmiş ve kanuni olarak kaçak pozisyonunda bulunan yabancılara, kendilerini belgelettikten sonraki 45 gün içerisinde bir müeyyide uygulamayacaklarını söyledi. Halen ABD’de dünyanın çeşitli köşelerinden gelmiş 8 ila 12 milyon arasında belgesiz göçmen yaşıyor. Büyük olasılıkla da kasırga bölgesinden ayrılamayan fakirlerin bir kısmını bu göçmenler oluşturuyor. Kasırga bölgesinde yaklaşık 40 bin, New Orleans’da 10 bin Meksikalı göçmenin yaşadığı biliniyor.

1613250cookie-checkMEKSİKA’DAN… Katrinazedelere Latin yardımı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.