MEKSİKA’DAN… Solcu başkana çengel

Başkent Meksiko’nun 2000 yılından beri belediye başkanlığını yapan Andres Manuel Lopez Obrador, 7 Nisan’da Meclis’de yapılan oylama sonucu 360’a karşı 127 oyla dokunulmazlığı kaldırıldı. Bylece  2006-Temmuzunda yapılacak olan cumhurbaşkanlığı seçimlerine aday olan Lopez Obrador’un, hem adaylığı, hem de siyasi hayatı, hatta vatandaşlık hakları tehlikeye girdi.

Meksiko’da El Encino diye anılan blgenin, ABC hastahanesine giden yolu kısaltmak amacıyla istimlak edilmesiyle başlayan dava, mal sahibinin hoşnutsuzlugu ve Obrador’u mahkemeye vermesiyle başladı.

2001 yılında davayı kaybettikten sonra mahkeme kararına uymamakla suçlanan ve Meksika kanunlarına göre, dokunulmazlığının kaldırılmasıyla önce hapise atılacak ve sonra mahkemesine başlanacak olan Obrador, 10 gün içerisinde suçsuzluğunu kanıtlayamadığı taktirde belediye başkanlığından atılacağı gibi, bir de büyük olasılıkla kazanacağı düşünülen cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılamayacak.

Haftalardır,  ülkenin en popüler politikacısı olan Belediye Başkanı Lopez Obrador leyhinde düzenlenen imza kampanyaları ve protestolar, hatta karar gün dünyanın en büyük meydanlarından olan Zocala’da toplanan 350 bin taraftarın desteği, meclisi kararından döndüremedi.

Papa”nın ölüm haberiyle büyük ölçüde medyanın ilgisini yitiren Obrador, 7 Nisan günü önce Zocalo’da taraftarlarına 40 dakikalık bir konuşma yaptı ve onlardan sakin ve inanlı olmalarını istedi, daha sonra Milletmeclisi’ne gelerek savunma konuşmasını yaptı ve aynı gn saat 19.30 da Meclis tarafından dokunulmazlığının kaldırıldığı kararı açıklandı.

Kararı anti-demoktatik, otoriter ve haksız olarak değerlendiren Obrador, Mecliste yaptığı savunmasında “özgürlüğe hukuka ve demokrasiye inanan hanımları ve beyleri duyarlı olmaya çağırıyorum” dedi.

Obrador’un konuşmasının ardından hukukcu solcular “yalnız” değilsin diye bağırdılar . Önümüzdeki günlerde tutukluluk kararı çıkacak olan Obrador’un, kararın çıkmasından önce, kendisinin giderek teslim olacağı söyleniyor. 

Ülkeyi uzun bir süre politik ve ekonomik istikrarsızlığa sürkleyecek olan konuyla ilgili olarak politika analisti Jose Antonio Crespo, “ Ateşle oynuyorlar. Fox ülkenin ekonomik ve politik dengesiyle oynuyor. Çılgınlık bu!” dedi.

2000 yılında PRI (Kurumsal devrim Partisi) nin ülke ynetimindeki 71 yıllık hakimiyetine son vererek seçimleri kazanan ve ülkenin demokratikleşme  sürecini başlatan PAN (Ulusal Hareket Partisi) lideri ve Cumhurbaşkanı Vicente Fox, Obrador’a karşı yürtlen kampanyanın başını çekiyor. Cuma günü Papa’nın cenaze töreni için Roma’da bulunan Vicente Fox, yaptığı basın açıklamasında  ülkesinin bir hukuk sınavından getiğini ve kurumlarının gücünü tüm dünyaya gösterdiğini söyledi.

Konunun ortaya çıkmasından itibaren yaşanan son 4 haftada yüzde 10’luk bir düşüş yaşayan Meksika borsası bu yılın en büyük düşüşnü bu Salı yaşadı ve Çarşamba günü 1 puanlık bir düşüş gösterdi. Bölgenin enö nemli petrol üreticisi Meksika’nın yaşadığı sarsıntıdan, doğal olarak ticari ve stratejik beklentisi olan İspanya gibi bazı Avrupa ülkeleri ve ABD de etkileniyor.

Başkent Meksiko’da yaptığı kamu işleri ve refah programlarıyla sevilen belediye başkanının yükselişi, 100 milyonluk nüfusuyla ABD’ye sınırı olan bir ülke olarak, Washington’ı ve bazı Amerilkalı işadamlarını kaygılandırıyor.  Meksika ekonomisinin dengeye oturduğu son iki yılda,  Ekonomi Bakanı Alejandro Werner yaşananların 2005 yılının ikinci yarısını kesinlikle kötü etkileyeceğini söylüyor.

Gözlemciler, Meksika”nın Açık Pazar Ekonimisi’ni yeniden ele alacağını söyleyerek, bazı Wall Street borsacılarını korkutan Obrador’un poplist eğilimlerinin, her ne kadar kendisi bu benzetmeyi kabul etmese de, Venezuela Cumhurbaşkanı Chavez”i hatırlattığında hemfikirler.

Cumhurbaşkanı olduğunda gelir düzeylerinde yaşanan farklılığı en düşük düzeye indireceğini söyleyerek Chavez ile aynı sylemlerde bulunan Obrador, Çarşamba günü,  “kanuni ve demokratik yollarla gerek, sosyal, ekonomik ve politik bir değişim yapacağımızı bildiklerinden, ismimi oy sandıklarından silmeye alışıyorlar” dedi.

Rakiplerinin kendi popülaritesinden korktuğunu söyleyen Belediye başkanı, Pazartesi günü verdiği bir demeçte “Biz, yok sayamayacakları kadar çoğuz” diye konuştu.

Ancak Obrador”u hapise atmanın, onu cezalandırmak değil, aynı Yushchenko, Dalai Lama, Lech Walesa hatta Tayyib Erdoğan rneklerinde yaşandığı gibi kısa vadeli çözümler olduğunu, isimlerinin önüne getirilen “ demokrasi kurbanı” sıfatının, kişi, eylem ve eğilimleri pekiştirerek geri dönmesini sağlamaktan başka bir işe yaramayacağını da tarihsel olarak gördük.

Andrés Manuel López Obrador?

Andrés Manuel López Obrador, 1953’de Tabasco’da doğdu. Meksika Üniversitesi Politika Bilimleri ve Kamu İdaresi bölümünden mezun oldu.
Politik hayatı ilk kez Tabascolu Şair Carlos Pelicer Senatörlük kampanyası için çalışmakla başladı. 1977’de Yerli Halklar Enstitüsü Başkanı oldu.
1988’de PRD’nin kurulmasıyla partinin başkanı seçildi. Bu sürede çeşitli kitaplar da yazan Obrador, 29 Mart 2000 yılından itibaren Başkent Meksiko’nun belediye başkanlığı görevini yürütüyor.

1613160cookie-checkMEKSİKA’DAN… Solcu başkana çengel

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.