Melek Yüzlü Yabancı, Londra’da

Küratörlüğünü Levent Çalıkoğlu’nun üstlendiği “Melek Yüzlü Yabancı” adlı çağdaş sanat sergisi, Türkiye’den Ergin Cavusoglu, Serkan Özkaya, Şener Özmen, Denizhan Özer, Gül Ilgaz, Neriman Polat, Erkan Özgen, Pınar Yolaçan, Ali M. Demirel, Seza Paker ve ıngiltere’den Dryden Goodwin, Simon Faithfull, Shoana Illıngworth, Paul Eachus, Rachel Lowe, Harold Offey adlı sanatçıları bir araya getiriyor.


 İki ayaklı olarak planlanan sergi ilk olarak 1 mart günü Londra Space stüdyoda açılıyor. Serginin ıstanbul ayağı ise 17 Mayıs günü Akbank Sanat’ta gerçekleştirilecek.
 
*Sergi, kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Space stüdyonun Levent Çalıkoğlu’na yaptığı davet üzerine yaklaşık 2 yıl önce planlandı.
 
*14 sanatçının katıldığı sergi şu ana kadar Türkiye’den İngiltere’ye gelen en büyük ve kapsamlı çağdaş sanat sergisi.
 
*Sergi öncelikle Akbank Sanat’ın himayesinde gerçekleştiriliyor. Arts Council England ise serginin Londra ayağındaki tüm masrafları karşılıyor. Sergi aynı zamanda British Council, Arts&Business, Vahib&Co, Arcola Theatre, Epson, Node.London, Balik Arts, Mites, Dolphin Pub tarafından da destekleniyor.
 
 “Melek Yüzlü Yabancı” adlı bu sergi, yabancılık ve yabancı olma halleri üzerinde duruyor. Küratöryal bir bakış açısıyla çağdaş sanat yapıtında ana ve yan öğe olarak karrşımıza çıkan yabancıların izini sürüyor. “Yabancılık” kavramı üzerinden, farklı tarihlerde birbirlerinden bağımsız etkilerle üretilen sanat yapıtları arasındaki olası ilişkileri araştırıyor.
 
Korkunun, tuhafllığın, belirsizliğin kaynağı olarak görülen yabancı ile açık uçlu birer işaret olarak sanat yapıtındaki yabancılaştırıcı öğelerin buluştuğu bir sergi bu. Bir yanda postmodern hayatın dışladığı yabancı kimlikler diğer yanda kültürün içinde gizli yabancılaştırıcı efektler ve yaşamlar.
 
Sergi yabancıyı sadece etnik, sınıfsal ve cinsiyete dayalı ayrımlarda aramıyor aynı zamanda içimizdeki yabancıyı bastırmaktaki ısrarımızı da gündeme getirmek istiyor. Her zaman için yok edilmesi gereken bir tehdit olarak görülen yabancının arzuyu kışkırtan şehvetli gücü üzerinde duruyor.
 
Sanat yapıtı ve üreticisinin yabancılık ve yabancı olma ile ilgili sıkıntı ve kaygıları; yabancının yaşantısındaki ekonomik ve politik işaretler; tehditkar ama aynı zamanda hazzın kaynağı olarak yabancının belirsizliğe davetiye çıkaran binbir yüzü; yabancı ile kurulan ilginç ilişki biçimleri; bu serginin üzerinde durduğu başlıklar. 
 

788610cookie-checkMelek Yüzlü Yabancı, Londra’da

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.