Memurlardan eylem, hükümetten uyarı…

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, en düşük devlet memuru maaşının 1023 YTL’ye çıkarılması tekliflerine karşılık, hükümetin verdiğin zammın 647 YTL olan en düşük devlet memuru maaşını 750 YTL’ye çıkartığını belirterek, bunu kabul etmelerinin mümkün olmadığını bildirdi. Akyıldız, “Bundan sonra eylem zamanıdır” dedi.


Akyıldız, Başbakanlık yeni binasındaki görüşmelerin anlaşmazlıkla sonuçlanmasının ardından yaptığı açıklamada, 15 Ağustos’tan bu yana devam eden toplu görüşmelerin, kamu çalışanlarının beklentilerine cevap vermediğini kaydetti.


Bütün iyi niyetli gayretlerine, uzlaşma çabalarına, birçok konuda mutabakata varılmasına rağmen, mali ve sosyal haklarla ilgili taleplerine, gerçekçi ve beklentilerine cevap verebilecek teklifler sunulmadığını anlatan Akyıldız, şöyle konuştu:


”Yüzde 2+2’lik teklifi kamu çalışanlarına hakaret olarak nitelendirmiştik. Hedefimiz, kamu çalışanlarının açlık sınırından kurtarılması ve en düşük devlet memuru maaşının 1.023 YTL’ye çekilmesiydi. Ancak aradan geçen zamana rağmen, 1.023 YTL’lik en düşük devlet memuru maaşı talebimize, yüzde 2+2’lik teklifin dışında bu akşam 2 alternatif sunulmuştur.


Birinci alternatifte, yüksek ücretlilere yüzde 2,5+2,5’luk zam yapılırken, düşük ücretlilere yüzde 4+4 zam yapılması teklifi gelmiştir. İkinci alternatifte ise yüzde 2,5+2,5 ve denge tazminatına da 20+20 YTL’lik bir artış sunulmuştur. Bu iki alternatiften birini seçmemiz istenmiştir.”


Sundukları teklifin toplam bütçe içindeki payının 15.880 milyar YTL olarak ifade edildiğini belirten Akyıldız, ”Bu hesaplama; samimi bir hesaplama, bu yaklaşım doğru bir yaklaşım değildir. 1 Ocak’tan geçerli olan 1 milyon 875 bin kamu çalışanı sayısına diğer tüm görevliler, sözleşmeliler, köy korucuları, muhtarlar ve bilimum bütçeden pay alanlar dahil edilmek suretiyle 15.880 milyar YTL olarak hesaplanan talebimizi 10 milyar YTL’ye çekebileceğimizi ifade ettik” diye konuştu.


Akyıldız, buna karşın hiçbir karşı teklif almadıklarını ve ”bütçe duvarları” ile karşı karşıya kaldıklarını kaydetti.
    
“EN DÜŞÜK MAAŞLAR 750 YTL’YE ÇIKIYOR”-
    
Kamu çalışanlarının maaşlarına zam yapmaya sıra geldiğinde bütün tıkanıklıkların ortaya çıktığı ifade eden Akyıldız, ülkenin ne kadar ekonomik sorunu varsa sıralanarak taleplerinin olumsuz karşılandığını dile getirdi.


Bircan Akyıldız, Hükümet’in zam teklifiyle ilgili olarak şu bilgileri verdi:


”En düşük devlet memuru maaşının 1.023 YTL’ye çıkarılması teklifimize karşılık, verilen zamla, 647 YTL olan en düşük devlet memuru maaşı, 750 YTL’ye çıkartılıyor. Bunu kabul etmemiz mümkün değildir. Bu, kamu çalışanını küçümsemektir. Kamu çalışanının mağduriyetini hiçe saymaktır. Kamu çalışanına karşı kasıtlı davranılmaktadır. Bu tavrı protesto ediyoruz. Şiddetle kınıyoruz… Bütün iyi niyetimize, uzlaşma gayretimize rağmen hiç karşılık göremedik. Parasal boyuttaki değerlendirmelerde gene IMF kurbanı olduk.”
    
“HÜKÜMET İYİ NİYETLİ DEĞİL”-
    
Kamu çalışanlarının ilk tepkilerini Cumartesi günü düzenlenen mitingde verdiğini vurgulayan Akyıldız, ”Bundan sonra günah bizden gitmiştir. Biz iyi niyetimizi gösterdik ama sizin iyi niyetli olduğunuzu göremedik. Bundan sonra alanlarda neler olduğunu göreceksiniz. Parmaklarınızı ısırıp başınız ağrıdığı zaman sakın ha bizi suçlamaya kalkmayın, cevabımız çok ağır olur” dedi.


Akyıldız, basın mensuplarının çeşitli sorularını yanıtlarken, görüşmelerin tamamlandığını, bundan sonra görüşme olmayacağını bildirdi.


Bundan sonraki süreçte hukuki haklarını kullanacaklarını ifade eden Akyıldız, ”Siyaset bugüne kadar Uzlaştırma Kurulu kararlarını uygulamamıştır. Bundan sonra da uygulayacağını tahmin etmiyoruz. Siyaset, Uzlaştırma Kurulu’nu farklı bir şekilde yorumlamaktadır. Siyaset uzlaşmak isteseydi masada uzlaşırdı zaten. Ama hukuki bir haktır. Bu hakkın kullanılması konusunda kararımızı değerlendirmelerimiz sonunda vereceğiz” dedi.


Bircan Akyıdız, bundan sonraki eylemlerini kamu çalışanlarının alacağı karar doğrultusunda ortaya koyacaklarını bildirdi. Akyıldız, ”Ama şunu söyleyeyim baş ağrıtacaktır. Baş ağısından kendilerini kurtaramayacaklardır” diye konuştu.


Enflasyon farkı konusunda hükümetin sözleri olduğunu, bazı konularda mutabakata varıldığını anımsatan Akyıldız, bu konuları Hükümetin değerlendirmesine bıraktıklarını, Hükümetin alacağı tutumun, sözlerine olan sadakatini göstereceğini söyledi.


Bircan Akyıldız, sözlerini, ”Bundan sonra eylem zamanıdır diyoruz. Kamu çalışanlarını hazırlanacak her türlü eyleme davet ediyoruz. Kamu çalışanları bundan sonra eylemlilik sürecinde haklarına sahip çıkmak zorundadır” diye tamamladı.


HÜKÜMETTEN KİBAR TEHDİT


Öte yandan işveren tarafı olarak Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, toplu görüşmelerin anlaşmazlıkla sonuçlanması üzerine yaptığı açıklamada, ”Temmuz itibariyle memur maaşlarında yüzde 2,38’lik artış olacak. Eğer enflasyon yıl sonu itibariyle yüzde 2,5’u geçerse buradan da artış olacak. Hemen Ocak ayında da belirlenen oranda artış yapacağız. Bunları üst üste koyduğumuzda ciddi yük getiriyor. Bu artışları toplarsanız 6 ay içinde memur maaşlarına da yüzde 15 oranında artış sağlamış oluyoruz. Yani 2007’de en düşük memur maaşında 100 YTL’lik artış olacak. Ancak bunu yapabiliyoruz” dedi.


Bakan Şahin, sendika ve konfederasyonların Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nun kendilerine tanıdığı her türlü hakkı kullanabileceğini ifade ederek, ”Ancak kendileri devlet memurudur. Devlet memurlarının neyi yapıp yapamayacakları kanunla bellidir. O bakımdan yapacakları her türlü eylemi yasal sınırlar içinde yapmalarını öneririm. Toplu görüşme masasının başkanı olarak kendilerini dostça uyarıyorum. Yasal sınırlar içerisinde hareket edip, yasa dışı davranışlarda bulunursanız, memurlarımızı suç işlemeye teşvik ederseniz, hem memurlarımız, hem de kendileri zarar görür” diye konuştu.



 

1033060cookie-checkMemurlardan eylem, hükümetten uyarı…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.