Menezes için yeni soruşturma

Brezilyalı elektrikçi Menezes Londra'da 21 Temmuz'da meydana gelen başarısız intihar saldırılarından bir gün sonra güneydeki Stockwell metro istasyonunda öldürülmüştü.


Açılan soruşturmada, jüri öncelikle ilk kez doğrudan doğruya Menezes'i vuran iki polis memurunun ifadelerini dinleyecek.


Soruşturmayı yürütmekle görevlendirilen eski Yüksek Mahkeme yargıçlarından Sir Michael Wright, çalışmanın üç ay süreceğini bildirdi.


Güney Londra Adli Tıp Başkan Vekili Sir Michael, bugün jüriye yemin ettirdikten sonra bir açılış konuşmasıyla soruşturmayı başlatıyor.


Jean Charles de Menezes, 22 Temmuz 2005 tarihinde Londra Emniyet Müdürlüğü'ne mensup özel eğitimli silahlı polisler tarafından vurularak öldürülmüştü.


21 Temmuz bombalı saldırılarının zanlılarından birini izleyen sivil polis ekipleri, yanlışlıkla izledikleri binadan çıkan 27 yaşındaki Brezilyalı elektrikçi Menezes'i metroya kadar izlemişti.


2007 yılında sonuçlanan bir davada Londra'daki bir mahkeme, Menezes'in bindiği metro treninde yedi kez başından vurularak öldürülüşüne giden olayları inceledikten sonra Londra Emniyet Müdürlüğünü, Menezes'in öldürülmesinden dolayı değil ama kamu güvenliğini ihlâl etmekten suçlu bulmuştu.


Açılan son soruşturmanın sonunda ise jüri, bizzat Menezes'in öldürülüşüne odaklanarak, bunun yasaların ihlali olup olmadığına karar verecek.


Üç ay içinde 75 civarında tanık dinlenecek. Bnlar arasında halen görevde olan ve kimlikleri gizli tutulacak olan 40 kadar polis memuru ile olay sırasında metroda bulunan yolcular da var.


Daha önce Londra Emniyeti aleyhine açılan davada, tanıklıklarına başvurulan polislerden bazıları, takip ettikleri kişinin, kuşkulu şahis Hüseyin Osman olup olmadığını iyice kontrol etmeden harekete geçmekle suçlanmıştı.


Menezes'i vuran polislerin yargılanmasını isteyen ailesi ve yakınları ise yeni soruşturmanın yürütüldüğü binanın önünde protesto gösterisi düzenliyor.


Menezes'in annesi Maria ile kardeşi Giovani'nin soruşturmanın ilerki aşamalarında ifade veren polisleri dinlemek üzere Brezilya'dan Londra'ya gelmeleri bekleniyor.


Menezes'in öldürülmesiyle ilgili olarak bugüne kadar bir ceza davası da dahil beş soruşturma yürütüldü. (BBC)


FOTOĞRAF: Brezilyalı Jean Charles de Menezes ve yaslı ailesi

815460cookie-checkMenezes için yeni soruşturma

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.