Merkel’in Yeşiller’le umutsuz flörtü

Seçimler sonrasında SPD lideri Başbakan Gerhard Schröder, hem de ana muhalefet lideri Merkel, yeni hükümeti kurma yetkisinin kendilerinde olduğunu savununca büyük koalisyon umutları azalmıştı. Her iki lider de karşılıklı ve diğer partilerle görüşmelerini sürdürürken Almanya basını Merkel’in geleneksel ortakları Liberaller’in yanısıra Yeşiller’i de yanlarına çekmeyi en kolay çözüm gördüğü yorumu yapıldı.

BBC’ye açıklamada bulunan üst düzey muhafazakar yetkili Erwin Huber, CDU’nun Yeşiller’le pek az ortak noktaları bulunduğunu vurgulayarak koalisyon olasılığını zayıf gördüğünü dile getirdi.

Koalisyon pazarlıkları sürerken, görüşmelerde kilit önem taşıyan Yeşiller’in lideri Joschka Fischer yaptığı açıklamada partisinin gelecek hükümette yer almasının muhtemel olmadığını ve yedi yıllık iktidarın ardından şimdi muhalefete hazırlandıklarını söyledi. Yeşiller Partisi Başkan Yardımcısı Reinhard Bütikofer de, Die Welt gazetesine yaptığı açıklamada böyle bir koalisyonun ‘nasıl işleyeceğini anlayamadığını’ söyledi.

OY ORANLARI (%)
CDU: 35,2 (225 milletvekili)
SPD: 34,3 (222)
FDP: 9,8 (61)
Sol Parti: 8,7 (54)
Yeşiller: 8,1 (51)
Katılım: 77,7

 

 

1114860cookie-checkMerkel’in Yeşiller’le umutsuz flörtü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.