“Mesut” birleşme…

Alınan bu karar, aynı salonda çalışmalarını sürdüren DP’nin 6. Olağanüstü Kongresi’nde delegelerin oyuna sunuldu. Yapılan işari oylamada, 20 Mayıs 1983 tarihinde kurulan ANAVATAN’ın, Demokrat Parti ile birleşmesi amacıyla tüzel kişiliğinin sona ermesine, bu birleşme nedeniyle ANAVATAN’ın Türkiye Cumhuriyeti kanunları gereğince edindiği mal varlığını oluşturan taşınır-taşınmaz mallar, haklar, alacaklar ve borçlar ile kamu ve özel hukuk kişileri, gerçek kişiler ve mahkemeler nezdinde, üyelik formları ve bunlarla ilgili her tür evraktaki yetkiler ve yükümlülüklerin, bütün sonuçlarıyla birlikte Demokrat Parti ile ”Demokrat Parti” adı altında birleşmesi kabul edildi.

DP Genel İdare Kurulu (GİK) asil üyeliğine, feshedilen ANAVATAN’ın eski Genel Başkanı Salih Uzun ve eski başbakanlardan Rize Bağımsız Milletvekili Mesut Yılmaz’ın da aralarında bulunduğu 50 eski ANAVATAN’lı da girdi.

BÜTÜNLEŞMEYE 18 DELEGE ”RET” DEDİ

Anavatan Partisi 10. Olağan Büyük Kongresi’nde, partinin DP ile birleşmesine ilişkin yapılan gizli oylamada, 704 delege oy kullandı.

Oylamada, 696 oy geçerli, 8 oy geçersiz sayılırken, 678 delege birleşme yönünde, 18 delege de aksi yönde oy kullandı.

UZUN’UN KONUŞMASI

ANAVATAN Genel Başkanı Salih Uzun ve DP Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk, bütünleşme kongresinin yapıldığı Atatürk Spor Salonu’na beraber geldi. İki lider salonda, ”hoş geldiniz demokrasi kahramanları” sloganı ile karşılandı.
Salih Uzun, kongrede yaptığı konuşmasına, ”Türk demokrasi tarihinin gördüğü en büyük buluşmaya hoş geldiniz” diyerek başladı.

Salondakilere, ”Atatürk’ün, Özal’ın, Menderes’in evlatları” diye seslenen Uzun, 5 ay önce DP Genel Başkanı Cindoruk ile iki partinin bütünleşmesi için görüşmeler yaptıklarını kamuoyuna beyan ettiklerini anımsattı.

CİNDORUK’UN KONUŞMASI

Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk, ise ”Bugün Başbakan Silivri’de savcı, vergi hukukunda yargıç haline gelmiştir. Var mı böyle bir şey? Bu Türkiye’ye yakışıyor mu? Silivri kampında tutuklu bulanan sanıklar için üzülüyorum. Bir avukat olarak üzülüyorum. Onlara yapılan haksızlık, devletimizin ayıbıdır. O kampın çabucak boşaltılmasını diliyor ve bekliyorum.” dedi.

Cindoruk, Anavatan Partisi Genel Başkanı Salih Uzun ile iftihar ettiğini belirterek, yeni bir siyaset adamı ortaya çıktığını ifade etti.

Türkiye’nin yeni bir seçeneğe ihtiyacı olduğunu dile getiren Cindoruk, iktidar olunca ilk olarak 20 bin kişilik bir kapalı spor salonu yapacaklarını söyledi.

ANAVATAN’ın kapatılmadığını, demokrasi kervanına katıldığını anlatan Cindoruk, Hükümetin’in ”açılım çalışmalarını” eleştirdi. Cindoruk, şöyle konuştu:

”Bu açılımla uğraşmasınlar. Açılım dediler, dağdan gelen bir gerilla müfrezesine yenik düştüler. Şehit anaların, babaların, gazilerin acıları üstüne acı koydular. Ama bütün meseleleri kapsayan, demokratik hakları olgunlaştıran devletin hakkını üstün tutan hukukun devletini kursaydık bu açılıma gerek yoktu.”

Hükümetin ”Komşularımız ile sıfır ihtilaf” politikasına işaret eden Cindoruk, ”Vatandaş arasındaki ihtilafın ayyuka çıktığını” savundu.

TÜZÜKTE DEĞİŞİKLİK

Daha sonra, Demokrat Parti (DP)tüzüğünde yapılan değişiklikte, DP’nin Anavatan Partisi ile Doğruyol Partisi’nin bütünleşmek amacıyla birlikte oluşturdukları siyasi bir teşekkül halinde faaliyet gösterecekleri kaydedildi.

Tüzükteki geçici 5. maddede Anavatan Partisi’nin DP ile birleşme amacıyla hukuki varlığına son verdiği ve Anavatan Partisi’nin kayıtlı tüm üyeleri, üye kayıt formundaki hak ve yükümlülükleri ile büyük kongre kararıyla parti üyeliğine kabul edildiği anlatıldı. DP’nin bir ay içinde üye güncellemesi yaparak, yargıtay cumhuriyet başsavcılığına bildireceği ve bu üyeliği kabul etmeyenlerin bir ay içinde DP’ye başvurabilecekleri ifade edildi.

CİNDORUK VE UZUN’DAN TEŞEKKÜR KONUŞMASI

Atatürk Sapor Salonu’ndaki bütünleşme kongresinde, DP ve ANAVATAN’ın birleşme kararının ardından Cindoruk ile feshedilen ANAVATAN’ın Genel Başkanı Salih Uzun, alkışlar, konfetiler ve kırmızı-beyaz balonlar arasında, platforma çıktı.
Cindoruk, yaptığı teşekkür konuşmasında, ”Demokrat Parti’de buluştuklarını” ifade ederek, ”DP, Türk siyasetinde ANAVATAN’lı arkadaşlarımızın katılımıyla hem tarihini zenginleştiriyor, hem gücünü artırıyor” dedi.

Bundan sonra Türk siyaset tarihinde eskisi gibi, eskisinden de güçlü bir DP olduğunu ifade eden Cindoruk, ”(Olmaz) diyorlardı, işte oldu. ‘Seçenek yok’ diyorlardı, işte seçenek” diye konuştu.

Cindoruk, iki partinin birleşmesinde emeği geçenlere, özellikle ANAVATAN Genel Başkanı Uzun ile eski Cumhurbaşkanlarından Süleyman Demirel’e teşekkür etti.

”Artık biz de biraz ANAVATAN’lıyız, onlar da DP’li. Biz, kardeş olduk” diyen Cindoruk, Uzun ile ”Özal selamı” verdi.
ANAVATAN Genel Başkanı Salih Uzun ise delegelere, ”31 Ekimin kahramanları, hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum” diye seslendi.

”Merkez sağın fetret devri, bugün burada, bu salonda sona erdi” diyen Uzun’un, bu sırada göz yaşlarını tutamadığı görüldü.

NOTLAR

ANAVATAN 10. Olağan Büyük Kongresi’nin başlamasının ardından gösterilen belgeselde, Adnan Menderes, Süleyman Demirel, Mesut Yılmaz, Tansu Çiller, Hüsamettin Cindoruk ve Salih Uzun’un görüntülerine yer verildi. Belgesel sırasında kongre salonunu dolduran partililer, en çok ilgiyi eski Başbakanlardan Tansu Çiller’e gösterdiler.

İki partinin bütünleşme kongresine, eski başbakanlardan Mesut Yılmaz, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Abdülkadir Aksu, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, eski Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Celal Doğan, DSP Genel Başkan Yardımcısı Hasan Erçelebi, Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcıları Ertan Yülek ve Şeref Malkoç da katıldı.

DP 6. Olaganüstü Büyük Kongresinde, ANAVATAN ile birleşme çalışmaları nedeniyle parti tüzüğünde yapılacak değişiklikler için Tüzük Komisyonu oluşturuldu. Kongrede ayrıca, yeni oluşumun parti programı da Program Komisyonu tarafından ele alındı. Tüzük Komisyonun çalışmasını tamamlamasının ardından değişiklikler delegelerin oy birliğiyle kabul edildi.
Bu arada, konuşmaların yapıldığı platforma KKTC ve Azerbaycan bayrakları asıldı.

1222940cookie-check“Mesut” birleşme…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.