Mesut Özil Türkiye’ye gol atarsa…

Önümüzdeki Cuma Günü Berlin’de Almanya ve Türkiye oynuyorlar. Mesut haklı olarak medya üzerinden mesajı gönderdi. “Gol atarsam, kızmayın” bana diyor. “Helal olsun” diyebilecek miyiz? Bilmiyorum Türkiye’de insanların tepkisi nasıl olur. Ancak simdiye kadar Türkiye’de herkesin gururla izlediği “Alamancı” Mesut Özil Türkiye’ye gol atabilir. Bence bu gole hazırlıklı olalım!

5 Ekim akşamı Güney Lefkoşa’da Alman Büyüklelçiliği’nin “3 Ekim Kutlaması” vardı ve ben de oraya gidecektim. Ancak Ankara’ya gitmem gerektiğinden tesadüfen ayni gün Ankara Büyükelçiliği tarafından gerçekleştirilen “3 Ekim Kutlaması’na” katıldım. İçeriye girmek isteyen davetlilerin oluşturduğu sırayı gördüğümde şaşırıp kaldı. Hele içerideki kalabalık müthişti. Eğer Almanya “İki Almanya’nın Birleşmesi’ni yani günümüz Almanya’sının Oluşmasını” kutladığında Türkiye’nin insanları bu derece kalabalık ve çoşkulu bir şekilde kutluyorlarsa aslında bu iki ülkenin ilişkisi açısında çok değerli.

Ankara – Berlin ve Lefkoşa – Berlin Hatları gerçekten de Ekim ayında oldukça hareketli geçecek.

Geçenlerde Almanya İç İşleri Bakanı Dr. Thomas de Maiziere Ankara’daydı. Türk ve Alman İç İşleri Bakanları özellikle Terörizm İle Mücadele konusunda önemli işbirlikleri kararlaştırdılar.

Ancak 6 ve 9 Ekim 2010 tarihlerinde Almanya ve Türkiye arasında oynanacak Milli Maç iki ülkeyi daha da yakınlaştıracağa benziyor.

Ankara tam anlamıyla bir Berlin Çıkarması yapıyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve bazı bakanlar üç günlüğüne Berlin’de hem Milli Takımı izleyecek ve destekleyecek hem de bir dizi görüşmelerde bulunacaklar. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 9 Ekim 2010 Günü Almanya Şansölyesi Merkel ile de görüşecek. Dilerim o gün Mesut Özdil gol atmış olsa bile maçı kazanan Türkiye Milli Takımını’da kutlama olanağına sahip olur Sayın Merkel.

Berlin Çıkarması’nda oldukça aktif olanlardan biri de Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış. 5 Ekim’den itibaren Berlin’de olan olan Egemen Bağış ilk olarak 6 Ekim’de I. Türk-Alman İşbirliği ve Yatırım Konferansı’nın açılış konuşmasını yapıyor. SPD Başkanı Sigmar Gabriel ile de görüşmesi beklenen Devlet Bakanı Egemen Bağış oldukça dolu bir programı gerçekleştirirken Türkiye ve Almanya İlişkileri açından oldukça yararlı toplantılarda önemli bir rol oynama durumunda.

7 Ekim Günü KKTC için de çok yararlı eylemleri ile tanıdığımız eski Almanya Şansölyesi Gerhard Schröder ile özel bir görüşmesi var Egemen Bağış’ın. Ardından Türk – Alman Dostluk Forumu’nun Ödül Töreni’ne katılıp bu yıl ilki verilen “Tarabya Ödülü’nü” Gerhard Schröder’e veriyor Sayın Bağış. Yine aynı gün ‘Spor Kültürle Birlikte” başlıklı bir uyum projesi vesilesiyle Alman Devlet Bakanı Maria Böhmer ile birlikte.

Peşinden “İkimiz için de iyi bir Türkiye AB’ye dahildir” isimli kitabın yazarı CDU Milletvekili ve Federal Meclis Dış İşleri Komisyonu Başkanı Ruprecht Polenz’le ortaklaşa düzenlenecek bir toplantıda Türkiye’yi anlatıyor. 8 Ekim aynı zamanda maç günü. O gün de Egemen Bağış sırasıyla Federal Parlamento AB Komitesi Başkanı Günter Kirchbaum ve Federal Dış İşleri Müsteşarı ve Almanya Büyükelçisi iken çoğumuzun dostu olmayı başaran Wolf Ruthardt Born ile de görüşmelerde.

“Maç bitti görüşmeler bitti” deme şansımız yok bu ay.

Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff Türkiye’ye geliyor. Oldukça kalabalık bir heyet ile gelecek olan ve Türkiye’ye yönelik sıcak mesajlar veren Almanya Cumhurbaşkanı’nın programında Kayseri ve Adana’da var. Adana’ya gelmekle de kalmayacak. Tarsus’ta onu ve yanında gelenleri ilgilendirmekte.

Ekim ayında karşılıklı ziyaretler bitmedi.

SPD Türkiye Çalışma Birimi (KOGRU Türkei) olarak 17 ve 21 Ekim 2010 tarihlerinde İstanbul ve Ankara’da bir dizi görüşmemiz ve İstanbul’da da Friedrich Ebert Vakfı Derneği tarafından gerçeklşetirilecek bir toplantıya aktif katılımımız olacak. SPD’li Heyet özellikle CHP ile çok yoğun bir temas içinde olacak. CHP Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile biraraya gelecek. Gülsüm Bilgehan ve Haluk Koç gibi CHP milletvekilleri ile bir çok defa biraraya gelinecek.

SPD Başkanı Sigmar Gabriel ve Avrupa Parlamentosu Sosyaldemokrat Grup Başkanı Martin Schulz (SPD Başkan Yardımcısı) Ekim ayı sonunda iki günlüğüne Türkiye’deler.

Lefkoşa – Berlin

Ekim ayında Lefkoşa ve Berlin arasında gündeme gelecek çok üst düzeyde güzel gelişmelere de sevineceğimizden eminim.

KKTC Dış İşleri Bakanı Ekim ayı sonuna doğru Almanya’da olacak. Güney Almanya’da kendisini davet edenler onu eminim çok iyi ağarlayacaklar. Bu güzel gelişmenin dışında bir güzel olay daha yaşayacağız. Üstelik bu gelişmelerin artık engellenme olanağı da yok. Formüller bulunmuş durumda.

Gerçek olan Almanya’nın artık eskiden olduğu gibi KKTC konusunda çekimser olmadığı. Görüşmeler konusunda kuralların yerine getirildiği çerçeve içinde çok cesur adımlar atmaya hazır olması.

Çünkü Almanya Kıbrıs’ta bir çözüm olmasını isteyenlerin Kuzey Kıbrıslıları dışlayarak bu hedefe ulaşamayacaklarını çok iyi bilmekte.

Ekim ayında bu köşede çok güzel yazılar yazacağımdan eminin.

Mesut Özil’e gelince. “Varsın gol atsın. O bizim Mesut’umuz!”

1617630cookie-checkMesut Özil Türkiye’ye gol atarsa…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.