Bu mezarlıkta ölüm değil, yaşam var

Yusuf Yavuz, Akyokuş Türkmen Mezarlığı
Yusuf Yavuz, Akyokuş Türkmen Mezarlığı

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Antalya’nın Serik ilçesinde yaşayan Tahtacı Türkmenlerin her bayram arifesinde yaptıkları mezarlık ziyareti, zengin bir kültürü de geleceğe taşıyor…

 
Antalya’nın Serik ilçesinde yaşayan Tahtacı Türkmenler, onlarca yıldır her bayram arifesinde yakınlarının mezarlarını ziyaret ediyor.
Mersin dalları, fesleğenler ve rengârenk çiçeklerle hakka yürüyen canlarını yaşatan Serik Tahtacıları, bu köklü geleneği sürdürmek istiyorlar.
Yusuf Yavuz, Akyokuş Türkmen Mezarlığı
Yusuf Yavuz, Akyokuş Türkmen Mezarlığı

Akyokuş Türkmen Mezarlığı adıyla anılan mezarlığı ve bu anlamlı geleneği yaşatmak için dernek kuran Tahtacılar, 10 dönümü aşan mezarlığın arazisini satın alarak koruma altına almışlar. Ölümle anılan mezarların arasında yaşamın tüm renkleriyle yakınlarını ziyaret ederek bayramı karşılayan Serikli Tahtacılar, geçmişin zengin kültürel mirasını geleceğe aktarmaya kararlılar. 

Yüzlerce yıldır orman işçiliği yaparak geçimlerini sağlayan Tahtacı Türkmenler, inançları, özgün gelenekleri ve zengin kültürel değerleriyle geçmişlerini yaşatma mücadelesi veriyor. Toroslardan Kaz Dağlarına uzanan coğrafyada varlığını sürdüren Tahtacı topluluklarından biri olan Antalya- Serik Tahtacıları, geçmişte mezar yeri bulmakta sorunlar yaşayınca aralarında para toplayıp Akyokuş mevkiinde bulunan araziyi satın alarak kaybettikleri yakınlarını buraya defnetmeye başlamışlar. Araştırmacı-Yazar Ali Aksüt, Alevi inancına mensup olan Serik Tahtacılarının, Aydın’ın Germencik ilçesi Kızılcapınar (Reşadiye) köyünde bulunan Hacıemirli Ocağı’na talip olduklarını belirtiyor.

Yusuf Yavuz, Akyokuş Türkmen Mezarlığı
Yusuf Yavuz, Akyokuş Türkmen Mezarlığı
İKİ YILDIR HER GÜN KIZ KARDEŞİNİN MEZARINI ZİYARET EDİYOR
Her bayram arifesinde, sabahın erken saatlerinde Akyokuş Türkmen Mezarlığı’nın yolunu tutan Serik Tahtacıları, ellerinde mersin dalları, fesleğenler, rengârenk çiçekler ve çeşitli yiyeceklerle ölüm sessizliğine bürünen mezarlığı yaşamın tüm renkleriyle donatıyorlar. Nefesler söyleyip, Türkçe dualar okuyarak yakınlarını anan Serik Tahtacılarından biri olan Gülizar Çınar, yaklaşık iki yıl önce kaybettiği kız kardeşinin mezarını her gün ziyaret ettiğini belirterek, duygularını şöyle dile getirdi: “Burada babam, kız kardeşim ve yakınlarım yatıyor. İki yıldır her gün kız kardeşimin mezarını ziyaret ediyorum. Buraya gelip onunla konuşuyorum, dertleşiyorum. Onun sağlığında yapmayı sevdiği şeyleri yaparak onu anıyorum.
Yusuf Yavuz, Akyokuş Türkmen Mezarlığı
Yusuf Yavuz, Akyokuş Türkmen Mezarlığı

SERİK’TE ZENGİN BİR KÜLTÜR MİRASI YAŞATILIYOR

Serik Akyokuş Mezarlığı Yaptırma Yaşatma ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Cengiz Doğan ise, Serik Tahtacılarının kültür ve geleneklerini yaşatarak geleceğe aktarabilmek için çaba harcadıklarını dile getirdi. Yaklaşık 5 bin civarında Tahtacı Türkmen’in yaşadığı belirtilen Serik’teki Akyokuş mezarlığında sürdürülen bu anlamlı yaşam geleneğiyle Anadolu’nun zengin kültürel dokusunu da yaşatılıyor. Kimi aileler, Akyokuş Mezarlığı’ndaki ziyaretlerinin ardından bir zamanlar orman işçiliği yapan büyüklerinin onlarca kilometre uzaklıkta, dağlarda bulunan ıssız mezarlarını ziyaret etmek için yola koyuldular.



2008390cookie-checkBu mezarlıkta ölüm değil, yaşam var
Önceki haberKaradenizliler bu “Sıra Dışı” filmi kaçırmayın”
Sonraki haberÖmürlük Film İhtiyacınızı Karşılayabilecek Nitelikte Dev Bir Dünya Sineması Listesi
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.