‘Mezhep çatışması ABD’nin işi’

İngiltere’de yayınlanan ciddi ulusal gazetelerden The Guardian için bir yazı kaleme alan Iraklı akademisyen Sami Ramadani, Şiilerin en kutsal mekanlarından Askeriye Camii’ni harabeye çeviren bombalı saldırılar, ardından Sünnilere yönelik misilleme eylemleri, mezhep temelinde bir iç savaşı körüklediğini yazdı.

Yazar, bunun Washington, Londra ve Batı medyasında algılandığı gibi bir “iç savaş” olmadığını savunarak gelişen olayları şöyle anlattı:

“Askeriye Camii’nin bombalanması ardından, Sünni camiilerine yönelik bir dizi saldırı oldu. Ancak bunların hiçbiri, olayı protesto eden Iraklıların işi değildi. Haberler, saldırganların eli silahlı, yüzü maskeli adamlar olduğu şeklinde. Bunu takip eden olaylar da, kimi mezhepsel, kimi de Bakuba’da 47 kişinin öldürülmesinde olduğu gibi, her iki mezhepten kişileri de barındıran gruplara yönelik, planlı saldırılardı.

“Halkın geneline ise, mezheplerarası değil, işgale karşıt bir hava hakim. Yani iç savaş, Araplarla Kürtler, ya da Şiiler ile Sünniler arasında değil. Amerika destekli azınlık ile Irak halkı arasında” diye yazan Ramadani, “Genel kanı, Amerika’nın, milli bir direnişi önlemek için mezhep ayrılıklarını körüklediği yönünde. İki yıldır ABD ve İngiltere’nin ülkeden çıkış stratejisi laflarını duymaktan gına geldi. İşgali sona erdirmek için neden bir stratejiye ihtiyaçları var ki? Cevap: İç savaş tehdidi” yorumunu yaptı.

The Financial Times da, Irak’taki olaylar için “iç savaş” tanımına mesafeli yaklaşarak Radikal Şii din adamı Muktada es Sadr’a bağlı Mehdi Ordusu ve diğer Şii milislerin, Çarşamba günü intikam yeminleri ederken, dün Irak polisi ile birlikte düzeni sağlamaya çalıştığına dikkat çekti.

The Financial Times, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Şimdiye kadarki şiddet olayları, Irak’ta her gün gerçekleşen saldırılardan farklı görünmüyor. Çoğu savunmasız hedeflere yönelik, yerel düzeyde örgütlenmiş eylemler. İlk öfke dalgası dindikten sonra, Şii liderler halkı sakinleştirmeyi başaracaktır. Ancak olaylar her iki mezhepten siyasileri, direnişi sona erdirmek için ABD’nin sağlamayı umduğu türden bir uzlaşmadan uzaklaştırdı. Özellikle Şii liderler, bu olayları, milis güçlerinin sayısında indirime gitmeleri konusundaki Amerikan talebini reddetme ve kendi güvenliklerini kendileri sağlamanın bir vesilesi olarak kullanacak gibi görünüyor.”

1124000cookie-check‘Mezhep çatışması ABD’nin işi’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.