Mühendisler de Lübnan’a askere karşı

TMMOB-MMO  Yönetim kurulu Başkanı Emin Korkmaz yaptığı açıklamada “1939’da Nazi ordularının Polonya’ya girdiği tarih olan 1 Eylül, emperyalizm ve ona bağlı savaş lobilerinin dünya çapında yargılandığı bir gündür. İkinci Dünya Paylaşım Savaşının sonuçları ve ondan sonraki sömürü ve işgal politikaları, her 1 Eylül’de dünya çapında ve kitlesel düzeyde protesto edilmekte; halkların eşitlik, barış ve özgürlük istemleri dünya çapında birleşerek bütün dünyayı sarmaktadır” dedi.


Korkmaz Oda’nın hükümeti uyardığını vurgulayarak asker gönderilmesinin sakıncalarını şöyle açıkladı:


“Odamız uyarmaktadır:
* 1 Mart tezkeresi ve ABD’nin Irak’ı işgal politikasının sonuçlarından dersler çıkarmayan siyasal iktidarın iç ve dış politikaya ilişkin ana sorunlarda çözümsüzlüğe sarılması, yalnızca siyasal iktidarın geleceğini değil, bu ülke ve ülkemizde yaşayan herkesi birinci dereceden ilgilendirmektedir.
* Türkiye’nin içinde bulunduğu dezavantajlı sosyo ekonomik sorunlar ve yoksullaşmanın hızla arttığı bir ortamda Türk dış politikasında maceracı eğilimlerin tekrar öne çıkması, gerek iç gerekse dış politikada onulmaz sorunlara yol açacaktır.
* Türkiye Ortadoğu’da ve Kürt sorununda daha fazla ABD yörüngesine girmektedir. Lübnan’a asker gönderilmesi ile mevcut iç ve dış politika sorunları katmerlenerek artacaktır.


Oysa sorunların çözümü ülkemizin sanayileşmesi, demokratikleşmesi, eşitlik ve adalet temelinde, kişilikli bir dış politika izlenmesi ile tamamen Türkiye’dedir, bu topraklardadır.


Odamız, Kürt sorununun demokratik yollardan çözümünü sekteye uğratan, ülkemizi bir iç savaş ortamına sürüklemeye yönelik tüm girişimleri ve sorunun çözümünü baskıcı ve dayatmacı anlayışlara heba eden tüm yaklaşımları kınamakta ve ABD ve İsrail’in lehine olan Lübnan’a asker gönderme girişimine mutlak bir şekilde karşı çıkmaktadır.


Odamız, emperyalist odaklarca belirlenen ve dışa bağımlılıkla karakterize olan teslimiyetçi, savaş ve şiddet yanlısı politikalara karşı çıkmakta ve ülkemizin bağımsızlığını, halkların kardeşliğini, eşitliğin, özgürlüğün, demokrasinin egemen kılındığı bir iç ve dış politika bütünlüğünü savunmaktadır. 1 Eylül Dünya Barış Günü’nü bu duyarlılıklarla kutluyor, meslektaşlarımızı ve kamuoyunu bu gerçeklere duyarlı olmaya çağırıyoruz.”


 

1033090cookie-checkMühendisler de Lübnan’a askere karşı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.