MI5 Başkanı’ndan terör uyarısı

Nadiren kamuoyu önüne çıkan; ülkeye hizmetinden dolayı Dame unvanı sahibi olan Eliza Manningham – Buller, dün küçük bir dinleyici topluluğuna yaptığı konuşmada, İngiltere’yi bekleyen terör tehdidine ilişkin görüşlerini paylaştı.


Dame Eliza, 200 farklı gruba üye en az 1600 İngiliz vatandaşı müslümanın ülkede ve ülke dışında saldırılar planlamakta olduğunu duyurdu.


Bu kişilerin izlenmekte olduğunu belirten Dame Eliza, güvenlik birimlerinin İngiltere’de en az 30 saldırı hazırlığından haberdar olduğunu, ama bu rakamın daha da artabileceğini söyledi.


Dame Eliza, bu planların bazılarının da başarıya ulaşabileceğini vurgularken; terör tehlikesinin “ciddi” ve “artmakta” olduğunu belirtti ve bu tehdidin önümüzdeki yıllarda da süreceğini vurguladı.


Dame Eliza, bu noktada halen yargılanmak üzere bekleyen 99 sanığın dahil olduğu 34 terör davasına dikkat çekti.


MI5 yetkilisi, bütün bunlara ek olarak, 7 Temmuz 2005’teki Londra saldırılarından bu yana 5 büyük saldırı girişiminin de önlendiğini açıkladı.


11 Eylül saldırılarından bu yana yüzde 50 büyüyen MI5’in yaklaşık 2800 personeli bulunuyor.


Ancak Dame Eliza, bu hızla büyümüş olmalarının bile İngiltere’de mevcut faaliyetleri takip etmelerine yetmemesinin kaygıya neden olduğunu söyledi.


Dame Eliza, “Keşke her şey Spooks dizisinde olduğunda gibi, altı kişinin bilgisi ve çözme kabiliyeti dahilinde olabilseydi” diye konuştu.


Spooks, İngiltere’de ajanların yaşamını ve maceralarını konu alan, hayli popüler bir televizyon dizisi. MI5 Başkanı’nın değindiği diğer bir konu, gelecekteki terör tehdidi oldu.


MI5 Başkanı, gelecekte kimyasal, bakteri içeren ya da radyoaktif maddeler, hatta nükleer teknoloji kullanılarak düzenlenmesi ihtimali olmasına dikkat çekti.


Dame Eliza’nın bu açıklamaları, geçtiğimiz günlerde İngiliz vatandaşı müslüman Dhiren Barot’un bir dizi saldırı planlamaktan en az 40 yıl hapis cezasına çarptırılması ardından geldi.


34 yaşındaki Londralı Dhiren Barot’un saldırı planları arasında radyoaktif madde kullanmak da vardı. (BBC)
 

796280cookie-checkMI5 Başkanı’ndan terör uyarısı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.