‘Miloseviç’in pek yası tutulmaz’

Observer gazetesi, Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi’ndeki hücresinde ölü bulunan Sırp liderini başyazısında şu şöyle değerlendirdi:

“Miloseviç için, paramparça ettiği eski Yugoslavya’da pek de yas tutulacağı söylenemez. Yarattığı Sırp milliyetçiliği, Hırvatistan’ı Bosna’yı, sonra da Kosova’yı kana buladı. Yıllar süren zulümde, 250 bin kişi öldü. Suçun büyük kısmı, Miloseviç ve Bosnalı Sırp liderler Ratko Mladiç ve Radovan Karaciç’teydi. Ancak Avrupa’nın bu son kitlesel katilinin kariyerini incelediğinizde, bu suçları işlemesine göz yuman dünya için de can sıkıcı bir manzara çıkıyor ortaya.

“Kana susamış milliyetçilik soykırıma dönüşürken, Amerika ve Avrupa harekete geçmekte gecikti. Ancak Miloseviç’in ölümünün hatırlattığı bu utanç dolu dönem, insani gerekçelerle müdahale doktrininin ortaya çıkışına da tanıklık etti” yorumunu yapan gazete şöyle devam etti:

“Bosna ve Kosova’ya yönelik müdahalelerdeki mantık daha sonra, Irak’ın işgalinde de kullanıldı. Bunun ne derecede akıllıca ve etkili bir karar olduğu ve ardında yatan gerçek nedenler daha uzun süre tartışılmaya devam edecek. Ancak gaddar bir rejimin sınırları içinde istediğini yapmakta özgür olmadığı ve uluslararası toplumun eski bir diktatörü adalet önüne çıkarma hakkı olması doğru bir prensip. Zira Balkanların yakın tarihi, egemen bir devletin içişlerine adil bir müdahalenin mümkün olduğunu gösterdi.”

1124890cookie-check‘Miloseviç’in pek yası tutulmaz’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.