Mimarlar Odası Çevre Ödülü Prof. Dr. Doğan Kantarcı’ya

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE –  Mimarlar Odası’nın basın ve çevre mücadelesine yönelik verdiği ödüllerin bu yılki sahipleri açıklandı…

Mimarlar Odası’nın 2016 yılından bu yana çevre mücadelesine destek olmak amacıyla verdiği ‘Mimarlar Odası Çevreye Katkı Özel Ödülüne bu yıl toprak bilim ve ekoloji uzmanı Prof. Dr. Doğan Kantarcı ile Haydarpaşa Dayanışması’ndan Hasan Bektaş layık görüldü. Mimarlar Odası’nın Oktay Ekinci anısına verdiği Basın Ödülüne ise bu yıl Gazeteci Nurcan Bilge Gökdemir ile Zafer Arapkirli layık görüldü. Ödüller, 18 Eylül’de Mimarlar Odası’nın 47. Olağan Genel Kurulu kapsamında Ankara’da düzenlenecek törende sahiplerine verilecek.

Mimarlar Odası Merkez Yönetim Kurulu’ndan yapılan açıklamada, “Yaşanabilir çevre hakkını engelleyen, tarihi ve doğal dokuyu tahrip eden ve kültürel değerleri yozlaştıran merkezi-yerel yönetim politikalarına karşı; kentlerimizde ve kırsal alanda yapılı ve doğal çevrede yaşanan tahribatı engellemek amacıyla kent ve çevre mücadelelerine katkı verenleri onurlandırmak amacıyla ‘Mimarlar Odası Çevreye Katkı Özel Ödülü’ vermektedir” denildi.

Prof. Dr. Doğan Kantarcı

ARTVİN’DEN ANTALYA’YA YAŞAMI SAVUNANLARA ÖDÜL

Ödülün ilk kez 2016 yılında Artvin Cerattepe’de maden ocağına ilişkin yürütülen çevre mücadelesi nedeniyle, Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan’a, 2018 yılında ise Antalya’nın Finike İlçesi’nde taş ve mermer ocaklarına karşı yürütülen çevre mücadelesi nedeniyle, 9 Mayıs 2017 tarihinde öldürülen Ayşin ve Ali Ulvi Büyüknohutçu’ya verildiği anımsatılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

BU YILIN ÇEVRE ÖZEL ÖDÜLÜ KANTARCI VE BEKTAŞ’IN

Bu yıl; doğal, kültürel ve mimari mirasın korunması için yürütülen çevre mücadelesindeki çok yönlü çalışmaları, üstün gayretleri ve özverileri nedeniyle Prof. Dr. Sayın Doğan Kantarcı ve İstanbul’un siluetini oluşturan önemli simgelerinden biri olan Haydarpaşa Garı ve çevresinin korunmasına yönelik çalışmalarından dolayı ‘Haydarpaşa Dayanışması’ adına Hasan Bektaş ‘Mimarlar Odası 2020 Çevreye Katkı Özel Ödülü’ne layık görülmüştür.”

OKTAY EKİNCİ BASIN ÖDÜLÜ GÖKDEMİR VE ARAPKİRLİ’YE

Mimarlar Odası’nın Oktay Ekinci anısına 2012’den bu yana verdiği Basın Ödülüne ise bu yıl Gazeteci Nurcan Bilge Gökdemir ile Zafer Arapkirli’nin layık görüldüğü açıklandı.

RANTI VE YAĞMAYI KAMUOYUNA DUYURAN HABERLER

“Doğal, kültürel ve mimari mirasın korunması için yürütülen çevre mücadelesindeki çok yönlü çalışmaları, üstün gayretleri ve özverileri” nedeniyle ödüle layık görülen Nurcan Bilge Gökdemir, “Yatay rant düzeni”, “Bir yetki darbesi daha: İstanbul Boğazı İBB’den alınıp Erdoğan’a bağlanıyor!”, “Yazlık saraya arazi yetmiyor”, “Özelleştirme kıyıya dayandı”, “Saray’a tahsise ‘kamu hizmet alanı’ kılıfı” ve benzeri çalışmalarıyla ‘Mimarlar Odası 2020 Oktay Ekinci Basın Ödülü’nü almaya hak kazandı.

ARAPKİRLİ’NİN KAMUOYUNU BİLGİLENDİRME ÇABALARINA ÖDÜL

Ülke genelinde yaşanan çevre tahribatı ile toplumsal yaşam, temel insan hak ve özgürlükleri, yapılı çevrenin, kültürün ve özgürlükçü demokrasinin geleceğine yönelik çalışmaları ile kamuoyunu bilgilendirdiği kaydedilen Zafer Arapkirli de ‘Mimarlar Odası Mimarlar Odası 2020 Oktay Ekinci Basın Ödülü’ ne layık görüldü.

TOPLUMU DOĞRU BİLGİLENDİRMEDE BASIN ÇOK ÖNEMLİ YER TUTUYOR

Mimarlar Odası’nın konuyla ilgili açıklamasında, “Son yirmi yıl içinde ülkemizin tamamında, kentsel ve kırsal alanlar, tabiat varlıkları, koruma alanları, ormanlar, kıyılar, milli parklar, doğal sit alanları, meralar, yaylalar, kışlaklar tüm yapılı ve doğal çevre rant alanları olarak belirlenmiş ve bu alanlarda kamusal yararı gözeten hukuksal denetimler devre dışı bırakılarak, yapılaşmanın önü açılmıştır. Türkiye’de kimlikli, uygar ve esenlikli bir gelecek için, ülkemize özgü birikimin bir araya gelmesi; sivil demokratik kuruluşlar ve mimarlık, bilim, kültür ve sanat insanları ile birlikte değerlendirme ortamının sağlanması ve bu bağlamda daha nitelikli bir yapılı çevreye ulaşılması konusunda toplumun doğru bilgilendirilmesinde basın çok önemli bir yer tutmaktadır” görüşüne yer verildi.

2012 YILINDAN BU YANA OKTAY EKİNCİ ANISINA BASIN ÖDÜLÜ VERİLİYOR

Sağlıklı ve nitelikli kentlerin, doğanın, çevrenin ve var olan tarihsel değerlerin korunması mücadelesinin büyük önem taşıdığı bu dönemde, basın alanından toplum, kent, kültür ve çevre sorunlarına duyarlılık gösteren, bu alanlarda toplumsal duyarlılığın artırılmasına aracılık eden gazetecilere 2012 yılından bu yana Mimarlar Odası Basın Ödülü verildiği kaydedilen açıklamada, “Ödül; yaşamını ülkemizin doğal ve kültür değerlerinin korunmasına adamış; mimarlık ve kent yayıncılığı anlamında çalışmalarıyla basında farkındalığın artmasına önemli katkılarda bulunan gazeteci, yazar ve mimar Oktay Ekinci’nin anısını yaşatmak ve bu alanda katkı sunanları onurlandırmak adına ‘Mimarlar Odası Oktay Ekinci Basın Ödülü’ adıyla verilmektedir” ifadelerine yer verildi.

ÖDÜLLER 18 EYLÜL’DE ANKARA’DAKİ TÖRENLE SAHİPLERİNİ BULACAK

Ödüller, 18 Eylül Cuma günü Ankara’da gerçekleştirilecek olan Mimarlar Odasının 47. Olağan Genel Kurul toplantısı kapsamında düzenlenecek ödül töreni ile sahiplerine verilecek. Türkiye Barolar Birliği (TBB) Litai Konukevi’nde düzenlenecek olan etkinlik, saat 10.00’da başlayacak.

TÜRKİYE’NİN DÖRT YANINDA YAŞAMI SAVUNANLARIN  ‘DOĞAN HOCA’SI

İstanbul Üniversitesi Toprak İlmi ve Ekoloji Anabilim Dalı Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. M. Doğan Kantarcı, yaptığı akademik çalışmaların yanı sıra son yıllarda Türkiye’nin dört bir yanında yerel halkın yürüttüğü yaşam alanlarını koruma çabalarına verdiği destekle biliniyor. Ormancılık camiası ve öğrencilerin dışında köylüler için de “Doğan Hoca”, her zaman görüşlerine ve desteğine başvurdukları bir isim. Yıkıcı uygulamalar karşısında kamu yararı gözeterek hazırladığı bilimsel raporlarla yaşam mücadelesine önemli bilimsel katkılar sunan Kantarcı, Trakya’dan Doğu Karadeniz’e, Toroslar’dan Orta Anadolu bozkırlarına pek çok bölgede çalışmalar yaptı. Kantarcı’nın hazırladığı raporlar pek çok projedeki eksik ve yanlışların ortaya çıkarırken, kimi yanlışlardan da dönülmesini sağladı.

 

2451890cookie-checkMimarlar Odası Çevre Ödülü Prof. Dr. Doğan Kantarcı’ya
Önceki haberAYM’nin Berberoğlu kararı, gözleri TBMM Başkanı Şentop’a çevirdi
Sonraki haberFransa Cumhurbaşkanı Macron’dan Türkçe tweet
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

1 Yorum

  1. Sevgili hocam prof.fr.Dogan Kantarcı yı can ‘I gönülden kutluyorum.Calismalarinin başarılarının devamını diliyorum.Selam sevgi ve saygılarımı sunuyorum.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.