Mititarizm karşıtlarından Militurizm Festivali

Festival kapsamında gezi, ret açıklamaları gibi etkinliklerin yanı sıra bazı dramatizasyonlar olacak. Gezide İzmir’in militarist sembolleri, “rehber”ler tarafından “tarihi ve mimari açıdan” ayrıntılı olarak katılımcılara tanıtılacak. Bu yılki festivalin ana temalarından biri de, Sivas Askeri Cezaevi’nde tutuklu bulunan total retçi Mehmet Tarhan ile dayanışma olarak saptandı.


Militurizm Festivali’nin sponsorları arasında “Genelkurnaz Başkanlığı, Milli İftira at Teşkilatı, Milli Savurma Bakanlığı, Jandarma İftira ve Terane Merkezi, Ehemmiyet Genel Müdürlüğü ve İzmir Ehemmiyet Müdürlüğü” bulunduğu hicvedildi.


Festival organizatörleri, festivali düzenleme gerekçelerini “www.savaskarsitlari.org” da şöyle açıkladılar:


“Militarizm hayatımızın her anını sarıyor. Yaşamımıza etki eden tüm örgütlenmelere bir göz atın: Okul, aile, ordu, ticari işletmeler, siyasi partiler, hatta kendini sistem karşıtı olarak tanımlayan politik gruplar… Hemen hepsi hiyerarşik, militarizmden beslenen ve militarizmi besleyen kurumlar. Emir almak ve vermek gündelik yaşamımızın bir parçası. Her gün militarist bir abidenin önünden geçiyoruz. Hayatımızı bu abidelerin dikilmesine sebep olan ideoloji yönlendiriyor. Bütün dünya sürekli silahlanıyor ve zorbalık bir çözüm yöntemi olarak kafalara kazınıyor. Neyle karşı karşıya olduğumuzu teşhir etmek ve militarist sembollerin, ritüellerin ‘karizmasını çizmek’ bizce mümkün. Bir vicdani retçi, ’emre itaatsizlik’ suçundan pratikte ömür boyu hapis riski ile karşı karşıya. Bu riske rağmen retçiler seslerini duyurmaya çalışıyor, ama ‘köyün delisi’ muamelesi görüyor.”


“SAVAŞLA YÜZLEŞİN”


Festivalde verilmek istenen mesaj da şöyle belirtildi:


“Yokmuş gibi davranılan vicdani ret kavramını duyurmak, görmezden gelinme halini “görünür” kılmak, yüzbinlerce fiili retçiyi “kaçak” damgası ile yaşamamaya çağırmak, reddiye eylemini sıradanlaştırmak, sokağa taşımak ve herkesin hayatına sokmak istiyoruz. Ret kavramı ile kendileri arasında bir ilişki olmadığı düşündürülen ve ordu tarafından zaten istenmeyen kadın, eşcinsel, sakat, hasta ya da “askerliği bittiği” için terhis olmuş birey arasındaki ilişkiyi vurgulamak istiyoruz. Orduya, hatta savaşa katılmış ve fiilen, ruhen ya da her iki şekilde zarar görmüş/görmekte olan bireyin ‘kader’ sığınağını da yoketmeyi amaçlıyoruz.”


Festivalin örgütlenmesi sırasında katılımcı kişi ve yapılarda; vicdani ret, total ret ve anti-militarizm tartışmalarının sıcak gündem haline getirilmesi, ortaya çıkacak enerjinin festival sırasında ve sonrasında canlı tutulmasını amaçadıklarını belirten organize komitesi “Bu ülkede hala yaşanmakta olan savaşı görünür kılmak için kah yalancı mayın döşedik kah toplu mezar aradık kah gerçekleri görmek istemeyenlere pembe gözlük dağıttık. İnsanlara ‘Bu ülkede bir savaş var! Sırtınızı dönmeyin! Yüzleşin’ dediğimiz kampanyamız da 14 Mayıs 2005 tarihinde gerçekleşecek olan 2’nci Geleneksel Militurizm ile son bulacak” açıklamasını yaptı.


 


FESTİVAL KOMİTESİ’NDEN FESTİVAL PROGRAMI
Konvoy turu
Bugün saat 11.00’de Basmane Tren Garı’nda başlayıp araç konvoyu ile diğer “durak”ları ziyaret ederek sürecektir.


Basmane Garı’nda Retçi Karşılaması
Asker uğurlamalarını bilirsiniz. Tüm sokaklar adeta tiyatro salonuna dönüşür ve erkekler davullu zurnalı törenlerle iradesini teslim etmeye gider. İşte biz de bu olaya “tersinden” bakmak istedik.


Kadifekale’den İzmir’in “Çok Kültürlü” Tarihine Kuş Bakışı
Antik İzmir’in Akropolü olan Kadifekale ve etekleri her dönemde İzmir’e son gelenlerin yerleştiği bölge olmuştur. Yaklaşık yirmi yıldır sürmekte olan savaşın göçe zorladığı insanlar bugün burada yaşıyor.


Altı aydır sürdürdüğümüz “Yüzleşiyoruz” kampanyasına burada nokta koyacağız ve “Yaşasın Halkların Kardeşliği” diyeceğiz.


Şirinyer NATO Kışlası
Dünyanın en büyük uluslararası savaş örgütü olan NATO, dünya halkları için “Nato mermer, Nato kafa”lıların anlayamadığı kadar tehlikeli ve tehditkardır. İzmir’in en güzel yerlerinden birinde bulunan kışlanın, “oyun alanı”, “sığınma evi”, “çocuk parkı” yapılması gibi daha anlamlı ve yararlı alternatifleri dillendireceğiz.


Geçerken de sıkıyönetim zamanlarında emekçilerin, demokratların, solcuların, sıkıyönetimsiz yıllarda ise asker kaçaklarının, Yehova Şahitleri’nin, vicdani retçilerin kapatıldığı Şirinyer Askeri Cezaevi’ni “burçak tarlası”na dönüştürmek için tohum serpeceğiz.


Hasan Tahsin Anıtı
1923’te Konak sahillerinden “denize dökülen” İzmirli Rumların torunları olan dostlarımızı karşılayıp “merhaba – yasu” diyeceğiz. Onlara “İlk Kurşun Anıtı” önünde, dostluk duygularımızın bir sembolü olarak Mayıs Gülleri sunacağız. Ardından dünya haritasının üzerindeki bütün sınırları sökeceğiz.


Kemeraltı TUKAŞ Ziyareti
Bir OYAK (Ordu Yardımlaşma Kurumu) kuruluşu olan TUKAŞ Konserveciliğin merkez binası önünde, halka üzerine ev salçası sürülmüş ekmek dağıtacağız. “Savaşın Finans Kaynaklarını Kurutun” çağrısı yapacağımız Tukaş önünde bu paralı militer kuruluşu teşhir edeceğiz.


Askeri Liman Ziyareti
İzmir’in önemli alışveriş ve ticaret merkezi Piyer’e “sırtını dayamış” olan savaş gemilerini izlerken rehberlerimiz de, tarihi liman hakkında bizi bilgilendirecekler. Ardından Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı’na fatura edilen harcamaların dökümünü beyan edeceğiz.


Kıbrıs Şehitleri Caddesi
İzmir’in en merkezi yerlerinden biri olan Alsancak’taki cadde “Kıbrıs Savaşı” sırasında ölen askerlerin anısına bu adı taşıyor. Her gün binlerce kişinin gelip geçtiği caddenin girişinde bu kez sesimizi “Kimsenin Askeri Olmayacağız” diye yükseltecek ve vicdani ret açıklamaları yapacağız.


Ardından kaotik çifte telli gösterisi ve gayri resmi geçit yaparak halkı askerlikten soğutacağız.


Festivalle ilgili sorulması muhtemel sorular


Yasal bir başvuru yaptınız mı?
Yo-ooo.


Ama böyle bir şeyi size yaptırmazlar ki… Size karşı şiddet kullanılırsa ne olacak?
Şiddetsiz olduğumuzu söyledik ama “şirretsiz” olduğumuzu söylemedik! Herhangi birimiz gözaltına alınırsa, engellenirsek ya da şiddet uygulanırsa, planımız şiddetsiz yöntemlerle her türlü rezaleti çıkarmak.


Madem askerliğe karşı çıkıyorsunuz festival düzenliyorsunuz vatanı kim koruyacak?
Size bir çay ısmarlayıp, bu konuyu uzun uzun konuşalım.


Kaç kişisiniz?
Festivali örgütlemeyi kafaya takmış 10-15 kişi kadar varız. Festival gününde yüzlerce olmayı hedefliyoruz.


Lideriniz kim?
Yalan dünyaaa, herşey bomboş!


Gözaltına alınırsanız n’olacak?
Benzin vardı da biz mi içtik?


* Her türlü soru ve rezervasyon için iletişim telefonları:
0 535 988 66 39 ve 0 533 387 38 26

1020870cookie-checkMititarizm karşıtlarından Militurizm Festivali

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.