Mladic Srebrenitsa’daki rolünü inkar etti

Ratko Mladiç’in oğlu Darko, soykırım ve savaş suçu zanlısı babasını Sırbistan’daki savaş suçları mahkemesinde ziyaret etti. Darko Mladiç ziyaretin ardından yaptığı açıklamada, babasının Srebrenitsa’da olanlarla hiçbir ilgisinin olmadığını söylediğini aktardı.

Srebrenitsa katliamındaki rolü, 69 yaşındaki Mladiç hakkındaki soykırım ve savaş suçu isnatlarına en güçlü dayanağı oluşturuyor. Bu hafta içinde Lahey’deki Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne sevkedilmesi beklenen Mladiç’in, yarın karara itiraz edeceği belirtiliyor.

Mladiç’e destek gösterisiBosna Hersek’te toplanan yaklaşık 3 bin kişi Ratko Mladiç’in tutuklanmasını protesto etti. Mladiç’in doğum yeri olan Kalinovik kasabasında yapılan gösteriye çevre köy ve kasabalardan çok sayıda kişi katıldı.

Ayrıca Mladiç’in Lahey’e iade öncesi tutulduğu Belgrad’da da parlamento önünde bir protesto gösterisi düzenlendi. Belgrad’daki mahkeme Cuma günü, Mladiç’in sağlık durumunun Lahey’e gönderilmesine engel teşkil etmediği hükmüne varmıştı.

Ancak avukatı, Mladiç’in sağlık durumunun bu karardan sonra kötüye gittiğini, Lahey’e sevkine itiraz edeceklerini dile getirdi.

Bosnalı Sırpların eski komutanı Çarşamba günü Belgrad yakınlarındaki Lazarevo köyünde, ağabeyinin evinde yakalanmıştı. Bosnalı Sırpların siyasi lideri Radovan Karadziç’in 2008 yılında yakalanmasının ardından sıra Ratko Mladiç’e gelmişti.

Lahey’deki Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi tarafından 1995’te hakkında soykırım ve savaş suçu işlemekten dava açılan Mladiç bir süre Belgrad’da serbestçe yaşamış, hatta futbol maçlarında bile görülmüştü.

Ancak eski Yugoslavya cumhurbaşkanı Slobodan Milsoveç’in 2001’de tutuklanmasının ardından ortadan kaybolmuştu.

Mladiç’in yakalanmasını memnuniyetle karşılayan Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç, bunun ülkeye Avrupa Birliği kapılarını açacağını belirtmişti.

Tadiç Ratko Mladiç’in 16 yıl boyunca saklanmasını sağlayan ağı ortaya çıkarmak için soruşturma başlattıklarını da açıkladı. (BBC)

1294140cookie-checkMladic Srebrenitsa’daki rolünü inkar etti

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.