MS’e neden olan bir gen bulundu

Kanadalı araştırmacılar MS hastalığıyla ilişkili kalıtsal bir gen bulduklarını belirtti. Her bin MS hastasından birini etkileyen gen nesilden nesile aktarılıyor.
Tam olarak sebepleri bilinmeyen MS hastalığının tetiklenmesine neden olan genlerin varlığından hastalığın uzmanları uzun süredir şüpheleniyordu.

MS’TE TEDAVİ UMUTLARI DOĞDU

Kanada’da bulunan University of British Columbia’da yapılan araştırmacılar sonucu MS’e neden olan etkenlerden birinin tespit edilmesi, aynı zamanda tedavi umutlarını da doğurdu.

Araştırmacılar NR1H3 adı verilen genin MS hastalığına yakalanan yüzlerce aile üzerinde yapılan incelemeler sonucunda tespit edildiğini ifade etti.
NR1H3 geni vücutta belli proteinlerin iltihap gibi davranmasına neden oluyor. Bilim insanları bu iltihabı erken aşamada durdurmanın hastalığının önlenmesinde kilit rol oynayacağına inandıklarını açıkladı.

“TEDAVİYİ ÖNEM ÖLÇÜDE KISALTIR”

Araştırma ekibinin sorumlusu Dr. Carles Vilarino-Guell, “Henüz ilerlemenin ilk aşamalarındayız ve test edilmesi gereken birçok etmen var. Ama eğer deneysel ilaçları MS’i hedefleyecek şekilde yeniden geliştirebilirsek bu tedaviyi önemli ölçüde kısaltır” dedi.

MS SOCİETY

Doktor Vilarino-Guell ayrıca tedavinin MS’in ileri safhasını yaşayan bazı hastalara da yardımcı olabileceğini belirtti.

MS Society’den doktor Sorrel Bickley, “Araştırmaya yüzlerce aile katılmış ancak sadece 2 ailede böyle bir döngüye tam olarak rastlanmış. Ancak yinede bu araştırma bize MS’in nasıl ilerlediğini anlamamız konusunda büyük yardımda bulundu. Belki de bu verilerle ileride bir tedavi geliştirilebilir” şeklinde konuştu.

776310cookie-checkMS’e neden olan bir gen bulundu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.