‘Müslümanlara karşı önyargılı mısınız?’

Yargılanmalarına bu hafta Melbourne’da başlanacak olan 12 terör sanığının duruşmalarında jüri üyesi olarak görev yapma olasılığı olan kişilere yargıç, “eğer Müslümanlara karşı bir önyargıya sahipseniz, görevi üstlenmeyin” uyarısı yaptı.

Aralarında Melbournelu şeyh Abdul Nacer Benbrika’nın da bulunduğu 12 Melbournelu Müslümanın yargılanmalarına bu hafta başlanacak.

Yargılama süresince 10 kadın, 5 erkek jüri üyesi görev yapacak. 6 ya da 9 ay sürmesi beklenen yargılama Victoria’daki en karmaşık dava olarak tanımlanıyor.

Geçen hafta, davada jüri üyesi olarak görev almaları istenen bin 200 Victorialı’ya dört gün süreyle dava konusunda bilgi veren Yargıç Bernard Bongiorno, savcının sanıkları terörist organizasyon üyesi olmakla suçladığını hatırlattı.

Yargıç, “Suçlananların hepsi müslüman. Yaşadığımız toplumda müslümanlara karşı ayrımcı olarak nitelenebilecek fikirlere sahip olan ve yer yer bunu ifade eden kişilere rastlıyoruz. Şunu açıkça ifade edeyim ki, bu davada böyle kişilere kesinlikle yer yok” diye konuştu.  Yargıç, davada kanıt olarak sunulacak, yurt dışında öldürülenlerin görüntüleri gibi bazı dökümanların kimileri için oldukça rahatsız edici olabileceğini kaydederek, normal yetişkin bir kişinin bu dökümanları duygularıyla değil, aklıyla değerlendirmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Yargıç, potansiyel jüri üyelerine şöyle seslendi:

“Gazelerde yazılanları okuyarak etkilenmeyin. Davayla ilgili konularda kendi başınıza araştırma yapmaya kalkmayın. İslam, terörizm gibi konularda bilgiedinbmek için kitap okumaya başlamayın. İnternetten bilgi toplamaya kalkışmayın. Size karar vermeniz için gereken bütün bilgiler, duruşma salonunda savunma ve iddia makamı tarafından verilecek bilgiler olacak. Sanıklar, duruşma salonunda ortaya getirilecek kanıtlara dayanarak yargılanacak, başka bir şeye değil. Başka bilgiler, kaynak ne kadar sağlam olursa olsun, bu davayla ilgili değildir.”

Davanın uzun sürmesi nedeniyle çağrılıların büyük çoğunluğunun mazeret göstererek görevi reddetmesi bekleniyor.
Potansiyel jüri üyelerinin sayısının fazla olması nedeniyle Yargıç Bernard Bongiorno, başka bir odayı da mahkeme salonu olarak ilan etti ve her birinde 200 kişinin bulunduğu mahkeme salonunun birinde yaptığı konuşma videolink aracılığıyla diğer salondan da izlendi.

Yargıcın potansiyel jüri üyeleri ile yaptığı görüşme sanıklar ve sanık avukatları tarafından da video link aracılığıyla izlendi. Potansiyel jüri üyeleri görevi kabul edip etmediklerini, etmiyorlarsa nedenini teker teker açıkladı. Jüri üyelerine, duruşma sırasında şahit olarak adları geçecek 700 kişiyi tanımadıklarından emin olmak için bu 700 kişinin isimleri tek tek okundu.

Potansiyel jüri üyeleri ile yapılan ve 4 gün süren toplantılar sonunda potansiyel jüri sayıaı bin 200’den 256’ya indi. Bu kadar fazla sayıda potansiyel jüri üyesi bulundurulmasının nedeni, her sanığın 4 jüri üyesine itiraz etme hakkı bulunmasından geliyor. Ayrıca savcı da toplam 48 jüri üyesinin göreve devam etmesine itiraz hakkı bulunuyor. Bütün bu itirazların yapılabileceği varsayımıyla 15 kişilik jüri için yedekleriyle birlikte 256 jüri üyesi duruşmalar için hazır bekletiliyor.

Dava duruşmaları, dava Supreme Court davası olmasına karşın daha büyük duruşma salonuna sahip olan County Court binasında görülecek. Duruşma salonu davanın büyüklüğü göz önüne alınarak tekrar düzenlendi. Davaya katılacak 17 avukat ve dökümanlar için yeni yer oluşturuldu. Avukatlar için avukat sıralarına bilgisayarlar yerleştirildi. Böylece avukatlar, kanıt olarak sunulan dökümanları oturdukları yerden ekrandan görebilecek.

Dava Çarşamba günü başlayacak.
 
Davanın sanıkları şu isimlerden oluşuyor:
Abdul Nacer Benbrika, 47, Dallas
Shane Kent, 31, Meadow Heights
Majed Raad, 23, Coburg
Abdullah Merhi, 22, Fawkner
Aimen Joud, 24, Hoppers Crossing
Ahmed Raad, 24, Fawkner
Fadl Sayadi, 28, Coburg
Ezzit Raad, 26, Preston
Hany Taha, 33, Hadfield
Shoue Hammoud, 28, Hadfield
Bassam Raad, 26, Brunswick
Amer Haddara, 28, Yarraville

1166910cookie-check‘Müslümanlara karşı önyargılı mısınız?’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.