Mısır seçimleri birşey değiştirmedi

Yerel Kalkınma Bakanı  Abdel Salam El-Mahgoub tarafından yapılan açıklamada ‘sayımların ilk aşamasında, iktidar partisinin, yüzde 80 oy çoğunluğu ile  önde yer aldığı; kesin sonuçların açıklanmasıyla, bu oranın yüzde 97 ye ulaşmasının beklendiği’ belirtildi.

İktidar ve muhalefet partilerini temsilen 57 bin 540 adayın katıldığı yerel seçimlerde, 53 bin yerel yönetici koltuğunun dolduruması bekleniyor.

Seçime katılan aday çoğunluğunu, iktidardaki Demokratik Halk Partisi üyeleri oluştururken; geriye kalan 6 muhalefet partisinden sadece 1221 üye, iktidar partisi adaylarına alternatif olarak yer aldı. Diğer taraftan, iktidar partisine resmen kayıtlı 3 bin üye ise seçime ‘bağımsız aday‘ sıfatıyla katıldı. 

Seçim öncesinde yaşanan gösteriler ve Nil Deltası Mahalla Al-Kubra Kenti’nde, güvenlik kuvvetleri ile halk arasında meydana gelen  çatışmaların tekrarlanmaması amacıyla, iktidar, ‘ bu bölgedeki 23 kamu kuruluşu koltuğunu muhalefet partisi adaylarına bırakmaya karar verdiğini’ açıkladı.

Seçim sonucunu boykot eden muhalefet partisi Müslüman Kardeşliği Grubu, yaptığı basın açıklamasında ‘7bin parti üyelerinin adaylık başvurusunun mahkeme kararıyla engellendiğini ve bu kararın hükümet tarafından gözardı edildiğini’ söyleyerek, ‘sonucun, daha seçimler gerçeklestirilmeden önce belirlenmiş olduğunu’ iddia etti.

Müslüman Kardeşliği Grubu ‘bazı parti üyelerinin, seçim arefesinde polis tarafından tutuklanması veya adaylık kayıtlarının engellenmesinin ardından, sadece 20 üyesiyle seçime katılabildiklerini’ ileri sürdü. Seçim sonucunu takiben, kamu kuruluşlarında hiçbir koltuk kazanamayan grup, sonuca itiraz ederek, ‘hukuki yollara başvuracağını‘ açıkladı.

Mısır İnsan Hakları Organizasyonu tarafından yapılan basın açıklamasında ise ‘Mısır’da yaşanan gıda ürünleri fiyat artışı ve duruma karşı yoğunlaşan halk tepkisinden dolayı, birçok vatandaşın oy vermekten kaçındığı; bu nedenle seçim sonuçlarının, daha seçim öncesinden belli olduğu’ belirtildi.

Hukuk ve Parlamentodan sorumlu Devlet Bakanı Moufid Shehab ‘İktidar partisinin genç, dinamik  ve güvenilir adaylarıyla birlikte, planlı bir şekilde hareket ettiğini; partinin, halk arasındaki popülerliği dolayisiyla başarılı olduğunu’ açıkladı.  Shehab ‘ekonomik güçlüklere karşı mücadele eden  vatandaşların, yaşam koşullarının iyileştirilmesiyle ilgili baslıca adımın, yerel yönetim sisteminin demokratikleştirilmesiyle atilacağını’ söyledi.

Al-Ahram Politika Analisti Amr Elshoubaki, seçim sonucunu değerlendiren acıklamasında, ‘Yerel yönetimlerdeki koltuk sayısı çoğunluğunun, iktidar partisi tarafından ele geçirilmesinin, geleceğe yönelik demokratikleşme planlarıyla bağdaşmadığını; bu durumun, Mısır için büyük bir  demokrasi kaybı olduğunu’ ifade etti. Elshoubaki, ‘yerel yönetimlerde çoğunluğun bir tek parti tarafından elde tutulmasının, düşük çalışma performansına ve kamu yolsuzluklarına yol açacağını’ vurguladı.


 

1170110cookie-checkMısır seçimleri birşey değiştirmedi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.