Mısır’da evde heykel yasağına tepki

Mısır’ın önde gelen dini otoritelerinden müftü Ali Cuma, “heykel yapanların cehennem ateşine atılacağı” yolunda bir hadise dayanarak yayınladığı fetvada, “heykel yapmanın caiz olmadığına, dolayısıyla evlerde de heykel bulundurulamayacağına” hükmetti.

Entelektüeller, bu fetvayı ülkeyi Avrupa’nın Ortaçağ karanlığına sürükleme girişimi olarak tanımladı ve fetvanın, eski Mısır’dan kalma eserlere bile zarar verebilecek saatli bir bomba olduğunu belirtti. Roman yazarı Cemal el Hitani, tepkisini dile getirirken, “Felaket bu… Bundan böyle birileri Karnak ya da başka bir firavun tapınağına girerek ortalığı kırıp dökebilir” dedi.

Hitani, fetvanın Taliban’a yaraşır bir açıklama olduğunu da belirterek, müftü için, “Artık ona terör müftüsü demeliyiz” diye konuştu.

Edebiyatçı İzzet Kamhevi de, bu fetvanın Müslümanları ancak ”Ortaçağ’a götürebileceğini” söyledi.


Fetva, İhvan-ı Müslimin (Müslüman Kardeşler) örgütünce de tepkiyle karşılandı. Örgüt sözcüsü, fetvanın insanların dikkatini başka yöne çekmeye yönelik olduğunu söyledi ve “Ülkemizde insanları endişelendiren şey yolsuzluk, hırsızlık. Onlar heykellere karşı fetva değil, 25 yıldır ülkenin sırtında hep aynı kişinin oturmasına karşı fetva bekliyor” dedi.

İMAJ: Hüsnü Mübarek

1125900cookie-checkMısır’da evde heykel yasağına tepki

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.