Mısır’da seçim yolsuzluğu iddiası

Mısır’da bu hafta başında yapılan anayasa değişikliği referandumu, değişikliklerin içeriği kadar, referandumun ne kadar sağlıklı yapıldığı konusunda da tartışma yarattı.  

Hükümet, muhalefetin karşı çıkması ve katılımın düşük olmasına rağmen, referandumdan galip çıktığını savunuyor.

Resmi rakamlar seçmenin yüzde 20’sinin referanduma katıldığını gösterirken, bağımsız gözlemcilerin tahminleri ise yüzde 10’un altında.

YOUTUBE’DE SEÇİM HİLESİ

Bu tartışmaya şimdi de, oylamaya hile karıştırıldığı iddiaları eklendi.

Video paylaşım sitesi YouTube’a Mısır’dan gönderilen görüntülerde, yetkililerin oy pusulalarına evet damgası bastığı görülüyor.

Bu görüntüler, Mısır’daki internet kullanıcılarının tüm tehditlere rağmen, Mısır devletinin işleyişini sorgulamaya devam ettiğini gösteriyor.

Çok net olmayan görüntülerde, boş seçim merkezlerindeki seçim yetkililerinin, önlerindeki çok sayıdaki oy pusulasına “evet” mührü bastıkları görülüyor.

Başka bir video klipte ise, seçim yetkililerinden birinin, oy pusulalarını çuvala doldurduğu görülüyor.

Aslında Mısır’da usulsüzlük iddiaları, hemen her seçimde ortaya çıkıyor. Ancak bu görüntüleri internete taşıyanlar, bu kez kanıtların şüphe götürmediğini savunuyor.

Anayasa değişiklikleri, polise gözaltı uygulamalarında esneklik tanımasının yanı sıra, seçimlerde sandık başlarında savcı görevlendirilmesi uygulamasına da son veriyor.

Muhalefet bu değişikliklerin ülkeyi bir polis devletine çevireceğini savunurken, Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek, Mısır’ın daha demokratik hale geleceğini söylüyor.

Eğer görüntülerin hakiki olduğu kanıtlanırsa, bu anayasa değişikliklerinin Mısır’ı yeni bir demokrasi anlayışına taşıdığını savunan hükümet için büyük bir darbe, muhalefetini internet üzerinden yürütenler için ise büyük bir başarı olacak.

İnternet son yıllarda, Mısır’da siyasi muhalefetin en güçlü silahlarından biri haline geldi.

Sokakta gösteri yapmanın hapse girmekle sonuçlanabileceği bir ülkede, kamuoyunu harekete geçirmek ve öfkelerini dile getirmek için gençler interneti giderek daha fazla kullanıyor.

Bu gençler, polisin gösterilere ya da gözaltındaki kişilere gaddarca muamelesini cep telefonlarıyla görüntüleyerek, insan hakları ve ifade özgürlüğünün bir numaralı savunucusu haline geldiler.

Ancak bazıları da bunun bedelini ağır ödüyor. Geçen yıl 22 yaşındaki bir internet güncesi yazarı, Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’e hakaret ve İslam’ı aşağılama suçlarından 4 yıl hapis cezasına çarptırıldı.(BBC)

1149030cookie-checkMısır’da seçim yolsuzluğu iddiası

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.