Mısır’daki direniş Firavunu’nu sallıyor

İlerleyen saatlere rağmen devam eden gösterilerde Mursi’nin istifa etmesi ve erken genel seçimlerin düzenlenmesi talep ediliyor.

Başkent Kahire’deki onbninlerce kişi Tahrir Meydanı ve Başkanlık Sarayı’nın önünde toplandı.

Gösteriler sırasında çıkan olaylarda dört kişi yaşamını yitirdi.

Kahire’de, iktidardaki Müslüman Kardeşler’in merkezlerine taş ve molotof kokteylleriyle saldırıda bulunuldu.

Göstericilerin liderleri, eylemlere katılanlardan Mursi istifa edinceye kadar sokaklarda kalmalarını istedi.

Bir Cumhurbaşkanlığı sözcüsü göstericilerden demokratik sürece saygılı olmalarını istedi.

Ahram News adlı internet sitesine göre Mursi yandaşları Beni Suef kentinde göstericilere saldırdı ve kimliği belirsiz bir kişi göstericilere doğru ateş açtı.

Gösteriler İskenderiye, Port Said, Suez da dahil olmak üzere farklı kentlerde de düzenleniyor.

‘Meydanlardan ayrılmayacaklar’

Kahire’de bulunan BBC muhabirine göre, Mısırlılar haftalardır 30 Haziran’ı konuşuyor ve muhalefet Mursi istifa edip erken seçim kararı almadan meydanı terk etmeyeceğini söylüyor.

Muhabire göre toplumun büyük bir bölümü de Mursi’nin seçilmiş bir lider olduğunu, görev süresinin sona ermesinin beklenmesi gerektiğini düşünüyor. Muhabirimiz bu anlamda toplumda ciddi bir bölünme yaşandığını ve bunun sokaklara da yansıdığını vurguluyor.

Protestocuların hükümetin özellikle ekonomi ve güvenlikle ilgili sorunları çözememekle eleştirdiği bildiriliyor.

Muhalifler erken seçim çağrısını içeren bir dilekçeyi 22 milyon kişinin imzaladığını söylüyor. Dilekçenin arkasında liberal ve laik muhalefeti bir araya getiren Tamarod (İsyan) adlı taban hareketi var. Ancak, eylemlere Mursi’nin siyasi ve ekonomik politikalarından hoşnut olmayan sıradan Mısırlılar da katılıyor.

Bugünkü protestolar için Dubai’den gelen Hanan Bekr adlı bir eylemci, BBC’ye ‘Müslüman Kardeşler rejimi devrilinceye kadar meydandan ayrılmayacağını’ söyledi.

Bekr, “Halkın ikinci Mısır devrimine destek vermesini istiyoruz. Eğer Mısır İslami aşırılığa teslim olursa tüm bölge etkilenir. Mısır’da tüm dinlere yer var. Ben Ermeni Katolik Okulu’nda okumuş bir Müslümanım” dedi.

Güney Afrika’da bulunan ABD Başkanı Barack Obama, tüm tarafların şiddetten uzak durmasını istedi ve güvenlik güçlerine itidalli olma çağrısında bulundu. (Başlık dışında BBC)

1387700cookie-checkMısır’daki direniş Firavunu’nu sallıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.