‘Müstakbel diktatör’ sözüne uyarı

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcülerinden Tom Casey, günlük basın toplantısında Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’tan sürekli olarak “müstakbel diktatör” diye bahseden Yunanlı gazeteciye, “başka ülkelerin üst düzey devlet görevlilerine gerekli saygı ve nezaketin gösterilmesi” uyarısında bulundu. 


Yunanistan’da yayımlanan Eleftheros Typos gazetesinin Washington muhabiri Lambros Papantoniou’nun, daha önce de yaptığı gibi, Türkiye hakkında soru sorarken, Büyükanıt ile ilgili kullandığı “müstakbel diktatör” ifadesi üzerine Casey, “Her şeyden önce Bay Lambros, Amerikan hükümetinin görüşü, diğer ülkelerin üst düzey devlet yetkililerinden bahsedenlerin uygun saygı ve nezaketi göstermesi gerektiği yönündedir”


Casey, Lambros’un, sürekli olarak Orgeneral Büyükanıt için aynı ifadeyi kullandığına işaret etti ve “Kendisi (Büyükanıt) ülkesinin askeri lideridir. Hükümetiyle işbirliği içinde çalışmaktadır. Ülkesindeki kurumlar arası ilişkilere ilişkin görüşlerini ifade etmeyi, Başbakan dahil olmak üzere Türk yetkililerine bırakıyorum” diye konuştu. 


Orgeneral Büyükanıt’ın, terör örgütü PKK’ya karşı sınır ötesi operasyonun gerekliliği yönündeki sözlerine ilişkin soru üzerine Casey, “PKK’nın Irak’ın kuzeyinde ve başka yerlerdeki faaliyetlerinden endişeliyiz. PKK terörist bir grup. Biz de öyle görüyoruz. Türkiye’ye, Irak’a ve ABD’ye tehdit oluşturuyor. Türkiye ve Irak’ın bu problem üzerine beraber çalıştığını görmek istiyoruz. Bu konuya en iyi çözümün, ülkeler arası işbirliğiyle ilerlemek olacağına inanıyoruz. Herhangi bir tek taraflı askeri harekatın çözüme yardımcı olacağını düşünmüyoruz” ifadesini kullandı.

1044630cookie-check‘Müstakbel diktatör’ sözüne uyarı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.