MİT: Fehriye Erdal’ın yerini biliyoruz

MİT Müsteşarlığı, Türkiye -AB Karma Parlamento Komisyonu üyelerine terör brifingi verdi. Pazar günü ortak toplantı için Lüksemburg’a gidecek olan vekillerin isteği üzerine gerçekleşen toplantıda MİT yetkililerinin, ”Fehriye Erdal’ın yerini biliyoruz, istesek getiririz ama bu devletler arası anlaşmalara aykırı olur” dediği öğrenildi.


AKP Trabzon milletvekili Aydın Dumanoğlu başkanlığındaki AB Karma Parlamento Komisyonu üyeleri, Dışişleri ve İçişleri Bakanlığı ile AB Genel Sekreterliği yetkililerinden aldıkları brifingin ardından, MİT Müsteşarlığından da terör konusunda bilgi istediler. MİT Müsteşarlığında 3.5 saat süren toplantıda Müsteşar Emre Taner, vekillerin sorularını da yanıtladı.
 
AB içinde ortak bir terör tanımına ihtiyaç bulunduğunu belirten MİT yetkilileri vekillere bu konu üzerinde durmaları tavsiyesinde bulundular.
 
Ortak tanım olmaması yüzünden Sabancı suikastı sanığı Fehriye Erdal’ın serbest kaldığı örneğini veren MİT yetkililerinin, “Fehriye Erdal’ın yerini biliyoruz, istesek bugün getiririz ama uluslararası anlaşmalara aykırı olur. Yapılabilecek hiçbir şey yok. O yüzden Fehriye Erdal’ın serbest bırakılması iyi niyetli olarak değerlendirilemez” dedikleri belirtildi.
 
TÜRKİYE’DEKİ TERÖR ÖRGÜTLERİ
 
MİT yetkilileri toplantıda Türkiye’deki terör örgütleri ve bunların faaliyetlerine ilişkin de bilgi verdiler. Terörü, ‘dini motifli terör, ayrılıkçı terör ve aşırı sol terör’ olarak üçe ayıran yetkililer, din motifli terörün Türkiye’deki tek uzantısını Hizbullah olarak açıkladı.
 
Hizbullah’ın halen silahlı eylem yapmadığını ve durağan halde olduğu bilgisini veren MİT, ayrılıkçı terörün ise tüm bağlantılarının koparılması gerektiğine işaret ettiler.
 
“AVRUPA KUZEY IRAK’A YATIRIM YAPIYOR”
 
Avrupa ülkelerinin son dönemde Kuzey Irak’a yatırım yapmaya başladıklarının altını çizen MİT yetkilileri, bölgenin cazibe merkezi haline getirilmek istendiğini vurguladılar.
 
MİT yetkilileri, “Avrupa ülkeleri başta olmak üzere bazı devletler ‘inat yapar gibi’ Kuzey Irak’a yatırımlar yapıyorlar. Orayı cazibe merkezi haline getirmeye çalışıyorlar. ABD’nin bölgeye çektiği güvenlik hattı da PKK’nın güçlenmesine neden oluyor. Kargaşadan yararlanan PKK Kuzey Irak’ta her geçen gün güçleniyor” değerlendirmesinde bulundular.
 
MİT yetkililerinin, İçişleri Bakanlığı tarafından komisyon üyelerine daha önce verilen, Türkiye içinde halen bin 500,  Kuzey Irak’ta ise 5 bin 400 kadar PKK’lı terörist bulunduğuna ilişkin bilgiyi de doğruladıkları ifade edildi. (CNN TÜRK)



 

1035890cookie-checkMİT: Fehriye Erdal’ın yerini biliyoruz

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.