Muhalefetin entrikası sürüyor!

ABD’nin arka bahçesi Venezuela’nın başkenti Caracas’ta ülkenin nabzını tutmayı sürdürüyoruz…

Seçimden sonraki gün TRTtürk ile telefon bağlantısında “Ruslar, Venezuela’da iç savaş çıkabilir diye düşünüyorlarmış sizin bu konudaki düşüncelerinizi alabilir miyiz?” diye sordu sunucu arkadaş.

Tabii gerçek durumla bir bağlantı kuramadım. Sadece muhalefetin seçim sonuçlarını kabul etmemesinden kaynaklanan bir gerginlik var. Bu gerginliğin tırmanmasında en büyük rol ABD’nin sorumluluğunda.

Daha bir kaç gün öncesinden muhalefet, “seçim sonuçlarının tanımayacağını” açıklamışve gençlerine de bu çizgiyi ortalığa duyurmak için açlık grevi çadırı bile kurdurmuştu. Yani muhalefet kazanmazsa seçim sonuçları doğruyu yansıtmayacaktı.

İşin ilginç yanı seçimlerden bir hafta öncesine kadar tüm muhalefet anketçileri de Chavez’in adayı Maduro’nun kazanacağı varsayımında birleşiyordu. Ama farkın yüzde 7 mi, yoksa 18 mi?” sorusu tartışılıyordu.

Eski ABD başkanı Carter’ın bile dünyadaki en açık seçim sistemi olarak kabul ettiği Venezuela seçim programına ayrıca muhalefetin itiraz etmesi de yeni bir şey değildi.

Muhalefet için aslında sistemin gerçekten doğru işleyip işlemediğinden ziyada büyük ağabeyin o an Venezuela üzerine tutumu daha önemliydi.

Chavez’in ölümünden sonra Newyork Times, Wall Street, Washington Post ve Guardian da dahil olmak üzere Venezuela üzerine yazılan yazıların ortak noktası “Chavez artık yok, ABD için Venezuelaya yüklenmek için bundan daha iyi fırsat olamaz. Şu anda bir boşluk var ve bu en kısa zamanda doldurulmalıdır” şeklindeydi.

Dolayısıyla muhalefetin seçimlerin açık olmadığı iddiası anlamsız bir gevelemeden başka bir şey değildi ama bu gerekçenin altındaki niyet kolay anlaşılabilir: Resmi sonuçları kabul etmeyerek, resmen ilan edilen cumhurbaşkanını tanımamak ve ülkeyi kaos havası içinde bir belirsizlikler ortamıma sürüklemek ve bu arada mağdur rolüne girip ABD’den yardım istemek.

Bu senaryoyu birçok kez duyduk, okuduk…

İşte Venezuela’da şimdi olup bitenler bir darbe ortamının hazırlanmasından başka birşey değil.

Ne yazık ki, ABD’nin talimatlarını harfi harfine uygulamaya çalışan muhalefet 2002 darbe gieisimindeki yolu izliyor. Ne var ki durum Chavez’e yönelik o 2 günlük darbe girişiminden oldukça farklı.

Bir kere iktidar Chavezci güçlerin elinde… Halk, asker ve polis. Şu anda bulunan ekonomik sıkıntılar bazı kafaları karıştırsa da Chavez hareketi ülkenin en yoksun ve yoksul bırakılmış güçlerine dayanayor.

Maduro yönetimini sağlam durması gereken günler bekliyor…

Açık Gazete için Caracas’tan yazmayı sürdüreceğiz…

1613080cookie-checkMuhalefetin entrikası sürüyor!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.