“Muhalif gazeteciler merkez medyadan ayıklanıyor”

Economist dergisi, Türkiye’de basın özgürlüğü ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın bu konudaki tutumunu ele alan bir değerlendirmeye yer verdi.

Dergi, Başbakan Erdoğan’a karşı yöneltilen, muhalif sesleri bastırma suçlamasının, Bekir Coşkun’un Habertürk gazetesinden kovulmasıyla birlikte yükseldiği yorumunu yaptı.

Economist özetle şöyle devam etti:

“Gazetenin sahibi Bekir Coşkun’un hükümetten gelen baskı nedeniyle değil, ‘saldırgan üslubunun’ gazetenin çizgisine uymaması nedeniyle görevinden alındığını söyledi. Ancak, hangisi doğru olursa olsun, hükümet karşıtı gazetecilerin sürekli olarak merkez medyadan ayıklanıyor olması, Erdoğan’ın eleştirilere karşı hoşgörülü olmadığı görüşünü güçlendiriyor.”

Dergi, hükümetle medya devi Aydın Doğan arasında 2009 yılı Eylül ayında yaşanan vergi cezası sorununun ardından, Doğan grubuna ait kuruluşların AK Parti karşıtı bazı isimleri görevden düşürüp, bazılarını ise kovduğunu aktardı.

Economist, Aydın Doğan’ın medya grubunu Rupert Murdoch’a satmak üzere görüşmeler yaptığı yolunda haberler olduğunu da aktardı.

Economist ayrıca, Uluslararası Gazeteciler Federasyonu’nun, Türkiye’de 40’ın üzerinde gazetecinin cezaevinde olduğunu, 700 gazetecinin de yargılandığını ve bunların çoğunun ayrılıkçı propaganda yapmakla suçlanan Kürtler olduğunu duyurduğunu da yazdı. Bu gazeteciler arasında İrfan Aktan ve Mehmet Baransu’nun adları sayıldı.

Türkiye’de medya patronlarının geçmişte de bugün olduğu gibi ticari çıkarlarını korumak için devletin baskısına boyun eğdiklerini yazan Economist’e göre; bugünün farkı ise, Kürt de, laik de, ordu karşıtı da olsalar herkesin baskı altında olması. (BBC)

1261200cookie-check“Muhalif gazeteciler merkez medyadan ayıklanıyor”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.