‘Mumlarınızı yakın!’

Haniye, İsrail’in, bakan ve milletvekillerini esir almasının, hükümet çalışmalarını etkilemeyeceğini, bu bakanların tüm görevlerinin diğerleri tarafından üstlenildiğini belirtti.

Haniye, Gazze’de, cuma namazında yaptığı konuşmada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile dün gece yaptığı görüşmeye de değinerek, “Uzun bir görüşme yaptım. Gazze’deki durumu ve Filistin’deki gelişmeleri anlattım. Sürekli temas halinde olacağız” dedi. Haniye, “Erdoğan’ın, Gazze’nin İsrail’in hava saldırısıyla ağır hasara uğrayan elektrik santralının tamiri için gereken malzemeleri, uzmanlarıyla birlikte hemen Gazze’ye göndereceğini söylediğini” ifade etti. İsrail’in Gazze’yi karanlığa boğmak istediğini kaydeden Haniye, “Bizim çocuklarımız korkmuyor. İsrail’in amacını iyi biliyor. Bir saat sabır, zaferi getirir. Birkaç gün içinde elektrik jeneratörleri gelecek. Biz halkımıza aydınlığı yaymak istiyoruz. Ama işgal sadece karanlığı bilir. Bütün vatandaşlarıma sesleniyorum: Karanlığa lanet okumayın. Mumlarınızı yakın, Gazze aydınlık kalsın” diye konuştu.

Haniye, İsrail’in Gazze’ye saldırısının sadece kaçırılan İsrailli askerin kurtulması amacıyla değil, Hamas hükümetini alaşağı etme planının bir parçası olduğunu ifade etti.

ERDOĞAN’DAN ÜÇLÜ GÖRÜŞME

Öte yandan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İsrailli askerin kaçırılmasından sonra yaşanan sorunların çözümü konusunda Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail Başbakanı Ehud Olmert ve Filistin Başbakanı İsmail Haniye ile görüşmelerde bulundu.

Edinilen bilgiye göre, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Başbakan Erdoğan’ı telefonla arayarak İsrailli askerin kaçırılmasıyla başlayan sorunların çözülmesi konusunda yardım talebinde bulundu.

Abbas, Erdoğan’a Filistin hükümetinin İsrailli askerin bulunması için elinden geleni yaptığını belirterek, Filistin halkına da çağrıda bulunduğunu söyledi. Mahmud Abbas’ın görüşmede, Başbakan Erdoğan’a askeri zarar görmeden bulmak istediklerini, bunun için de zaman ve sabır gerektiğini ilettiği öğrenildi. Başbakan Erdoğan’ın da Abbas’a askerin bulunmasının yararlı olacağını, sorunun sağduyuyla çözümü için yardıma hazır olduğunu söylediği ifade edildi.

ERDOĞAN-OLMERT GÖRÜŞMESİ

Daha sonra, İsrail Başbakanı Olmert de Başbakan Erdoğan’ı arayarak sorunun çözümü için yardımcı olunmasını istedi. Erdoğan da elinden geleni yapacağını belirterek, Abbas’la yaptığı görüşmeyi Olmert’e iletti, sabır ve itidal çağrısı yaptı.

ERDOĞAN-HANİYE GÖRÜŞMESİ

Erdoğan, iki görüşmenin ardından Filistin Başbakanı Haniye’yi aradı. Haniye, Başbakan Erdoğan’a İsrailli askerin bulunması için çalıştıklarını ve ellerinden geleni yaptıklarını söyledi. Başbakan Erdoğan da İsrailli askerin bulunup iade edilmesinin önemli olduğuna işaret ederek, sorunun aşılması için her iki ülkeye de yardımcı olacağını kaydetti.

Başbakan Erdoğan, her üç lidere de son kriz sonrası yaşanan şiddet ve Gazze’ye saldırı konusundaki kaygı ve üzüntülerini iletti.

İLGİLİ ÇİZGİLER: İsrail terörüne çizgilerimizle ‘DUR!’ diyelim

1131260cookie-check‘Mumlarınızı yakın!’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.