Mursiciler gösteri yasağını takmıyor

İzinsiz gösterileri yasaklayan yeni yasayı protesto etmek için Müslüman Kardeşler’in çağrısıyla yüzlerce kişi sokaklara döküldü.

Devrik cumhurbaşkanı Muhammed Mursi taraftarlarından oluşan göstericilere polisin göz yaşartıcı gaz kullanması üzerine göstericiler taş atarak karşılık verdi.

Güvenlik güçlerinin başkent Kahire dışında İskenderiye, Süveyş, Mahalle ve Kena’da göstericileri dağıttığı bildirildi.

Mısır’da geçici hükümetin başına geçen Adli Mansur tarafından onaylanan yeni yasa, polisten izin alınmadan gösteri düzenlenmesini yasaklıyor.

Askeri darbe ardından kurulan yönetime muhalif çevreler, yeni yasanın 2011’de devrilen Hüsnü Mübarek dönemindeki gösteri ve yürüyüş düzenlemelerinden de sıkı olduğunu söylüyorlar.

Ağır cezalarYeni gösteri yasasına göre, 10’u aşkın kişinin biraraya geleceği herhangi bir toplantı veya gösteri için üç gün önceden İçişleri Bakanlığı’na bildirimde bulunmak gerekiyor.

İçişleri Bakanlığı, planlanan gösteriyi kamu düzenine tehdit oluşturduğu, vatandaşların çıkarlarını zedelediği ya da adaleti engellediği gerekçesiyle yasaklayabiliyor.

Polise gösterileri güç kullanarak dağıtma yetkisi veen yasayı ihlal eden kişiler için ağır hapis cezaları öngörülüyor.

Gösteri sırasında şiddete başvurmanın cezası 7 yıl olarak belirlenirken, yüzünü gizlemek ve ibadet yapılan bir yerin önünde gösteri yapmak ise 1 yıl hapisle cezalandırılabiliyor.

Yalnızca izinsiz bir gösteriye katılan bir kişi 1500 dolar karşılığı para cezasına çarptırılabilecek.

İçişleri Bakanı Hazım Beblawi yasayı savunurken, “Bu göstericilerin haklarını kısıtlamaya değil korumaya yönelik bir yasa.” diye konuştu.

Ancak birçok muhalif, bu yeni yasanın, süresi sona eren olağanüstü halin yerini aldığını söylüyor.

Ordu tarafından Temmuz ayında devrilen Müslüman Kardeşler mensubu Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi taraftarı yüzlerce kişinin güvenlik güçleri tarafından öldürüldüğü Kahire’deki iki oturma eyleminden sonra Ağustos ayında olağanüstü hal ilan edilmişti.

Blogcu gözaltındaMısır’da polis, yeni gösteri yasaklarını çiğnediği suçlamasıyla hakkında tutuklama kararı çıkarılan blog yazarı ve önde gelen muhalif Ala Abdül Fettah’ı gözaltına aldı.

Fettah Salı günü parlamento önünde yapılan bir gösteriye katılmıştı.

Protestocular, izinsiz gösteri yasağına karşı toplanmışlardı.

Abdül Fettah 2011 yılında Hüsnü Mübarek’e karşı ayaklanmada önemli rol oynamış bir kişi olarak tanınıyor.

Blog yazarı, Mübarek yönetimi döneminde de gözaltına alınmış, bu yılın başlarında da Müslüman Kardeşler karşıtı gösterilerle ilgili ifade vermişti.

Fettah, meclis binası önünde gösteri yapmak suretiyle insanları gösteri ve yürüyüş yasalarını ihlal etmeye kışkırtmakla suçlanıyor. (BBC)

1402670cookie-checkMursiciler gösteri yasağını takmıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.