‘Müslüman feministler’: Ne istiyorlar, neden eleştiriliyorlar?

Türkiye’de ilk Müslüman-Feminist Kadın Derneği Havle 2018’de kuruldu. Başörtülü kadınların kamusal alandaki sorunları azalırken, hak ve eşitlik arayışında kendilerini “Müslüman feminist” olarak tanımlayanların sayısı artıyor. Geleneksel İslami çevrelerin tepki gösterdiği “Müslüman feministler”, “seküler feministlerle” pek çok konuda anlaşamıyor.

Türkiye’de kadının rolü, kadın cinayetleri ve cinsiyet eşitliği sorunu önemli bir gündem maddesi haline gelirken, Müslüman çevrelerde feminist çıkışlar dikkat çekiyor.

Mısır, Lübnan ve İran’da epey zamandır Müslüman kadınlar arasında görülen feminist akım Türkiye’de de zemin bulmaya başladı. “Müslüman feminist” kavramı hem seküler hem dindar çevrelerde giderek daha fazla tartışılıyor.

İslami kimliğiyle feminist mücadelenin içinde yer alan kadınlar, erkeği kadından üstün gören geleneksel dini yorumlara meydan okuyor. Daha muhafazakâr çevrelerin bu akıma yanıtı “Kadın fıtraten erkekten farklıdır, İslam’la feminizm yan yana gelemez” şeklinde oluyor.

Kadınlarla ilgili sorunların varlığını kabul edenler ise “Kadın haklarını feminizmden bağımsız savunulabiliriz” diyor. Seküler feminist çevrelerde ise ‘Müslüman feminist’ kavramı kuşkuyla karşılanıyor. Akanda Taştekin / BBC Türkçe

YAZININ DEVAMI İÇİN LÜTFEN TIKLAYINIZ
https://www.bbc.com/turkce/haberler-turkiye-49912575

2339930cookie-check‘Müslüman feministler’: Ne istiyorlar, neden eleştiriliyorlar?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.